Ski Amadé - med det nyöppnade och exklusiva hotellet Adapura Wagrain 

I hjärtat av de österrikiska alperna finner man Österrikes största skidparadis, som kallas Ski Amadé. Detta område utgörs av de fem regionerna Salzburger Sportwelt, Schladming-Dachstein, Gastein, Hochkönig och Großarltal. 

Text Lina Sjölund, liniztravel.com Foro Ski Amade & Hotel Adapura Wagrain

Detta stora område kan därmed stoltsera med ett av de största och mest varierande skidområdena i hela Europa. Här kan man med endast ett liftkort få tillgång till 760 km pist. Ski Amadé har verkligen något för alla. Här finns det perfekta pister för både nybörjare och avancerade åkare och mysiga alphyttor såväl som fina restauranger - allt med en härlig österrikisk charm. 

Taste Ski Amadé 
Kombinationen med god mat, dryck och skidåkningen är nog faktiskt en av de bästa tänkbara. Man mår bra i både kropp och själ.

Ski Amadé är skidområdet i Österrike som verkligen erbjuder ren och skär njutning. Ett trevligt sätt att ta sig runt i skidbackarna är att åka runt och testa olika restauranger i backarna och på samma gång njuta av de storslagna och magiska utsikterna över bergen. Ski Amadé erbjuder en fantastisk app, där man inte bara hittar alla deras backar, utan även många bra restauranger att stanna till under sin skidtur. 

Under en av mina dagar i Wagrain i början av januari åkte vi på en Taste Ski Amadé Tour och besökte tre olika restauranger för att äta frukost, lunch och mellanmål.

Frukost på Kogelalm
Dagen började med en stor frukost eller brunch på Kogelalm som ligger mysigt uppe på 1850 meter över havet. Brunchen innehöll allt man kan önska sig, olika sorters pålägg och bröd, varma rätter, yoghurt, frukter och juicer och mousserande vin. Men det bästa av allt var nog att man kunde sitta ute och njuta av sin frukost i solen och se ut övar de underbara vyerna som Ski Amade’s berg har att erbjuda.

Lunch på Wagrainerhaus
Lunchen intogs sedan på Wagrainerhaus, som ligger på 1750 meters höjd i Wandergebiet Flachau-Wagrain. Ett supertrevligt ställe mitt bland skidbackarna. Även här fick vi avnjuta god mat och dryckespaus i solsken. Vi provade Rippler – revbenspjäll, grillade på utomhusgrill, glaserade med smoked barbecuesås och bakad potatis till. Så gott!

After Ski Dessert på Krapfenalm
Man tycker ju kanske att en frukost och lunch i backen borde räcka. Men man blir verkligen hungrig av skidåkning. Så runt 15-tiden var det dags för After Ski nummer ett med dessert som vi alla var sugna på istället för något annat att dricka. Krapfenalms specialitet är den populära Krapfen, ett härligt bakverk med fylld med aprikossylt.  Till Krapfen serverades glass, grädde, chokladsås, olika bär och sylt, bara att välja och vraka. Det var en mastig, men god efterrätt. 

After Ski på Kuhstall vid Grafenbergalmbahn
Nere vid liften Grafenbergalmbahn i Wagrain ligger Kuhstall som är ett riktigt bra After Ski ställe, här samlas man efter dagen i backen. Runt 16 tiden när liften stänger så var det nästan helt fullt då alla kommer ner i stort sett samtidigt. Här erbjuds liveband med bra underhållning, härlig musik, goda drinkar och en riktigt trevlig stämning. Jag avnjöt naturligtvis en god Aperol Spritz på After Skin. 

Adapura Wagrain 
Adapura Wagrain är ett helt nyöppnat fyrstjärnigt hotell i Wagrain i Salzburger Land. Hotellet öppnade strax innan jul och det doftade fortfarande nytt, trots att min vistelse var en dryg månad efter premiären. Adapura Wagrain har 120 lyxiga och fräscha rum att erbjuda, alla med balkong. De har både vanliga dubbelrum och större rum där man får plats upp till fyra personer.

