Spesso

I dessa rådande tider får man drömma sig bort i världen genom unika matupplevelser och smaker ifrån Italiens köket.  

Den 25 november öppnade takrestaurangen Spesso på 16:e våningen belägen alldeles intill den ikoniska NK-klockan. Till lokalen hör en fantastisk terrass med en 360-graders panormavy över Stockholm. Stjärnskottet Desirée Jaks är kulinariskt ansvarig för denna moderna italienare. 

”Vi kallar det för en Milanoitalienare. För mig handlar det om att lekfullt ta det italienska köket in i vår tid. På klassiskt manér fokuserar vi på råvara efter säsong, samtidigt låter vi det gröna ta stor plats på tallriken, naturligtvis med grunden i italienska smaker. Med Spesso tillför vi en ny plats och ett italienskt kök som tidigare inte funnits i Stockholm. Våra ambitioner är höga”, säger Desirée Jaks, kökschef och kreativt ansvarig. 
 
Spesso betyder ofta på italienska. Ambitionen här är att skapa en plats som man vill återkomma till. När man återvänder blir varje besök ändå en ny upplevelse beroende på skiftningar av årstider, tid på dygnet och vilka råvaror som är i säsong. Mer storstad än så här blir det inte. 
På Spesso kan man slinka in i baren för en säsongsanpassad Negroni eller ett glas prosecco och äta innovativa snacks eller tillbringa en helkväll med kulinariska smaker utöver det vanliga. Spesso kommer att ha 80 sittplatser och 30 platser i baren. Till en början öppnar Spesso kvällstid tisdag till lördag. På lördagarna serveras även brunch. Avsikten längre fram är att ha generösa öppettider, lunch på vardagarna liksom brunch på helgerna. 
Janni Berndt Dahl blir chefssommelier och ansvarar för dryckesprogrammet som naturligtvis fokuserar på italienska viner. En viktig del av Spesso blir baren som är en hyllning till italiensk hantverkssprit. Filosofin att följa säsong är riktmärket även här. 
Restaurangen och den generösa och storslagna takterrassen nås via egen entré från Malmskillnadsgatan.  
På menyn hittar man ett varierat utbud med olika smakupplevelser och något som kort och gott skulle passa alla. Det finns något för pasta älskaren, kött älskaren liksom även om man är vegetarian. Jag kan slå ett extra slag för deras smörstekta abborre i vitvinssås med sardeller, persilja, potatis och vitkål. Vill man ha något sött på maten missa inte deras chokladmousse med chokladbrownie, pekanötglass och varma björnbär. 
Naturligtvis följer Spesso Folkhälsomyndighetens direktiv och rekommendationer. I rådande läge är våra gästers säkerhet och trygghet av största vikt. 
 
Hitta hit; Malmskillnadsgatan 38, Stockholm  
 
 
Skrivet av; Lina Sjölund Gröndahl som är resebloggare och reseskribent. Kika in på hennes blogg liniztravel.com/  

Nyhetsarkiv

Länkar

-

Senaste nyheter