Fånga julmagin i Estland

När december nalkas förvandlas Estland till en sann julsaga. På Rådhustorget i Tallinn bjuds det på en stämningsfull julmarknad med hantverksbodar, glöggdoft och en stor glittrande julgran. Maximera julstämningen bland handmålade glaskulor, smakrika godsaker och nöjen för hela familjen. 

Varje år besöker tusentals människor Estlands julmarknader som anses vara några av de främsta i Europa. Torgen pyntas med glittrande julbelysning och vackra dekorationer samtidigt som luften fylls av dofter från brända mandlar och glögg. Det är ett utmärkt sätt att kicka igång julstämningen och smaka på säsongens goda mat och dryck. 

Estlands bästa julmarknader

Tallinns julmarknad är öppen varje dag från 1 december till 7 januari 2024. Mellan 10 och 22 fylls gamla stan med glittrande ljus och luften doftar av glögg och pepparkakor. På Rådhustorget sätts det upp över 100 stånd med ett urval av traditionella varor, från handstickade ullkläder till vackra hantverk i trä och festliga dekorationer. Som besökare kan du även njuta av traditionella estniska delikatesser, som blodkorv och surkål, samtidigt som du lyssnar på olika liveframträdanden med jul­sång.

Tartus julmarknad pågår från 3 december till 7 januari 2024. Marknaden har öppet varje dag från 9–21. Den livliga kulturstaden håller även de sin marknad på Rådhustorget. Torget förvandlas till en vinterdröm med stånd som erbjuder allt från lokala hantverk och varma vinterplagg till läckra godsaker och liveframträdanden från lokala musiker.

Sagan om den historiska julgranstraditionen

En av julens viktigaste traditioner är julgranen som varit en del av Estlands firande i snart 600 år. Den pampiga granen har rests på Rådhustorget sedan 1441 vilket inte bara gör den till Estlands viktigaste utan även Europas allra första offentliga julgran. Enligt historien fördes granen till Tallinn detta år av Svarthuvudbröderna. Ett brödraskap som bildades av ogifta handelsmän i Livland på 1300-talet. Ett gammalt dokument från stadens arkiv berättar hur musiker stod och spelade musik vid granen den 25 december 1441. Så när du besöker julfirandet på torget deltar du i traditioner som sträcker sig flera hundra år tillbaka. 

Mer jul på schemat 

Trots att vintern är den mörkaste tiden på året så lyser Tallinn upp av värme, ljus och sina många aktiviteter. Några populära evenemang inkluderar en jazzfestival med jultema och Gingerbread Mania – en utställning med alla tänkbara skapelser gjorda av pepparkakor. 

För den som letar efter den perfekta dejtaktiviteten eller bara gillar att röra på sig är skridskobanan i Gamla stan ett suveränt alternativ. Om du lyckas slita dig från Gamla stans förtrollning kan du även få uppleva det riktiga vinterlandskapet som väntar utanför Tallinn. Snöra på snöskorna och vandra genom pudertäckta myrer eller besök vattenfall frusna till is. En utmärkt dagsaktivitet som låter dig komma tillbaka till Tallinn lagom till middag.