Sommar i Schweiz

Luzern

En dröm jag haft i fler år är att åka till alperna på sommaren, det jag sett på bild och film har jag velat uppleva på riktigt. Möjligheten öppnade sig och rätt var det var så gick det att resa igen, då var det dags, målet är staden Luzern och dess fantastiska omgivningar.  

Ska man till Schweiz då reser man med Swiss, i det här fallet flög vi till Zürich för att sen ta oss vidare med tåg i dryga timmen till Luzern. Flygplats och tågstation ligger ihop så du trippar lätt ner direkt från flyget till tåget. Tågen i Schweiz är kända för att alltid gå i tid och det stämmer, jag har hittills inte varit med om någon försening. 

Luzern med caféer

Väl framme i den lilla staden Luzern möts vi av en fantastisk miljö. Luzern omges av bergen Rigi och Titlis och ligger vid stranden av Luzernsjön, ni förstår ju själva vilken frisk och härlig miljö. Vattnet i Luzernsjön är till och med för rent så fiskarna trivs inte här. Den gamla stadskärnan har smala gränder, små fina butiker och utomhuscafeér. Här finns också en av Schweiz främsta sevärdheter, 1300-talsbron Kapellbrücke som går över floden Reuss som tar vid där sjön slutar. Bron är den äldsta övertäckta bron i Europa och här kan du beundra historiska målningar när du vandrar över. Missa inte att besöka någon av de torn som fortfarande är öppna för allmänheten, till exempel Wasserturm som en gång var fängelse och tortyrkammare. 

Lejonmonumentet i Luzern

Lejonumentet är en annan höjdpunkt i Luzern, i en egen oas mitt i Luzern hittar du lejonet som höggs in i sandstensväggen i ett före detta stenbrott. Detta gjordes till minne av 600 schweiziska soldater som stupade under franska revolutionen. Detta massiva monument har beskrivits av självaste Mark Twain som ”det sorgligaste och mest gripande stenmonumentet i världen. 

Vad kan man då göra förutom att vandra runt och känna historiens vingslag. Jo, man kan till exempel gå på en chokladprovning. Vi var på ”Max Chocolatier” och fick höra företagets historia, smaka på deras otroligt goda choklad samt besöka tillverkningen. En trevlig stund och oj så gott för smaklökarna. 

Vårt nästa äventyr tog oss en bit utanför Luzern till den trevliga vingården ”Weinbau Ottiger”. Hit tar man sig lätt med buss och efter det en kort promenad. På promenaden som går genom ett riktigt exklusivt bostadsområde har man inte tråkigt, det finns hur mycket stora vackra hus som helst att titta på för att inte tala om trädgårdarna.

När vi kom fram till vingården blev vi välkomnade av ägaren Toni Ottiger, en väldigt trevlig man. Dags för vinprovning, vi fick prova ett urval av utsökta viner i ett gammalt hus som man renoverat upp riktigt fint till en vinstudio.

Huset ligger mitt bland vinrankorna, med bergen runt om vilken känsla. Det serveras bröd, ost och charkuterier samtidigt som man får dricka vin som passar till. När du är i Schweiz ska du verkligen passa på att dricka inhemska viner. Det exporteras minimalt och särskilt inte till länder som till exempel Sverige, vinet skulle bli på tok för dyrt innan det hamnade på hyllan i Systembolaget på grund av skatter och så vidare. Passa på att köp hem direkt från vingården eller leta efter den rödvita flaggan om du handlar i affären. 

Vingård utanför Luzern, Weinbau Ottiger

När det var dags att åka tillbaka till Luzern hade vi bokat en båttur, man måste ut på sjön när man bor vid den helt enkelt, vi hade lite otur med vädret men vid sol så kan vi föreställa oss att det är underbart. 

När det gäller restauranger så lider det ingen brist på dem i Luzern, allt ifrån franskt till kinesiskt är utbudet. Luzern ligger i den tysktalande delen av Schweiz, och för mig betyder det att man måste gå till en restaurang som serverar wienerschnitzel. Även italienskt är populärt som i de flesta städer runt om i Europa. På vårt hotell Continental Park som ligger bekvämt nära tågstationen och staden finns en italiensk restaurang som är värd ett besök. Har du ätit tomat och jordgubbssoppa till förrätt någon gång? Inte jag heller men nu har jag det, överraskande fräscht och gott måste jag säga. 

Luzern kyrka

En heldag i Engelberg 

Den klassiska skidorten Engelberg ligger cirka 40 minuter med tåg från Luzern, hit vallfärdar skidåkare som är sugna på utmaningar och offpist på vintern. På sommaren är det vandring och cykel som gäller eller som i vårt fall en tur upp till Titlis för cliffwalk, vandring i glaciärgrotta och lunch på Titlis Panorama Restaurang. Vi besökte Titlis i början av augusti och uppe vid glaciären låg temperaturen runt nollan, med tanke på att det nere i dalen var runt 20 grader så blev det skillnad, bra att vara förberedd med en jacka och gärna skor som du kan pulsa i lite snö med. 

Vi startade med att ta oss upp till den något pirriga ”Cliffwalk”. Här kan du lätt få en mindre adrenalinkänsla i kroppen, den 100 meter långa bron som ligger 3020 meter över havet går över en 500 meter djup klippskreva, dessutom med bergen runt om, riktigt mäktigt. Efter detta vandrade vi ner i glaciärens hjärta 20 meter under glaciärens yta har man gjort en 150 meter lång gång. Spännande, vackert och ännu kallare. Efter det här behövdes en stunds vila och mat, det fick vi här uppe på restaurangen. Hur härligt det än var här uppe så känns det ändå skönt att komma ner till värmen igen. 

