Gott och flott i Köpenhamn

Den danska huvudstaden har på senare år seglat upp som norra Europas populäraste matmekka. Foodies reser hit från hela världen för att frossa i nordiska smaker. Här är tre av mina favoriter som du inte ska missa.

Text: Jessica Berghult Foto: Pressbilder från respektive restaurang

Marchal

Hôtel d’Angleterre är Köpenhamns mest ikoniska hotel och har varit en del av stadsbilden ända sedan slutet av 1700-talet. Det vita palatset är ett modernt lyxhotell med historiska anor och ligger centralt på Kongens Nytorv. 

Detta femstjärnigt lyxhotell andas exklusivitet och flärd och självklart huserar här även en fransk Michelin-restaurang i toppklass. Bakom denna topprestaurang, som ligger direkt till vänster innanför de vaktförsedda dörrarna, står den talangfulle köksmästaren Andreas Bagh. 

Denne välrenommerade kock hämtar inspiration från både det franska och det nordiska köket och kreerar de mest smakfulla och dekorativa rätter - väl värda en riktig gourmand. 

På menyn finns grillade ostron med wasabi, lime och ingefärsolja som riktigt smälter i munnen och en carbonara med bläckfisk-tagliatelle på en bädd av champagnesmör, toppad med Rossini Gold selection Caviar, som enligt mig är helt ensam värd ett besök till Marchal. 

Bland de lite mer matiga rätterna hittar du grillad hummer med pumpa och saffransvinegrette och en kalv tartare tillredd direkt vid bordet. Alla rätter är noga komponerade med de bästa av råvaror. 

Dessertmenyn bjuder på både klassiker som franska lyxiga ostar och panna cotta, men även spännande honungspocherade Santa Lucia päron med pistageglass och något som går under namnet ”Gold nugget” finns på menyn. Den senare är en karamelliserad chokladmousse med calvadosglass som får det att vattnas i munnen. 

NOI

Nobis Copenhagen ingår i Nobis Hospitality Group och är hotellmagnatens första hotell utanför Sverige. Hotellet ligger nära centralstationen, vilket gör det idealiskt placerat ur ett logistiskt perspektiv.

Restaurang Noi är restaurang Niels efterträdare på detta eleganta 5-stjärniga hotell och ligger en trappa ner. Noi, är en elegant restaurang inredd med naturliga nordiska material, speciellt framtagna av arkitekterna på Wingårdhs. Det perfekta utgångsläget med andra ord för att skapa en bra atmosfär med en mix av både lokala och internationella gäster.

Allt på menyn utgår från säsongens bästa råvaror med influenser från hela Europa. Här servas kött, fisk, skaldjur, pasta och vegetariska alternativ. Jag var här med min man men tanken är att Noi ska passa lika bra för en romantisk dejt som en förfest med vännerna eller en viktig affärsmiddag. 

Man riktigt känner att kocken Fredrik Sandberg har höga ambitioner och jag måste erkänna att Noi under hans kulinariska ledning lyckas ovanligt bra med att skapa både en inbjudande miljö dit gäster kan komma för att njuta av vällagad mat samtidigt som det är enkelt att bara slinka in, hänga i den angränsande baren eller äta några läckerheter innan vidare utgång.

Just baren med det talande namnet, Marble Bar, är värd att nämna lite extra då den personliga och avslappnande atmosfären känns som att vara i någons vardagsrum. Cocktails-menyn är väldigt ”up to date” med flera spännande cocktailars med skandinavisk touche. Här finns både glömda klassiker som smoked fashioned, och signaturcocktails med namn som adana, barba och yeni. Den senare var min favorit då det visade sig att jordgubbar, belvedere och prosecco var en match made in heaven.

DADA

Skt. Petri är ett lyxigt boutique-hotell för moderna urbana resenärer som uppskattar storstadskänsla men som inte vill ha för mycket bling eller gammaldags lyx. DADA är hotellets coolaste restaurang som lever efter devisen ”sharing is caring”. 

Dada ligger två minuters gångväg från Norreport Station på gränsen till de trendiga latinerkvarteren. Även det coola området Pisserenden ligger runt hörnet.

Här beställer man in olika mezerätter som kolgrillat kött, frasiga falafflar, grillat pitabröd och olika spännande röror. Och allt delar man på systerligt, eller broderligt också för den delen. Självklart fanns även klassiker från mezeköket som hummus, tsatsiki och labne på menyn. 

Kort sagt kan man säga att Dada är en personlig tolkning av mellanösterns kök och bjuder på en värld av smaker, färger, dofter och kulturer. Eller vad sägs om räkor med saffransmajonäs och färskpressad citron, ihop med rosingrillad blomkål. 

Dada desserten med det enkla namnet ”mandeltårta” kan vara en av världens godaste bakverk och även kokosriset med ananas går inte av för hackor. Grundpriset för menyn är 300 danska, men med ett tillägg på150 danska så ingår både välkomstdrink samt vin, öl och kaffe fritt under 2 timmar. 

Lägg därtill härlig stämning, skön livemusik och spännande cocktails. Dada är inte enbart en 5-stjärning smakupplevelse. Här kan du äta högklassigt utan att lägga hela resebudgeten på mat. Vad mer kan man önska av en perfekt kväll. 

Nyhetsarkiv

Länkar

-

Senaste nyheter