Arlberg - Österrikes största skidområde 

Snöklädda alptoppar, skidåkning i alla former, god mat och den österrikiska gästvänligheten gör din vintersemester i Österrike unik och oförglömlig. Ta med familjen eller vännerna och upplev allt Österrike har att erbjuda på vintern. 

I Arlberg förenas natur, tradition och pionjäranda på ett sätt som har skapat legendstatus. Här i den vidsträckta bergsregionen mellan Tyrolen och Vorarlberg ligger den alpina skidåkningens vagga samtidigt som utbudet av vinteraktiviteter hela tiden håller högsta moderna standard. Pister och puder, gastronomi och gästvänlighet ger även under säsongen 2020/21 en höggradig helhetsupplevelse. 

Arlberg räknas till ett av Alpernas snörikaste områden. Sedan 1946/47 har man varje år i snitt kunnat mäta upp till nio meter nysnö. 
De vidsträckta snötäckta backarna väckte redan under förra seklet stort intresse hos unga, vågade skidpionjärer, vilket har varit till stor fördel för den alpina skidsporten som föddes och började växa fram just här i Arlberg. En stark känsla för tradition som korsbefruktats med handlingskraft har lett till det expansiva innovationstänkande som sedan länge präglar regionen. 
Hela 305 skidbackar 
 Från december 2016 sträcker sig Österrikes största sammanhängande skidområde mellan St Anton, St Christoph, Stuben, Lech och Zürs. Med 88 liftar och linbanor, 305 skidbackar och 200 kilometer högalpina djupsnöbackar placerar sig ”Ski Arlberg” på listan över världens fem största skidområden. Några exempel på utmärkelser som Arlberg har fått är nummer ett på listan över femstjärnigt skidområde 2018 i ADAC Ski Guide och även ”Best place to ski” i Snow Trex 2018. 
 
Skidhistoria 
Arlbergs kultstatus hänger nära samman med de geografiska och infrastrukturella fördelarna. Ingen förkroppsligar den lokala pionjärandan bättre än Hannes Schneider, som föddes i Stuben och grundade Österrikes första skidskola i St Anton 1921. Med sin Arlberg-skola och sin egen speciella spännbåge-uppfinning revolutionerade han skidåkningen-idag finns en hel teknik uppkallad efter honom, den så kallade Arlbergtekniken. 
År 1937 byggde man Österrikes första släplift i Zürs och samma år togs linbanan Galzigbahn, den första som var avsedd för vinterturism, i bruk. 
Medlemmarna i Ski-Club Arlberg som grundades 1901 har fram tills nu belönats med 83 olympiska- och VM-medaljer. Och där Alpernas första skidtävling ägde rum 1904 håller tävlingslusten fortfarande i sig: Sedan 1928 är St Anton startort för Arlbergs Kandahar-Rennen, 2001 var St Anton värd för alpina världsmästerskapen och även FIS Weltcup har hållits här flera gånger- nästa gång blir i januari 2021. 
 
Paradis för Freeride  
Den naturliga snörikedomen i Arlberg är mycket lyckosam, inte minst för internationella off-pist-communityn som betraktar de omfattande djupsnöbackarna som en drömterräng. De imponerande dimensionerna, fascinationen för ”First Line” liksom den höga säkerhetsnivån tack vare många skogbeklädda delar gör Arlberg till en ”once in a lifetime”- skidregion. En gång i livet måste man helt enkelt testa Runs som den vid Schindlergrat eller ”Mehlsack”. De riktiga erfarna vågar sig på den norra delen av legendariska Valluga medan nybörjare som vill åka i det orörda vita landskapet bör anlita guider eller åka i grupper. I hela Arlberg arrangeras regelbundna Free-ride- veckor och Camps. Lech Zürs håller en exklusiv profil tack vare Österrikes enda Heliskiing-Port. 
 
