More is more – less is a bore

Bomans är en hyllning till det glamourösa och vackra. Inget rum liknar det andra, från Hermès-rummet dekorerat med sjalar inramade i guld som sträcker sig över hela taket, till Knight Commander, en hyllning till singer-songwritern Bono från U2. 

Det började med Stina Boman och hennes sju vackra flickor på Bomans Matsalar i Nyköping under 30-50-talen. Stinas barnbarn, Birgitta, var där som barn och har efter det alltid längtat efter en egen krog och hotell. När dottern Kristin ville komma hem från New York, där hon arbetade under några år, gjorde Birgitta med sin man Björn slag i saken och köpte tillsammans med Kristin Hotell Strömsborg i Trosa. Året var 1988.

Hotell Strömsborg döptes om till familjenamnet Bomans och tanken var att göra ett personligt boutiquehotell där både privata och konfererande gäster skulle mötas. Här ska känslan av att vara hemma vara starkare än känslan av att man är på besök. 

More is more – less is a bore är viktiga ord på Bomans. 
Här är det allt annat än avskalat och ägarfamiljens lek- och inredningslusta lyser genom i hela huset. Om man tycker om nordisk minimalism är Bomans inte det rätta valet. Trots den eklektiska stilblandningen finns det alltid en röd tråd genom varje rum och miljö. En tanke som startat vid ett föremål, en känsla, en person eller en företeelse. På Bomans finns detaljerna som annars bara går att finna i någons hem, parfymflaskor att låna en skvätt ur, designerskor och Herméssjalar att låna till middagen. Efter många krokiga snår och vägar är det idag Kristin Boman som äger hotellet och fastigheterna.

Leklusten är viktig för mig

Kristin älskar hotell och allt vad det innebär att vistas på dem. Incheckningen, servicen, första känslan när man kommer in i hotellrummet, letandet efter vackra annorlunda ting som kan ge henne inspiration till sitt eget hotell. Hotell kan vara en outtömlig källa till inspiration för oss alla. Alla dessa gäster, var kommer de ifrån, varför är de just här, hör de där två ihop eller är de ute på vift med någon de inte borde vara här med? Frågorna är många och det är bara fantasin som sätter gränser.
– Det mest fantastiska med att ha ett hotell är just gästerna. Under årens lopp har jag träffat ljuvliga, märkliga, udda, ibland förskräckliga, men oftast härliga människor. Genomgående är dock hur intressant det är med oss människor och alla våra olikheter. Det är en sann glädje för mig att gå till Bomans och nyfiket undersöka vad vi har för gäster i huset just idag, berättar Kristin och fortsätter.

– Ni skulle bara veta hur mycket lustiga saker jag har släpat hem från jordens alla hörn. Oftast innebär mina resor nödvändigt inköp av ny resväska för alla tyger, prylar, skor med mera som ska pryda Bomans.
Bland de passioner jag har i livet räknas Bomans definitivt som en av de största. Jag brukar säga att Bomans är mitt tredje barn utöver de två ¨riktiga¨ barn jag har, Amanda och Gustaf. Och ni vet ju hur det är, ens barn är det viktigaste man har!
Jag är en stor skofantast vilket syns på Bomans. I dagsläget finns det i runda slängar 50 par skor som står till gästernas förfogande när de är här.
Jag är också mycket förtjust i mat och vin, vilket är naturligt när man har ett hotell och restaurang. Min gammelmormor Stina Boman hade krog i Nyköping på 30-50 talen och vi använder en del av hennes recept här på Bomans. Utöver det lagar vi klassisk mat på de bästa råvarorna, och gärna lokala i den mån det går. I familjen har vi flera Sommelierer och det syns också på vår digra vinlista. 

Fredrik Eriksson – Bomans bollplank och kulinariska rådgivare
Sedan barnsben har Fredrik Eriksson besökt Trosa varje sommar, så när han i mitten av 2000-talet blev ombedd att ta plats i Bomans styrelse var det inget svårt svar.
– Trosa, och hela den sörmländska trakten ligger mig väldigt varmt om hjärtat. Jag har alltid haft ett stort hjärta för platsen, berättar han. Efter närmare tio år i Bomans styrelse är det nu Fredrik Eriksson som axlat rollen som Kristin Bomans främsta bollplank och kulinariska rådgivare.
– Bomans kännetecknas ju av väldigt mycket personlighet, i allt från de personligt inredda rummen till bredden på menyn.
– Jag har inte mycket att säga om inredningen av hotellrummen, men jag fungerar nu som rådgivare och bollplank där Kristin och jag tittar på helheten av besöket på Bomans. Framförallt gäller det naturligtvis restaurangbesöket, men allt ska vara en helhet och passa ihop, säger han.
Ibland råder det också delade meningar om inriktningen. Som med det där att en hamburgare numera tagit plats på menyn.
– Jag var ju emot det från början, men jag har ändrat mig. På ett boutiquehotell i Bomans klass bör det finnas en bredd på menyn och något för alla åldrar.
Bomans är ingen ängslig och tillrättalagd plats. Här samsas högt och lågt, löjrom och hamburgare. Man vågar laga olika sorters mat. Och steget från mormors köttbullar till hamburgaren är ett steg i tiden, menar Fredrik Eriksson. I linje med tiden ligger också den tyngdpunkt på lokala sörmländska råvaror som man givit en internationell touch.
– När man är i den sörmländska pärlan Trosa, bland svampskog, hav och vilt så bör man utnyttja det och känna smaken av det också.

Bomans konferenser!

Bomans är ingen konferensanläggning i vanlig bemärkelse.
Den kreativa miljön med mycket att titta på sätter fart på gästernas tankar och fantasi. Allt från små grupper om 10 personer till ett fullt abonnerat hotell för upp till 120 gäster erbjuds.
Här är man vana vid att möblera om för att det ska passa gästerna, det finns nog inget ställe som har så mycket möbler som Bomans – och som möblerar om så ofta! För återkommande konferensgäster som till exempel Porsche finns det plats att köra in nya modeller i Hamnmagasinet.

I samma lokal är det nästa vecka möblerat för att kännas som hemma, med säng, soffgrupper och en sprakande brasa under temat Cozy Conference.
Utöver den så självklara tekniken lägger man mycket kärlek på alla råvaror och omvandlar dem till vällagade måltider som ska hålla humöret och tempot uppe för våra konferensgäster.
I konferenslokalerna är ljusen tända och frukt-& godisskålar generöst uppbullade.

Känn dig riktigt välkommen till det lilla boutiquehotellet i Trosa hamn vare sig du behöver en härlig weekend med din kära eller en Cozy Conference.