Så lyckas du med hemmafesten!

Från Fadimegalan på Berns till små privata fester. För festfixaren Alexander Erwik är inget uppdrag för stort eller för liten. På följande sidor här i Premium Magazine tipsar Alexander om hur du genomför en lyckad hemmafest – från planering till utförande. Låt dig inspireras av Mr fest.

Text: Alexander Erwik Foto: Daniel Ahlberg, Karina Ljungdahl & Hannah Karlberg
I samarbete med: Party Productions, Wellme, JIMSCH, Squeezed up, Soulfood Sthlm.

Den lilla privata hemmafesten, som jag fokuserar på här, brukar man inte behöva planera så långt innan. Ett tips är att börja med de saker som är beroende av andra människor. Till exempel beställa catering, om du inte tänker laga maten själv. Eller om du vill ha ett särskilt vin som är beställningsvara. Gör en checklista på allt du behöver göra, och prioritera utifrån svårighetsgrad. En faktor som är bra att väga in är hur mycket som förväntas av gästen. Om det är en fest i den stad där du och dina tilltänkta gäster bor, som inte kräver att gästen ska ordna någon särskild klädsel, räcker det med
att planera en liten fest hemma, cirka 4-5 veckor innan.

Inbjudan bör gå ut till gästen minst tre veckor, och som senast två veckor innan festen äger rum. Tänk på att bjuda in ännu tidigare under specifika perioder av året. Runt advent, midsommar och nyår så är det många andra som sliter i gästernas uppmärksamhet. Skicka en save the date och ta upp föranmälan redan när du bestämt datum, fånga upp gästen tidigt.

Börja med att bestämma varför du ska ha fest. Om det inte är en självklar anledning – till exempel att du fyller år. Ett tips är att aldrig luta sig mot att det räcker med en middag och spontana samtal i goda vänners lag. Om du vill göra något minnesvärt – ha en tanke med festen. Om så bara en liten tanke.

Hur kreativ måste du vara?
Kreativitet kan vara allra viktigast inför en mindre tillställning. Under större fester behöver du som värd/värdinna inte tänka så mycket på att gästen ska ha trevligt. Med många människor på plats och vinfyllda glas – det brukar lösa sig. Under en mindre tillställning kan samtalen runt bordet vara plågsamt trevande i början. Här får man kanske hjälpa till på traven. Ge varje person en fusklapp på tallriken, med kuriosa om
sina bordskamrater. Ämnen som kan vara intressanta att lyssna på, och som säkert sällskapet tycker om att prata om. Placera personer bredvid varandra som du tror kommer ha glädje av varandras sällskap. Och placera inte personer bredvid varandra som inte alls går ihop. Att medla kan vara en fin tanke, men det görs bäst utan alkoholhaltiga drycker. Om inte alla personer runt bordet känner varandra väldigt väl – undvik sällskapsspel som "Politiskt inkorrekt" eller "Sanning eller konsekvens" I rätt sällskap - hysteriskt kul, i andra sällskap direkt obekvämt. Om du inte vill ha politiska debatter runt bordet så kan du redan i inbjudan skriva att "den här kvällen pratar vi om allt – bara inte politik".

Checklista för planeringen av festen

Datum: När det ändå ska vara litet, lägg tid på att göra lite research innan så att de gäster du verkligen vill ska komma, kan det datum du tänkt.

Lokal: I min mening ska man ha en middag för ett mindre antal, hemma hos sig, i mån av plats. Här blir det personligt och avslappnat. Vid planeringen av en mindre middag eller fest, utgå från den plats du har. Det blir mer personligt och ni behöver inte ta hänsyn till andra gäster, som ni hade behövt göra på lokal.

Färg: Sätt ett färgtema som passar syftet. Anpassa färgtema efter säsong. Eller gör helt tvärtom. Pastellgrönt piggar alltid upp, även mitt i vintern. Om du inte
redan bestämt vilken mat du ska servera, bestäm färgtema först, och sen kan du anpassa mat och dryck så att den passar färgtemat. Då gör det ni ska äta och dricka halva dekorjobbet.

Mat & dryck:

Hur dricker dina vänner? Många väljer bort alkohol idag. Nu för tiden finns det ett stort utbud av bra alternativ. Att bara erbjuda ramlösa till den som inte dricker alkohol är inte fint. Då känner man sig bara nästan välkommen. I dessa tider kan det också vara klokt att utgå från att många inte äter kött, så varför inte planera för en helvegetarisk middag, för att slippa eventuella ilskna och hungriga vegetarianer runt bordet.

Överraskningsmoment: Lova alltid tillräckligt mycket på inbjudan för att gästen ska lockas att komma, men berätta inte allt. Ha alltid en överraskning. Det är rent psykologiskt. Om vi som gäster får mer än vi förväntat oss, blir betyget för festen alltid högre. Varför inte en liten present till varje gäst på tallriken, fint inslagen med namn på? Det behöver inte vara dyrt. Det är det individuella uppmärksammandet som är viktigt.

