Naturlig smaksättning

Kikkoman och Tabasco är båda mästare på att trolla fram och lyfta andra smaker. Vad de även har gemensamt är att de innehåller umami helt naturligt. Kikkoman originalsoja innehåller endast fyra ingredienser (sojabönor, vete, vatten, salt) och utvecklar närmre 300 aromämnen under sin lagring på sex månader. Tabasco original innehåller endast tre ingredienser (chili, vinäger, salt) och lagras på ekfat i tre år. De är alltså båda helt naturliga produkter fria från tillsatser - och fulla med smak. Briljera i köket och nå nya smakhöjder. Här bjuder vi på några härliga smakrika recept. Vad sägs om Kikkoman soja i efterrätten till exempel? Hoppas det skall smaka!

Dan Dan nudlar med sichuankryddade vannameiräkor
Tid: 30 min, 4 portioner

Den kinesiska nudelrätten Dan Dan är en underbar smaksensation, där hemligheten ligger i en maxad jordnötsdressing som verkligen har allt; syra, sötma, sälta och hetta. Får du inte tag på vannameiräkor går det lika bra med vanliga räkor - gärna sådana som man skalar själv.

Ingredienser
300 g vannameiräkor (ASC-märkta)
200 g äggnudlar
300 g sojabönor
130 g färsk bladspenat
2 salladslökar
1/2 dl jordnötter
olja till stekning
koriander till garnering
limeklyftor till servering
salt och mortlad sichuanpeppar

Jordnötsdressing
2 msk neutral rapsolja
1/2 tsk mortlad sichuanpeppar
1 finriven vitlöksklyfta
1 tsk TABASCO Original pepparsås
1 dl jordnötssmör
1 msk riven färsk ingefära
1 1/2 msk Kikkoman sushi-risvinäger
1/2 dl Kikkoman sojasås
2 msk flytande honung
1/2-1 dl vatten

Tillagning
1. Tina räkorna om de är frysta. Torka dem torra med hushållspapper.

2. Jordnötsdressing: Värm oljan tillsammans med sichuanpeppar i en kastrull. Låt svalna. Tillsätt övriga ingredienser förutom vattnet. Blanda väl. Späd med vattnet till önskad konsistens.

3. Stek räkorna hastigt i olja i en varm stekpanna tills de har fått fin, gyllene färg. Smaka av med salt och sichuanpeppar. Ta från värmen.

4. Koka nudlarna enligt anvisning på förpackningen. Lägg i sojabönor och spenat när ca 2 minuter av koktiden återstår.

5. Ansa och skiva salladslöken. Grovhacka jordnötterna.

6. Häll av vattnet från nudlarna och låt dem rinna av i ett durkslag.

7. Lägg tillbaka nudlarna i kastrullen. Blanda med jordnötsdressing och räkor. Strö över salladslök och jordnötter. Garnera gärna med koriander och bjud med limeklyftor.

Tips! Byt räkor mot halloumi eller grillost för en lakto-ovo-vegetarisk rätt.

Okonomiyaki osaka style med ponzumajonnäs
Tid: 45 min 4 portioner

Okonomiyaki är en japansk pannkaka som går att tillaga på många olika sätt. Just denna i "Osaka style" med knaperstekt bacon serverar du med en otroligt smakrik sås med bland annat TABASCO Sriracha pepparsås och också en grymt god majonnäs med ponzusås.

Ingredienser
500 g vitkål
4 dl vetemjöl
1/2 msk bakpulver
4 ägg
1 1/2 dl kycklingbuljong (vatten + buljongtärning eller koncentrerad fond)
2 msk Kikkoman Ponzu Lemon
3 msk hackad inlagd ingefära
1 paket bacon (140g)
3 salladslökar
1 noriark olja till stekning

Okonomiyakisås
3 msk ketchup
3 msk worcestersås
1 1/2 msk Kikkoman Sojasås
1 msk honung
1 msk TABASCO Sriracha pepparsås

Ponzumajonnäs
1 dl majonnäs 1
1/2 msk Kikkoman Ponzu Lemon

Tillagning
1. Strimla vitkålen.

2. Blanda vetemjöl, bakpulver, ägg, kycklingbuljong och ponzusås i en bunke till en slät smet. Rör ner vitkål och ingefära.

3. Hetta upp olja i en stekpanna, 28 cm i diameter, och häll i smeten. Sänk till medelvärme. Lägg på ett lock eller räck med aluminiumfolie. Låt steka i 5 minuter. Lägg på baconet i ett jämnt laget. Lägg på locket/folien igen och stek ytterligare 5 minuter.

4. Lägg en stor tallrik på stekpannan. Vänd upp och ner så att pannkakan hamnar på tallriken. Stjälp ner kakan i stekpannan igen så att baconet hamnar underst. Stek ytterligare 8 minuter under lock/folie (testa med en provsticka, kålen ska vara nätt och jämnt mjukt).

5. Rör ihop ingredienserna till okonomiyakisåsen respektive punzomajonnäsen.

6. Ansa och hacka salladslöken. Vik ihop noriarket och strimla.

7. Vänd tillbaka pannkakan på tallriken, så att baconet hamnar överst. Ringla över okonomiyakisåsen och ponzumajonnäs. Strö över salladslök och noristrimlorna.

8. Skär okonomiyakin i bitar och servera.

Tips! För en vegetarisk varian så toppa med stekt, rökt tofu istället för bacon.

Nyhetsarkiv

Länkar

-

Senaste nyheter