Hooked on Tallinn – från gröna Michelinstjärnor till bastubad och livemusik när Estland kommer till Stockholm

Vad händer när några av Estlands mest progressiva kockar, kreatörer och artister intar hjärtat av Stockholm? Då föds Hooked on Tallinn – en ny stadsfestival som bjuder in till att upptäcka Europas minsta – men kanske mest kreativa – huvudstad.

Telliskivi in Tallinn
Telliskivi, Tallinn.

Festivalen äger rum på Skörden i Stockholm den 24 maj och är en hyllning till framtidens mat, musik och kultur – där hållbarhet är navet. Bakom initiativet står matkreatören, eventproducenten och hedersdoktorn Fia Gulliksson från Jämtland, känd för att ha skapat en mängd remarkabla och hållbara upplevelser, som Elijah Woods bröllop i Norrland över nyår, Krogstråket på Storsjöyran till en nordisk tältkåta-matfestival i London.

“Första gången jag kom till Tallinn väntade jag mig något grått och tungt. Istället möttes jag av en våg av kreativitet, cirkulär gastronomi och kultur som vågar ta risker. Det var som att kliva in i framtiden – fast med rötterna djupt i myllan. Det här vill jag dela med fler”, säger Fia Gulliksson, kreativ ledare för festivalen.

En dag för framtidens smak och stadsliv

NOEP_6_1
NOËP.

På Skörden bjuds besökare på en smakrik heldag med hållbar estnisk streetfood, gröna Michelinstjärne-måltider, innovativa drycker, bastubad och livemusik av de estniska artisterna NOËP och Stig Rästa. Allt i samarbete med estniska kockar, designers och kreatörer. 

”Estland är ett litet land, men just det ger oss en fördel. Vi kan agera både djärvt och snabbt när det gäller att utveckla verkligt hållbara matsystem. Festivaler som den här hjälper oss att dela våra idéer över gränserna,” säger Peeter Pihel, festivalens köksmästare och en av Estlands främsta röster inom cirkulär gastronomi.

Peeter Pihel är en av Estlands mest tonsättande kockar just nu och har en stark koppling till Sverige, i och med att han under många år arbetade på den hyllade restaurangen Fäviken i Jämtland.

Festivalen är gratis och öppen för alla, och ett samarbete mellan Visit Estonia, Skörden, Tallink, och Food In Action.

Ett manifest för framtidens matsystem

”Trots att Estland bara ligger en kort resa från Sverige är det fortfarande oupptäckt av många svenskar. Genom att anordna en pulserande stadsfestival bjuder vi in ​​svenskar att utforska en destination full av kultur, kreativitet, fantastisk mat och något nytt runt varje hörn.” säger Anneli Lepp,  Director of Estonian Tourism Board. 

Festivalen är inte bara en fest – det är ett manifest. För ett nytt matsystem där smak, ansvar och innovation möts. Estland ligger i framkant globalt när det gäller cirkulär gastronomi, mat som berättar historier, och mat som ger tillbaka – till jorden, kulturen och människorna.

 skorden-by-chefs-camp-aeb585c6
Festivalen hålls på Skörden, Södermalm. 

Plats: Skörden, Rosenlundsgatan 33, Södermalm
Presslunch: Fredag 23 maj, kl. 12.00–13.30
Festivaldag: Lördag 24 maj, kl. 12.00–22.00

Mer info och läs mer på: https://visitestonia.com/en/hookedontallinn