Ett hotell med utsikt

Hotell är bästa lyxen och är för många viktigare än själva resmålet. Vi har besökt ett av Splits bäst belägna hotell som ligger med fantastisk utsikt över både Adriatiska havet och den milslånga stranden - bara ett par kilometer från det Unesco-skyddade Diocletianus palatset. 

Split  
Adriatiska havets vackraste stad 
Kombinationen vacker arkitektur, ett rikt kultur- och nöjesliv, god mat och närheten till bad har på kort tid gjort Split till en av Europas populäraste storstäder. Split har även rykte om sig att vara Adriatiska havets vackraste stad. Och det är lätt att förstå varför. Split stoltserar med en tvåtusenårig historia där den absolut största sevärdheten är det pampiga Diocletianuspalatset.  
 
Diocletianuspalatset 
Detta mäktiga palats byggdes i slutet på 200-talet av den romerska kejsaren Diocletianus. Bygget tog tio år att slutföra och kejsaren sparade inte på lyxen. Dyrbar marmor importerades från Grekland, kolonner fraktades från Egypten och diverse utsmyckningar skeppades från Italien. När palatset inte räckte till för den växande befolkningen, expanderade staden västerut. I dag räknas detta västra område, tillsammans med hamnpromenaden Riva och färjehamnen som hjärtat av Split.  
 
Landmärken
Narodnitorget, Narodni tragesa på kroatiska, är en annan sevärdighet, väl värd att besöka i Split. Detta torg är ett bra riktmärke för att inte förvilla sig bort bland alla smala gränder. Hamnpromenaden Riva och St Dominuskatedralens höga klocktorn är två andra naturliga medelpunkter som gör det lättare att lokalisera sig.  
 
Radisson Blu Resort & Spa 
Endast 3 kilometer från Splits stadskärna ligger detta eleganta hotell med magnifik utsikt över den adriatiska kusten. Här kan gästerna koppla av med panoramautsikt, varva ner vid den fantastiska utomhuspoolen, pröva lyckan på hotellets eget kasino eller utforska Splits alla historiska skatter. Radisson Blu lyckas verkligen med konststycket att kombinera modern och stilren lyx med de historiska vingslagen från den gamla omkringliggande bebyggelsen.  
 
Mistral Beach Club 
Mindre än 100 trappsteg nedanför hotellet ligger Znjanstranden och den nyrenoverade strandklubben ”Mistral Beach Club”. Detta privata strandområde har så klart även en cool strandbar med sköna solsängar, strandstolar och parasoller. Längst fram på klapperstensstranden finns det ett fåtal lyxiga strand-cabanas, som likt romantiska himmelssängar sträcker sig ut i havet på egna bryggor. Dessa Cabanas kan man hyra per dag och då ingår både vatten, handdukar och en frukttallrik.  
 
Spalato
Spalato är det sprillans nya spacentret som precis har öppnat på Radisson Blu Resort & Spa. Namnet Spalato, är mycket noggrant utvalt då det finns en hel historia bakom. Under forntiden var det grekiska namnet på Split ”Aspalathos”. De tre bokstäverna ”SPA” återfinns fyndigt i båda namnen. Spaanläggningen är karakteristisk för detta dalmatiska geografiska område och en hel varumärkesfilosofi ligger bakom utformningen. De tre huvudelementen är Vatten, Luft och Sten som tillsammans ger en känsla av lyx, välbefinnande och avkoppling. Det finns både inomhuspool, bastur, jacuzzier, värme- och avslappningszon, samt för den som önskar även undersköna massage- och ansiktsbehandlingar. 
 
Fig Leaf 
Restaurangen Fig Leaf serverar Radisson Blus klassiska superbuffé till frukost, med det passande namnet ”Super Breakfast Buffet”. Denna morgonbuffé har verkligen allt man kan önska sig som hungrig svensk. Allt kallskuret är hygieniskt paketerat i små portionsförpackningar. Även yoghurt- och brödhörnan har mindre engångsförpackningar som gör att varje gäst får sin egen personliga burk, skål eller låda. Fig Leaf är en rymlig lokal med gott om plats inomhus. Det går även att äta sin frukost på den stora och luftiga terrassen utomhus. 
 
Förstklassig service 
Hotellet har allt vad ett lyxhotell kan erbjuda i form av loungebar, poolbar, restauranger, balkong med utsikt, gym, utomhuspool, poolområde, egen strand, AC, wifi, platt TV och så klart även Radissons Blus egna badprodukter på rummet. Självklart erbjuds även rumsservice och för den som önskar finns konferensrum och conciergeservice. 

Av Jessica Berghult