Inbjudan
Vid mindre antal gäster ska man bjuda in via personligt meddelande, eller varför inte till och med ringa? Är det en middag på 8 personer du ska arrangera är det o-charmigt att skicka ett massmail. Sannolikheten är större att gäster kommer om de verkligen känner att du vill ha dem där. Ta dig tiden och fråga varje gäst personligen.

En inbjudan ska alltid innehålla datum, tid och plats:
Både när middagen börjar och slutar. Om det är en icke-definierad sluttid kan gästen bli orolig över en allt för lång kväll och kanske därför inte vågar tacka ja.

Ge tydlig vägbeskrivning:
Tipsa om parkering i närheten för den med bil. Sätt dig in i gästens huvud – vad skulle man själv vilja ha för information?

Vad det bjuds på (och inte)
Om detta inte specificeras så kommer du få så mycket frågor, att du aldrig mer vill ordna en middag. Om du vill ta in vilka mat-avvikelser, be om detta redan i inbjudan. Sätt ett datum för när du senast måste ha information om detta.

Tydliga anvisningar om klädsel
Skriver du "Kom som du är" eller "Som du trivs", får du vara beredd på det mesta. Vill du att gästerna ska vara uppklädda så använd Klädsel: Fest. Du kan vara ännu tydligare genom att skriva "Ej jeans och t-shirt". Om du vill att de ska ta med inneskor behöver detta gå ut redan i inbjudan. Inte samma dag som middagen är, som tilläggsinformation.

Vad gästen förväntas ta med sig (och inte)
Gäster som blir osäkra chansar, och det kan bli olyckligt för din inredning. För
din egen skull, be om ingenting alls, eller något väldigt konkret. Om det är inflyttningsfest så finns det risk för att gäster tar med sig något fult som du obekvämt ska ta emot. Och sedan komma ihåg att ställa fram varje gång gästen kommer på middag.

Sista osadag
Bara för din egen skull, och planering. Är det ett begränsat antal platser – skriv det redan i inbjudan. Annars blir det ofint att säga att det är fullt. Vilket är helt ok om du på förhand flaggat för att det kan bli det. Imponera redan i inbjudan genom att ha tänkt på allt, utifrån gästens perspektiv.

Hur väljer man gäster?
Lite surt, lite sött, lite salt. En bra fest eller middag är när människor som normalt sett inte skulle mötas i sina vanliga liv, möts i en arrangerad miljö. Det är dessa fester vi minns, för samtalen vi annars aldrig skulle ha haft. Vid en sittande middag så bör man dock säkerställa att personerna kommer ha något att prata om. Det är inte det att de nödvändigtvis måste vara lika som personer. Tvärtom kan det bli rätt trist att sitta på en middag med personer som ändå träffas hela tiden. De kanske inte har så mycket att prata om sedan sist de sågs?

Vill du som värd/värdinna göra något minnesvärt – våga bjuda in någon ny intressant person då och då. Dina fester kommer att öka i värde om inte gästlistan konstant är densamma. Det kan vara det här som alltid är inslaget av överraskning. När du gjort en lista på vilka gäster du vill bjuda in, betrakta listan och fundera på hur du kan "krydda" kvällen med ett otippat gästinslag.

Dukning/dekor
"Less is more" är rätt i tiden. Det är trendigt att konsumera mindre, och istället återanvända eller använda det man har. Blanda olika sorters servetter och säg att du "använder det du har istället för att köpa nytt". Idag ger det sociala poäng snarare än ger gästerna en bild av att du är snål. Precis som udda glas om du inte har tillräckligt många av samma.

Ballonger är en klassiker men helt ute just nu. Inte särskilt miljövänlig, och dessutom tar den tid att både få upp och ta ner. Är det en specifik färg som du vill få fram kan du istället köpa färgade plastfilter att sätta på dina spotlights hemma, och enkelt förändra rummet. Har du ett färgtema du bestämt - titta efter vad du redan har hemma i den färgen. Ingen säger att vi måste använda varken blommor eller ballonger. En solfjäder, en hatt eller en trave böcker i rätt färg, kan få fram samma, om inte bättre, dekorativa effekter.

Att dekorera med torkade frukter eller grönsaker är super-inne igen, och varför inte spraya med guldfärg och göra en torkad pumpa festligare? Inför nästa middag och ett annat färgtema kan du enkelt spraya på en ny färg. En värd/ värdinna som använt sin kreativitet i planeringen av dekoren får pluspoäng.

Gör gästen till en del av dekoren. Be gästen klä sig utefter ett färgtema, och låt gästen göra halva jobbet. Vid en sittande middag ska det finnas plats för interaktion. Om gästen knappt kan existera för allt som står på bordet, kommer middagen bli stel och ofokuserad. Var kreativ men sätt gästen i fokus.

Lycka till med din hemmafest!


Namn: Alexander Erwik
Ålder: 44 år
Bor: Stockholm
Aktuell med: Ständigt aktuell som festfixare med 250 genomförda event sedan 2015.
Utdrag ur Alexanders fest-cv: Vernissage med Cleo Kinnaman, Comedians talk med Jennifer Saunders, Fadimegalan på Berns, Galapremiär Whitney, invigningen av Pride Park, Stockholm Pride. m.fl.