Mycket mer än bara skidor 
Det snötäckta Arlberg är inte bara ett skidparadis, här finns även en rad inbjudande och välmarkerade vintervandringsleder för den som vill njuta av naturen på ett annat sätt. Det vittförgrenade vandringsnätet ansluter till Höhenwege som man enkelt kan nå via linbana och en ”Sonnenabo”-biljett. 

Med snöskor kan man glida genom skogar och nerför backar, antingen på egen hand eller i en guidad grupp, allt hänger på den individuella erfarenheten. För längdskidåkare och skatare finns det 80 kilometer spår att välja på. Rodelbanor, skridskoåkning, curling, hästdroskor täcker hela spektrat av alpina vinterglädjeämnen för familjer, romantiker och naturälskare. Sköna wellness-och sportmöjligheter finns bland annat på Arlberg WellCom och Sportzentrum. 

Mat och dryck i världsklass 
Efter upplevelserika stunder utomhus är det dags för en annan aspekt av det goda livet att uppenbara sig i Arlberg. I perfekt symbios med den sportiga menyn erbjuds här ett högklassiskt gastronomiskt utbud. Beräknat på befolkningsmängden har de fem orterna i Arlberg flest stjärnrestauranger i Österrike-hela 32 stycken under säsongen 2020/21. En del av dessa, i alla bemärkelser, topprestauranger kan nås med linbana eller på skidor. Upplevelsen är inte bara gastronomisk utan inkluderar även en makalös utsikt över Arlbergen på solterrasserna. Och när det gäller kulinarisk variation är utbudet imponerande. Här används huvudsakligen lokalproducerade råvaror för att laga alpin gourmetmat och kunskapen om ädla drycker håller sedan årtionden mycket hög klass. De välsorterade vinkällarna drar till sig vinkännare från hela världen. Till Arlberg kan man verkligen få den perfekt semestern, njuta av härlig alpluft och skidåkning och sedan fylla på med energi på lyxiga stjärnrestauranger.  
 
Skid- och vintersemester i Österrike i tider av covid-19 
Österrike kommer inte öppna upp skidsäsongen inför jul- och nyår för turister. Hotell och boenden håller stängt fram till den 7 januari 2021 och fram till dess är Österrike nedstängt för turister. Det är bara lokalbefolkningen som kan ta del av skidåkning under jul och nyår i Österrike. 
 
Så här coronasäkrar Österrike vintersäsongen 
Österrike värnar om både gäster och anställda och gör sitt yttersta för att förbereda öppningen av skidsäsongen på ett tryggt och säkert sätt. Österrike har infört flera säkerhetsåtgärder och riktlinjer som också gäller som utgångspunkt i Arlberg. Bland annat ska alla anställda turismen testas regelbundet och därutöver har ett antal försiktighetsåtgärder för liftar, restauranger och hotell genomförts. Naturligtvis måste turisterna själva också ta ansvar att hålla avstånd och tvätta händerna. 
I hela Österrike gäller munskyddsplikt om man färdas med offentliga transportmedel, taxi, linbanor och liftar, livsmedelsaffärer, events och på alla platser där en meters avstånd inte kan garanteras. Regionala avvikelser kan förekomma. 
 
Att resa till Österrike och Arlberg; 

Flyg: I dagsläget går inga direkt flyg till Österrike, men man kan flyga till München, direkt från Stockholm. Sedan tar man tåg eller hyrbil ca 2-3 timmar till de olika skidorterna i Arlberg. 
 
Tidsskillnad: Ingen 

Språk: Österrikisk tyska, men på de flesta hotellen, spa, restauranger pratar de engelska. 

Valuta:  Euro. Aningen billigare än i Sverige.  
 
Skrivet av; Lina Sjölund Gröndahl som är resebloggare och reseskribent. Hon älskar att gå på spa. Kika in på hennes blogg liniztravel.com/ eller inspirerande instagramkonto @liniztravel