Golfe de Morbihan – en pärla i Bretagne

Bretagne är en region i söder om Paris i Frankrike som med sin vackra natur, goda mat och fina små städer lockar många turister. Vid sydkusten i Bretagne finner man Golfe de Morbihan, som är en stor naturlig vik med massor av vackra stränder, små öar och halvöar.  

Golfe de Morbihan har mycket av det jag älskar med Frankrike – men mer avslappnat (och billigare) än på exempelvis den franska Rivieran. Här finns massor med bra restauranger – från enkla creperier till flera enstjärniga Michelin krogar. Förutom crepes och galettes är musslor och ostron en specialitet här, och det finns stora ostronodlingar som man även kan ta en båtutflykt till och kolla in närmare. 

Det finns vackra långa sandstränder – och flera öar man kan åka ut till för att besöka. Man kan även njuta av skärgården på en båtutflykt, eller ta sig runt med kajak. Det finns massor av fina vandrings- och cyklingsleder både på fastlandet och på flera av öarna. 

Gillar man historia och kultur finns det massor att upptäcka runt Golfe de Morbihan. Stora museer, vackra slott och öar med flera tusen år gamla lämningar. Och tycker man om marknader finns det stora marknader flera gånger i veckan i staden Vannes. 

Vannes i Golfe de Morbihan – tre saker ni inte ska missa! 

Vannes är en pittoresk stad vid kusten i Bretagne och är en perfekt utgångspunkt för att utforska Golfe de Morbihan. Staden är den femte största i Bretagne och har runt 50 000 invånare, men blommar upp under hela sommarsäsongen då många turister kommer hit. Här är några saker ni inte ska missa i och runt Vannes. 

Gamla staden i Vannes 

I stadens gamla kvarter, som man går in till genom stora portar, finns massor med gamla vackra hus, kyrkor, restauranger, butiker och mysiga små caféer. Kullersten på gatorna och nästan bilfritt innanför murarna. 

Saluhallen i Vannes 

Saluhallen i Vannes är klart intressant att gå in i om man gillar mat – och det ger en bra känsla för vad man äter mest av här i Bretagne. Massor av fisk och skaldjur, patéer, anka, ostar och korvar. I Saluhallen finns även det café som många lokalbor menar gör stans bästa kaffe! 

Kouign Amann i Vannes 

Sugen på något sött till kaffet? Intill saluhallen ligger bageriet François Kouign Amann som gör små bakverk som uppfanns i Bretagne på 1800-talet. Det är en form av croissant med deg som bakas ut i många tunna lager – med mycket socker mellan varje lager. Så sött att det räcker att dela en bulle på fyra! 

Restauranger i Gamla stan i Vannes 

Det finns mängder av restauranger, barer och caféer i Vannes, med såväl klassiska rätter från regionen som galettes och crepes, moules frites eller steak frites – så väl som avsmakningsmenyer på exempelvis någon av de fyra restauranger med en stjärna i guide Michelin som finns här. 

Vannes Hamn 

Strax utanför stadsmuren finns Vannes hamn, som även är utgångspunkt för många av de båtutflykter man kan göra från Vannes ut i Golfe de Morbihan – men man kan även sitta på en av alla restauranger som finns nere vid hamnen för att njuta av kvällssolen! 

Conleau Beach i Vannes 

Blir man sugen på att ta ett dopp i Vannes finns Conleau Beach – en halvö vid havet med både stränder och en stor konstgjord bassäng med havsvatten. Här finns även flera restauranger, boulebanor och gräsmattor. 

Utflykter en bit från Vannes 

Utanför stadskärnan i Vannes finns massor att upptäcka i Golfe de Morbihan. Här kommer några exempel! 

Ostronutflykt 

Åk på Ostronsafari och besök en ostronodling – där du även kan hoppa ner i havet och vända näten som ostronen odlas i, lära dig hur man öppnar och ostron och såklart smaka på ostronen! Gillar du ostron är detta i sig nästan en anledning att åka hit. 

Cairn of Gavrinis  

Är du intresserad av historia? Då är utflykten till Cairn of Gavrinis given. Detta är en gravkammare som byggdes för över 5 000 år sedan. Cairn of Gavrinis består av en stor hög av stenar som täcker en underjordisk gravkammare. När man går in i gravkammaren kan man längst in ser ingraveringar som finns på insidan av gravkammaren. Dessa graveringar består av olika mönster, inklusive spiraler, linjer och geometriska figurer.  Det är dock vad dessa graveringar representerar eller vilken symbolisk betydelse de hade för de människorna som skapade dem. Man tar sig hit med en båt som tar 10 minuter från fastlandet. 

Séné Marshes Nature Reserve 

Gillar du fåglar och vacker natur? Gör en utflykt till Séné Marshes Nature Reserve som ligger strax söder om Vannes i Golfe du Morbihan. I dessa våtmarker på 1400 hektar finns en stor flora av arter av fåglar och fjärilar. Flera fåglar som på sommaren finns i Sverige flyttar hit på hösten, som exempelvis gäss.  

Suscinio cheese farm 

Suscinio cheese farm är en ekologisk bondgård där man bland annat gör riktigt god ost. På ett besök här kan man kolla in djuren – när vi var här bland annat massa små söta kalvar. Man kan även se var osten tillverkas och lagras – men mest intressant var det att gå in i deras stora butik och prova ostar, crème fraiche på råmjölk och andra ostprodukter. Man har här även en restaurang där vi tog in lite mer av ostarna att starta med. Sedan tog jag dagens rätt som var en fantastiskt fläskkotlett från den egna gården och som dessert cafe gourmand – där man får in flera små minidesserter till sitt kaffe – briljant! 

Castle of Suscinio 

Detta slott byggdes under 1200-talet och var ett kungligt residens för hertigarna av Bretagne, som använde den som en plats för avkoppling och maktutövning. Suscinio Castle är omgivet av en vacker park och ligger bara några steg från Atlantens kust, vilket ger den en så härlig utsikt över havet. 

Ile D’arz 

Île d’Arz är en vacker ö i Golfe du Morbihan i Bretagne och är en av två större öar man kan åka ut till och stanna kvar antingen över dagen – eller stanna några nätter. Hyr en cykel och utforska alla vackra stränder och helt öde delar på denna fina ö. Här finns en nybyggd eco-lodge man kan bo i – och man äter riktigt bra på någon av de restauranger på ön som specialiserar sig på crepes och skaldjur!  

Ta er till Golfe de Morbihan 

Golfe de Morbihan är perfekt att kombinera med en resa till Paris. Det tar 2,5 timmar med tåg från Paris till exempelvis Vannes. Närmaste flygplats är Nantes som ligger en dryg timmes bilfärd från Vannes.