Italienska sjödistriktet

Norra Italiens sjödistrikt är känt som en av världens vackraste platser. Redan under den romerska eran lockades de rika och berömda av norra Italiens magnifika landskapsarkitektur och tillbringade gärna somrarna i denna idyll, lång bort ifrån Roms hektiska liv. De tre mest välkända sjöarna i distriktet är Lake Como, Lake Garda och Lake Maggiore

Att rekommendera är att hyra en egen bil och ta sig mellan de tre sjöarna längs med de smala och slingrande småvägarna. Naturen som svischar förbi utanför bilfönstret är otroligt pampig och dramatisk med höga berg och djupa dalar. Även klimatet är perfekt för en biltur, då de stora sjöarna hjälper till att hålla vintrarna milda och ger hela området ett behagligt medelhavsklimat, året om.  

Lake Como – Hilton Lake Como 

Beläget i regionen Lombardiet i norra Italien, är Lake Como den mest kända av de tre stora sjöarna. Här har många Hollywoodstjärnor köpt hus, vilket är lätt att förstå. De kringliggande bergen växer ståtligt upp mot höjden och ramar in sjön likt en vacker tavla. Bara en kort promenad från strandkanten, ligger Hilton Lake Como – ett modernt och högteknologiskt hotell med vacker utsikt över sjön men även mot den berömda strandpromenaden som leder till Villa Olmo – ett viktigt historiskt och kulturellt landmärke. Härifrån kan man hyra egen båt eller hoppa på en offentlig, och ta en tur längs med de små pittoreska städerna utmed sjöns strand. Bara 10 minuters promenad från Hilton Lake Como ligger stadens centrum vilket gör hotellets läge helt perfekt för den bilburne som är på genomresa.  

TERRAZZA 241 

Utsikten från denna coola takbar är svår att överträffa. Här går det att beställa allt ifrån italienska delikatesser, spännande cocktails och diverse plockmat om man är småhungrig. Självklart finns här även italienska viner och champagner av de finaste urvalen. 

TAKPOOL 

Takpoolen vid Hilton Lake Como har förutom en fantastisk utsikt mot sjön, även flera mysiga sittgrupper där det är skönt att koppla av eller ta en simtur medan man blickar ut över stadens hustak. Självklart ackompanjerat av avkopplande loungemusik. 

EFOREA SPA & HÄLSOKLUBB 

Hiton-kedjans välkända koncept Eforea Spa & Health Club finns så klart även på Hilton Lake Como.  Här är det skönt att smyga iväg om man vill ha lugn och ro eller vill ta del av wellness-programmet med både Escape and Journey-behandlingar. Finsk bastu, turkiskt bad, hydroterapi, färgterapi och frigidarium hittar du också på detta populära spa.  

Läs mer på Lakecomo.hilton.com  

Lake Garda – Grand Hotel Fasano   

Lake Garda är Italiens största sjö och ligger mellan Venedig och Milano vilket gjort området till ett populärt semestermål för invånarna i båda dessa städer. Här hittar du Grand Hotel Fasano, ett femstjärnigt lyxhotell, inbäddat i ett parklandskap bland palmer och bananträd. Historien om Grand Hotel Fasano sträcker sig tillbaka till 1800-talet. På den tiden användes den praktfulla bostaden som jaktstuga, av den Österrikiska kungafamiljen. Därav kommer även godsets jaktinspirerade fasannamn. Det vackra parklandskapet och omgivningarna runtomkring används idag främst som promenadstråk, cykelturer eller diverse vattensporter längs strandkanten. Golfentusiaster har även första klassens golfbanor runt sjön. Grand Hotel Fasano är medlem av The Leading Hotels of the world. 

RUMMEN 

Om man är ute efter traditionell och elegant lyx så är Grand Hotel Fasano det perfekta valet med sina royalistiska anor. Rummen är individuellt inredda i sobra färger med högkvalitativa material och flera av dem har fantastisk utsikt mot sjön. 

AQVA SPA

Detta storlagna spa erbjuder gästerna allehanda lyx i form av en stor inomhuspool, olika bastur, ångbad, hydroterapi, äventyrsduschar, gym, solarium, samt jacuzzi både inom- och utomhus. Samtliga skönhetsbehandlingar utförs med naturliga produkter från AVEDA. 

IL FAGIANO 

Denna förstklassiga restaurang under ledning av Chef de cuisine Matteo Felter bjuder både på kockens egna hemligheter från det traditionella Italienska köket men även på en del nya och spännande rätter. Miljön är mysig med levande ljus, ackompanjerat av de glittrande ljusen längs strandkanten. 

MIXOLOGY  

Den prisbelönte bartendern Rama Redzepi erbjuder en kostnadsfri demonstration om hur man blandar till bästa romdrinken på bästa sätt. Denna aktivitet är en av flera aktiviteter som erbjuds gästerna och gör att vistelsen på Grand Hotel Fasano blir något alldeles extra och minnesvärd.  

 Läs mer på ghf.it 

Lake Maggiore – Villa & Palazzo Aminta 

Lake Maggiores har en av världens vackraste kuststräckor och mitt i sjön ligger de bebodda Borromeiska sagoöarna, vilka kan besökas bland annat med båt från den lilla orten Stresa. Den bästa utsikten över sjön har du från terrassen från Hotel Villa Aminta, som ligger strax norr om Stresa. Detta praktfulla palats är helt unik i sitt slag och dess ägare har handplockat de mest fantastiska föremål från världens alla hörn för att göra inredningen både pampig och personlig. Ingenting är lämnat åt slumpen utan varje liten detalj från det sigillprydda välkomstbrevet till den lyxiga signaturdoften som du möts av i entrén, ihop med två guldlejon i naturlig storlek, har noga valts ut. Det är lätt att förstå att detta makalöst vackra femstjärniga hotell ingår i The leading Hotels of the world.  

RUMMEN 

Varje rum är unikt inrett med vackra detaljer så som böljande himmelsängar, djurmönstrade stolar, förgyllda halvmetersstora kattdjur och färgglada frostade kristallkronor. En miljö som kan få vem som helst att känna sig som en prins eller prinsessa för en natt.  

LE ISOLE 

Denna eleganta restaurang serverar Italienska läckerheter med en helt fantastisk utsikt mot sjön och höga berg som ramar in konstverket. I denna restaurang serveras även frukosten som har ett av de största sortimenten av glutenfria och veganska alternativ.  

I MORE 

Denna gourmetrestaurang ligger i ett vacker tillbyggt lusthus med stora fönsterpartier mot sjön. Här sparas det inte på lyxen och det finns bland annat en hel meny för buteljerat vatten. Boka gärna ett bord innan solnedgången och du kommer att få bevittna kanske en av världens vackraste utsikter när solen sakta sänker sig bakom de små sagoöarna Bella och Superiore.  

LA GROTTA SPA 

Även det lilla spaet har samma personliga uttryck som övriga hotellet. Golvet är vackert mosaikmönstrat medan tak och väggar är huggna direct I berggrunden, likt en underjordisk grotta. Här finns ett turkiskt bad, isvattenfall, aromarium och hydromassage med sensoriska duschar.  

Läs mer på villa-aminta.it 


Text: Jessica Berghult Foto: Pressbilder