I Engelberg finns det förstås ett antal hotell och restauranger, orten är till största delen inriktad på turism och alla typer av möten. Det finns goda möjligheter till möten och events på flera hotell bland annat på Hotel Bellevue Terminus där vi fick en trevlig rundtur.  

Kempinski Palace Engelberg  

Men nu till Engelbergs nya pärla, 5 veckor innan vårt besök öppnade det nygamla ståtliga Kempinski Palace Engelberg. Här var vi inbokade på en rundtur på hotellet, ett besök på deras härliga spa-avdelning samt middag med en representant från hotellet. Det är ett 5 stjärnigt hotell med allt vad det innebär av service i toppklass.

Hela hotellet som faktiskt byggdes redan tidigt 1900-tal är totalrenoverat men man har smakfullt nog behållit utvalda delar från den tiden, exempelvis räcket i trappan, vissa fönster och golvet på nedervåningen som man överraskande nog hittade när man drog bort två lager av gamla mattor under renoveringen.

Allt som allt otroligt vackert och smakfullt, rummen är exklusivt inredda med kuddar och täcken som är så där riktigt ”hotellfluffiga” många har balkong och här kan du sitta och koppla av efter dagen. På ena sidan har man utsikt mot en park med en scen där det då och då spelas musik och andra uppträdanden. Har man rum mot Titlis så har man utmärkt utsikt även mot backhoppningsarenan där det ofta sker tävlingar på vintern. 

Kempinski Palace Engelberg – SPA 

Efter dag uppe på Titlis så kändes det som en dröm att komma upp på den fina spa-avdelningen. Här finns pool, bubbelpool, gym, relaxrum och ett urval av bastur. Man har också ett stort urval av behandlingar som massage, ansiktsbehandlingar och andra kroppsbehandlingar. Här kan du verkligen koppla av och njuta. 

Restaurang Cattani 

Längst ner i hotellet ligger den stora restaurangen, här serverar man kulinariska rätter av högsta standard. Man tillämpar farm-bordfilosofin och väljer i stort sett endast råvaror från närregionen. När vi var här hade vi tur med vädret och kunde dessutom sitta ute på den trevliga uteserveringen. Värt att nämna är att du inte behöver bo på hotellet för att boka bord här. Är du på besök i Engelberg är det värt att boka in minst en måltid här, lunch eller middag. Vi åt den godaste middagen på hela resan här. 

Efter middagen med vår guide Sarah och Hubertus från Kempinski så var det dags att ta tåget tillbaka till Luzern. Vi åker de 40 minuterna med ett leende på läpparna och bestämmer oss direkt för att hit ska vi tillbaka och då ska vi bo minst en natt på Kempinski Palace Engelberg. 

Möten och event i Luzern 

Även i Luzern finns det goda möjligheter till möten, kickoffer och events. KKL Lucerene är en imponerade byggnad som ligger precis nere vid hamnen, arkitekten Jean Nouvel har skapat en unik mötesplats där kronjuvelen är den berömda konserthallen som räknas som en av de bästa i världen. Här kan man även hyra lokaler som passar för olika mängder människor. Även hotellen runt ikring Luzern satsar på möten, till exempel vårat hotell Continental Park som har lokaler för möten i olika storlekar. 

Sist men absolut inte minst 

Sista dagen och snart dags för hemfärd, innan dess ska vi hinna med ett besök på Art Deco Hotel Montana. Detta pampiga hotell ligger på höjden med utsikt över i stort sett hela Luzern. Även här känner man tydligt historiens vingslag, hotellet är byggt tidigt 1900-tal och här har man också lyckats behålla mycket av det ursprungliga, det är mycket smakfullt när nytt modernt möter det gamla traditionella. Här erbjuder man sina gäster avslappning och nöje, god mat och den otroliga utsikten. När vi närmar oss hotellet nerifrån inser vi att det blir en jobbig promenad upp, tack och lov finns en typ av bergbana nerifrån som tar dig ända upp till receptionen. Vi möts av Franziska som visar oss runt, här finns ett cigarr-rum med en intilliggande bar som specialiserat sig på whisky. Uppe på taket har man inrett en beach club, med sand och palmer, här kan man slappa och nästan känna sig som på stranden. Rummen är lyxiga men absolut inte stela, man känner sig välkommen när man öppnar dörren helt enkelt. När vi anländer till hotellet möter vi ett bröllopspar som gifte sig här dagen innan, vi får berättat för oss att hotellet är väldigt populärt för bröllop. 

Sista måltiden 

Vi är inviterade på lunch här uppe på Scala Restaurant, menyn är varierad och när vi får in maten så är den fint upplagd och fantastiskt god. Även denna restaurang kan man boka bord på även om man inte är boende på hotellet. Återigen, den fantastiska utsikten man får här uppe. 

Dags för hemfärd 

Vi tar tåget tillbaka till Zürich för att ta oss hemåt till Arlanda och kan konstatera att endast 2 timmars flygresa hemifrån finns något som alla borde uppleva under sin livstid. Schweiz – Luzern – Engelberg, en perfekt combo för en weekend med någon nära eller varför inte tillsammans med kollegorna på en uppfriskande kickoff. 


Text Charlotte Carlsson Foto Pressbilder Luzern Tourism