Mer semester för pengarna i ljuvliga Estland

Har osäkerheter kring ekonomi och sydeuropeiska värmeböljor fått dig att vänta in i det sista med att boka sommarens resa? Grannlandet Estland är sommarpärlan som erbjuder en prisvärd semester för dig som söker en mix av sol, bad och natursköna upplevelser utan att behöva åka för långt. Med en kort flygresa eller till och med möjligheten att boka färja och ta med bilen över är det en perfekt sommardestination.

Här är några sommartips som garanterar en härlig och minnesvärd semesterupplevelse utan att spränga budgeten.

Öluffa i den estniska skärgården

Estland stoltserar med ett rikt arv av naturlig skönhet och landets öar är inget undantag. Några av Estlands öar påminner lite om Gotland och Öland, men skiljer sig genom sin lokala matkultur, förmånliga priser och unika historia. Estland har över 2 000 öar där de mest populära öarna är Ösel (Saaremaa), Dagö (Hiiumaa), Kynö (Kihnu), Runö (Ruhnu) och Ormsö (Vormsi). Estlands öar är en oas av lugn och ro där du kan koppla av och bara njuta av sol, bad och nuet.

På Ösel, som är Estlands största ö, kan du njuta av vackra sandstränder och historisk charm. Ditt reseprogram inkluderar med fördel även ett besök vid Kaali meteoritkrater som är Europas första vetenskapligt bevisade meteoritkrater, en promenad på Panga klint samt sol och bad på sanddynerna vid Järve strand. På Dagö kan du ta del av äkta ökänsla med majestätiska fyrar, orörd natur och pittoreska fiskebyar. Här njuter du av långa sandstränder i Luidja, Tõrvanina och Ristna. Ristna är också känt för att vara Estlands största och mest kända surfområde. Dagö är även en populär seglingsdestination och utöver huvudstaden Kärdlas moderna hamn hittar du flera fina småbåtshamnar på ön. Ormsö är Estlands fjärde största ö som enligt legenden har fått sitt namn efter den isländska vikingen Orm. Det är ett spännande resmål för dig som vill bekanta sig lite mer med Estlands svenska historia då ön länge beboddes av estlandssvenskar. Ormsö utforskas med fördel till fots eller med cykel som du kan hyra på plats. 

Utforska vackra stränder

Estland har fantastiska badstränder som är perfekta för att njuta av sol och bad i havet. Kustlinje och öar stoltserar med en rad vackra sandstränder och pittoreska byar. Vare sig du föredrar avkoppling på en lugn och avskild strand eller spännande vattensporter, kommer du att hitta din favorit här. Ta med familjen till den omtyckta sandstranden vid Roosta semesterby. Här finns det gott om möjligheter för en aktiv semester. Från minigolf till tennis och bowling. Det går även att lära sig surfa eller åka vattenskidor för den som känner för det. 

Stranden Võsu i Lahemaa nationalpark är en annan semesterfavorit som du hittar i norra Estland. På stranden finns livräddare, omklädningshytter, toalett och duschmöjligheter. Vill du istället bada i närheten av Tallinn är det stranden i Pirita som är tallinnbornas favorit. Du kan ta dig kommunalt till stranden med buss från centrum och väl på plats finns det gott om aktiviteter, barer och härliga restauranger.

Mändjala badstrand är Estlands sydligaste strand där du kan njuta av svalkande dopp och koppla av i hängmattor mellan tallarna. Vill du röra dig bort från kusten och inåt landet är Verevi en omtyckt insjö-strand. Här finns hopptorn, kiosker och en extra bassäng för små barn, vilket gör det till en storfavorit hos familjerna. Oavsett vilken strand du väljer kan du förvänta dig vacker natur och oförglömliga sommarminnen.

Semestra på Estlands riviera 

På den sydvästra kusten hittar du Pärnu, Estlands sommarhuvudstad och en av de mest populära semesterorterna. Här kan du njuta av vackra sandstränder, kristallklart vatten och en levande atmosfär. 

Pärnu har en lättsam och romantisk flärd med en mängd fina hotell och pensionat, restauranger och aktiviteter till överkomliga priser. Ta en promenad längs den pittoreska strandpromenaden, utforska den historiska stadskärnan och unna dig avkoppling på något av stadens spa-anläggningar eller historiska badhus. Om du känner för lite mer äventyr kan du prova på vattenskidor, segling eller paddla kajak nedför Pärnufloden ut i det öppna havet och de närliggande holmarna.

Hösten 2020 utsågs Pärnu till Östersjöområdets mest hållbara destination. Pärnu utmärker sig med sin närhet till havet, sina stränder, parker, alléer och skogslundar. Tack vare landskapets mångfald och rekreationsvärde har Pärnu utvecklats till en modern kurort med en hundraårig historia. Bevarandet av naturens fördelar och resurser är en av de viktigaste delarna i stadsutvecklingen och trumfkortet för Pärnu är den vänliga och kustnära miljön kombinerat med en livlig och historisk stadskärna. Det är det perfekta resmålet för en klassisk sommarsemester med sol, bad och god mat för hela familjen.

Spännande dagsutflykter från Tallinn

Huvudstaden Tallinn är inte bara en kulturell och historisk pärla i sig, utan också en utmärkt bas för att utforska närområdet. Gör dagsutflykter till platser som Lahemaa Nationalpark, där du kan uppleva den vackra estniska naturen genom vandringsleder och historiska herrgårdar. Besök också den medeltida staden Rakvere och upptäck dess imponerande slott. Bara en dryg halvtimme utanför Tallinn kan du tillbringa en dag på Mikumardi lantlivs äventyrspark. Här får du bekanta dig med en äkta estnisk gård, mjölka korna, åka zipline ner i en hög av hö och delta i säsongens alla gårdsarbeten såsom att klippa hö, plöja och skörda. Med överkomliga avstånd och ett mycket bra transportnätverk är det smidigt att ta sig runt och uppleva Estlands varierande landskap och sevärdheter.

En dagsutflykt från Tallinn bör omfatta minst en tur till kusten. Där kan du testa på surfing, vandring eller varför inte spela en runda golf? Ta en tur till den natursköna ön Mohni för att beundra öns vackra sanddyner, stenmosaiker och se fyren som tidigare var en viktig vägvisare för sjömän. Att komma till Mohni är lite som att ta en paus från verkligheten. Historiskt tillhörde ön ett munkkloster och enligt legenden var den senare en tillflyktsort för pirater.