Sydafrika – ett land fullt av kontraster 

Sydafrika – ett land fullt av kontraster och en av de mest spännande destinationerna i Afrika! Sydafrika erbjuder verkligen en upplevelse utöver det vanliga, med fantastiska landskap, rika kulturella upplevelser och en vildmark full av spännande djur. Maten är fantastiskt – restaurangerna och vingårdarna runt Kapstaden lockar foodies från hela världen. 

Har man tid och vill uppleva det bästa av Sydafrika, bör man spendera några veckor här och köra bil längs den vackra Garden Route och åka några dagar för safari i Kruger National Park som betraktas som en av de främsta nationalparkerna i världen. Här kan man se lejon, elefanter, giraffer och många fler vilda djur i sin naturliga miljö.  

Har man inte lika mycket tid kan en vecka i Kapstaden med dagsutflykter räcka för att få en bra känsla för Sydafrika. Kapstaden är även ett populärt stopp i en kombinationsresa med exempelvis Seychellerna eller Mauritius. 

Vi åkte med familjen till Kapstaden en vecka över nyår och hade en fantastisk semester. Vi bodde i ett hus med pool i vingårds distriktet Durbanville strax utanför city och hade det som bas för vår semester. Under veckan utforskade vi vingårdar i närheten – som inte bara har goda viner utan även riktigt bra restauranger.  

Vi åkte till havet och åt middag i solnedgången. En dag körde vi söderut för att se de gulliga pingvinerna på Boulder’s Beach, äta skaldjur på Brass Bell i Kalk Bay och njuta av utsikten från Chapmans Peak Drive – en kurvig väg längs havet med fantastisk utsikt. En annan dag åkte vi till Table Mountain – som man kan åka till toppen av med en kabinlift. Men vi tog vandringsleden, som var tuffare än vi hade trott! 

En dag gjorde vi en dagsutflykt till Aquila Safari som ligger drygt två timmar in i landet från Kapstaden med bil. Inte lika stort som Kruger National Park, men gott om plats för djuren och vi hade en riktigt häftig jeeptur i parken där vi bland annat såg lejon, elefanter, noshörningar och giraffer.  

Restauranger i Kapstaden 

Det finns massor av bra mellanpris-restauranger i Kapstaden, som exempelvis Kloof Street House som ligger på den populära gatan Kloof Street. Vill man äta på någon av stadens mer exklusiva restauranger gäller det att boka bord i tid. Tre av de mest populära är Fyn Restaurant, utsedd till en av världens 50 bästa restauranger. Chefs Warehouse i Tintswalo       och Utopia Restaurant som är en takrestaurang med en fantastisk utsikt! 

Vingårdar i Durbanville.  

Stellenbosch är det klart populäraste vindistriktet att besöka. Men Durbanville där vi bodde har minst lika bra viner och är inte lika turistiga. De tre vingårdar vi besökte som även har riktigt bra restauranger är The Farm Eatery Diemersdal, Tables at Nitida och D’ Aria Winery. Även här behöver man boka bord i god tid! 

När ska man åka till Sydafrika? 

Sydafrika har fyra olika säsonger, med varierande temperaturer och klimat. Sommartid, som sträcker sig från december till februari, kan vara mycket varm med hög luftfuktighet, medan vintern från juni till augusti kan vara ganska kall och torr. 

Ta sig runt i Kapstaden 

Det finns gott om Ubers i Kapstaden, men vill man som vi göra många dagsutflykter är hyrbil ett smidigare val – om man är bekväm med att köra på vänster sida! 

Läs mer om Kapstaden på Matochresebloggen.se

Av Christian Muda, som driver matochresebloggen.se samt Drömresepodden.