Spalyx på resan

En av de största spatrenderna är att spalyxa på resan. Tidigare var spabehandlingar enbart ett lyxigt tillval på semestern, men nu ingår de i reserutinen som ett sätt att mota jetlag, varva ner och öka produktiviteten. Jag har listat mina 3 semester-spa-favoriter, i vår huvudstad, på kortdistansresan och slutligen på långresan.

Spa i vår huvudstad – Babor Vi svenskar är bra på spa. Men det får inte bli för krångligt och omständigt. Helst ska spaet ligga på smidigt avstånd så att det blir lätt att slinka in på en behandling, vila shoppingtrötta ben och motarbeta jetlagen.

Det tyskägda lyxvarumärket Babor har förstått vad det hela handlar om. I slutet av förra året öppnade de nordens största Flagship store på en av de populäraste turistgatorna, mitt i Stockholm. Hela 260 kvm fördelat på två plan, butik på gatuplan och en behandlingsdel en trappa ner. Här erbjuds det helhetsupplevelser inom ansikte- och kroppsbehandlingar – klassiska, quick-fix till mer avancerade apparaturbehandlingar.

Babor Flag ship store är en plats där man kan hämta andan, mota jetlag eller bara unna sig lite egentid och komma i själslig balans. Här kan du både uppleva, känna och dofta på Babor i sin helhet och ta del av deras sortiment av produkter och behandlingar, alla noggrant utvalda av ett forskningsteam bestående av dermatologer, biokemister, molekylärbiologer och fysiker.

Vetenskap och forskning är Babors DNA och det är därför fokus ligger inte enbart på avkoppling utan även på att nå högteknologiska resultat. Nyckelprodukten är den lilla glasampullen med högkoncentrerade ämnen som fruktsyror, hyaluronsyror och peptider. I vår lanserar även Babor världens första guldampull där delar av vinsten går till kvinnliga entreprenörer, något som ligger detta tyskägda familjeägda företag varmt om hjärtat.

Utöver satsning på Flagship och salongsbehandlingar, lanserade Babor 2019 sin mest högeffektiva hudvård hittills, Doctor Babor Pro. Serien är baserad på arvet från Doctor Babor och står för Babors högsta nivå av avancerad hudvård. Doctor Babor Pro erbjuder professionell hudterapi enligt skräddarsytt recept.

BABOR är ett tyskt, familjeägt företag som startades redan på 1950-talet. Hudvårdsmärket är idag marknadsledande i Europa och hör till topp-10 i världen. Bland annat finns märket representerat på femstjärniga hotellkedjor som Ritz Carlton, Hilton och Kempinski.

Spa på kortdistansresan – Espa

Vill man unna sig spalyx på en kortare semesterresa är våra grannar på andra sidan Östersjön det perfekta resmålet. Här får man mycket för pengarna och dessutom är det smidigt att flyga dit med Air Baltic som går från Arlanda till Riga flera gånger om dagen.

Det finns många spaanläggningar att välja bland, men lyxigast av dem alla är det 5-stjärniga lyxspaet Espa, som ligger mitt i centrala Riga. Espa sträcker sig över sex våningsplan, där takplanet erbjuder utomhuspool, ångbastu och behandlingsrum med stadens bästa utskickt. Här kan du lita på att personalen är välutbildad och kommer att ta extra väl hand om dig. Hoppa över shoppingen och unna dig istället en heldag med flera olika behandlingar och du kommer att resa hem som en ny människa.

Bärnsten har historiskt varit en viktig mineral för denna del av Europa och så även för Riga. Detta speglar sig både i inredningen, som likt bärnstensdroppar vackert klär in duscharnas väggar, och även i behandlingarna på spamenyn. Jag provade en av Espas signaturbehandlingar, med det passande namnet, Amber Crystal Chakra Balancing. En annan populär signaturbehandling är Baltic Body Treatment som är en avgiftande kroppswrapping med snäckskalsmassage och aromatiska oljor. Båda signaturbehandlingarna är 2h långa och Espas egna spaprodukter används ihop med aromatiska välgörande oljor i de olika behandlingsmomenten. Jag bodde på Radisson Blu Latvija Conference & Spa Hotel vilket var väldigt smidigt. Espa är inrymt i detta centralt belägna hotell och hotellgästerna har egen ingång till Espa och kan trippa dit i morgonrocken direkt efter frukost för ett morgondopp eller en skön behandling. Det ultimata spa-rese-konceptet.

På långdistansresan – Shuiqi spa

Allt fler lyxhotell har förstått att det inte enbart räcker med lyxiga sviter, michelinrestauranger och ett vackert poolområde. Ska man tillhöra toppskiktet är det viktigt att även tillhandahålla gästerna ett förstaklassigt spa på plats, ett så kallat hotellspa.

Lyxhotellet framför andra, Atlantis The Palm Dubai, tronar längst ut på den konstgjorda ön Palm Jumeirah. Hotellbyggnaden är enormt pampig och ser ut som ett palats hämtat ur Tusen och en natt. Självklart finns här även ett avkopplingsparadis med det passande namnet ShuiQi Spa, där Shui betyder vatten och Qi är energiflödet som vi alla behöver för att nå balans och harmoni.

Det prisbelönta ShuiQi Spa på Atlantis, samarbetar med Comfort zone, den italienska Davines-gruppens hudvårdsmärke, som är kända för sina holistiska och resultatorienterade behandlingar. Här kan du njuta av en innovativ wellnessresa, i någon av spaets 27 lyxiga behandlingsrum, som gör gott för både själ och kropp.

I samarbete med Atlantis-teamet, The Product House, har Comfort Zone skapat personliga och skräddarsydda behandlingar med modern växtkemi, som till exempel Longevity Complex, en blandning av organisk vild indigo, spenat, maqui bär och karnosin för en antioxidantrik och antiinflammatorisk behandling som både hjälper och skyddar huden mot stress.

Behöver kanske inte nämnas men jag gör det ändå. Alla behandlingar på ShuiQi Spa på Atlantis är fria från dåligheter som djurderivat, syntetiska dofter, konstgjorda färgämnen, mineraloljor, parabener och silikoner. Istället har detta lyxspa fokus på att främja en holistisk, själfull, hälsosam och hållbar livsstil. Vilket de lyckas ovanligt bra med.