Rummen är stora och fräscha med en skön dubbelsäng, liten soffa och separat dusch och toalett. En nackdel var att det inte fanns någon dörr till själva badrummet och duschen. Alla rum har balkong med utemöbler, har man tur kan man få utsikt mot skidbackarna.

När man ankommer till hotellet bjuds man på ett glas Prosecco i den mysiga hotellobbyn. Det är både lyxigt och mysigt i lobbyn med en stilfull inredning och en tänd brasa. Även ett perfekt ställe att värma sig efter en dag i skidbackarna.

Frukostbuffé i lugn och ro
Frukosten kunde ätas på två av de olika restauranger på morgonen, vilket gjorde att det kändes lugnt och mysigt. Ingen stress eller hög ljudnivå alls, som det ibland är på större hotell.

De serverade alltifrån olika sorters varma rätter med ägg och bacon till olika sorters yoghurt, pålägg, bröd, frukt, juicer och kaffe. Man kunde även njuta av ett glas bubbel om man ville.

Fyra olika restauranger 
Hotellet har fyra olika restauranger. Det är Pura Alm som serverar traditionella österrikiska rätter, Place to meat som är en köttrestaurang, Adasia med asiatisk mat och Piazza som har italiensk mat med fokus på pizza och pasta. Bokar man hotellet med halvpension, så får man välja vilken restaurang som man vill äta sin middag på. Det är mycket trevligt att det finns flera alternativ på olika restauranger. 

Läge – nästan Ski in Ski out
Hotellet ligger precis bredvid Grafenbergalmbahn kabinliften i Wagrain som tar dig upp till skidbackarna. Det är ”nästan” Ski in – Ski out. Hade det varit lite mer snö i byn när vi var där hade det nog gått bra. Men cirka två – tre minuters promenad med skidorna på axlarna är ju inte särskilt långt heller.

SPA Adapura
På Adapura Wagrain  har de ett 1000 kvm stort spa med wellnessarea. Här erbjuder de en stor varm pool att simma i eller bara koppla av i. Sköna sängar att relaxa i och blicka ut mot poolen eller utsikt mot byn, efter en härlig simtur.

Det finns flera olika finska saunas, där man kan sitta i bastun och blicka ut mot alptopparna. Det finns även en familjebastu där även barn får vara och en ångbastu.
De har även två olika rum med bäddar att slå sig ner i och bara koppla av eller läsa en bok eller tidning. I ena rummet finns även stora fönster att njuta av österrikiska Alperna utanför fönstret. På Spa´t erbjuder de även olika sorters teer, kallt vatten, nötter och frukt som man kan ta med sig till relaxrummen.

Olika sorters behandlingar
Önskar man att ta en behandling finns det ett stort urval att välja bland. Det är alltifrån massage till manikyr och pedikyr. När man bor på hotellet ingår spaavdelningen, men man får naturligtvis betala för behandlingarna. Det rekommenderas att man bokar dem i god tid. Framför allt på eftermiddagarna kan det vara väldigt fullbokat. På sommaren har de även en terrass öppen där man kan sola och andas in härlig alpluft.

Att resa till Österrike / Wagrain; 
Flyg till Salzburg med direktflyg från Stockholm eller Köpenhamn, antingen med lågprisbolaget Norwegian eller SAS. 

Tidsskillnad; Ingen

Språk; Österrikisk tyska, men på de flesta hotellen, spa, restauranger pratar de engelska.

Valuta; Euro. Aningen billigare än i Sverige. 

Skrivet av; Lina Sjölund. Flygvärdinna, reseskribent och resebloggare. Kika gärna in på hennes blogg www.liniztravel.com eller @liniztravel på instagram för ännu mer resinspiration. 

Nyhetsarkiv

Länkar

-

Senaste nyheter