Zink

Brasseriegruppen öppnade i slutet av oktober kvarterskrogen Gastrotek ZINK centralt belägen på Grev Turegatan 20 i ett av Stockholms mest restaurangtäta områden.

Restaurangen är en hyllning till bröderna Guvens restaurang ZINK Grill som stängde år 2017. Känslan och stämningen gör sig påmind från ZINK Grill men inspirationen bakom Gastrotek ZINK hittar vi längs kusten vid San Fransisco, bland Toscanas böljande kullar och i Provance anrika matkultur. Med fokus på säsongsbetonade råvaror och gediget hantverk vill Gastrotek ZINK skapa en levande mötesplats för gästen som bor och rör sig i området. Restaurangen erbjuder gästen en flexibel meny som passar en modern och urban livsstil från 07 på morgonen till 01 på kvällen under veckans alla dagar.

Genom egenproducerade produkter, ett herbarium, fermenterade grönsaker och en mörningskyl, syftar Gastrotek ZINK till att ge gästen en upplevelse vid varje besök. Varje detalj genomsyras av det gedigna hantverket, nyfikenheten till unika smakkombinationer och en känsla av matglädje och tradition.

”När vår omåttligt populära restaurang ZINK Grill stängde var vi säkra på att en vacker dag skulle vi öppna upp dörrarna igen. Det tog drygt två år men nu har vi förfinat konceptet och vi är så oerhört stolta över vår köksmästare Joni Germond som var med oss redan 2008 och skapade ZINK Grill. Han har satt ihop vår ny/gamla meny. Grundkonceptet med grillen i centrum är kvar men vi har uppdaterat menyn med nya smaker med inspiration från landskapet Baskien i Spanien, Toscana i Italien, Provence i Frankrike till kusterna runt San Francisco. Menyerna komponeras efter säsong, tillgång och humör och där vi skapar fantastiska rätter med olika tekniker. Välkomna” säger Filip Given, grundare & VD för Brasseriegruppen.

Inspirationen till nya Zink är hämtad från gamla tiders experter, som bagare och slaktare, där verksamheten är uppenbar genom att råvaran exponeras och därmed utgör lokalens karaktär. Zinks matkoncept har säsongens råvaror i centrum, vilket arkitektbyrån Tengbom fångat upp i inredningskonceptet. Här syns mycket specialritade hyllor, kabinett och skåp där allt från konserver till torkade örter exponeras. Stilen är mer tidlös än traditionell, vilket kan ses i bland annat väggpaneler i skarpa och moderna former som flirtar med gångna tiders estetik.

Inredningen ämnar skapa en känsla av en samtida kvarterskrog där närhet till kök, mat och personal är påtaglig genom hela besöket. Genom att exponera både råvaror och processen att laga mat ska gästen känna att det inte finns några hemligheter. Här sitter man stundtals tight kring både höga och låga bord, samt i baren, och då är det precis som det ska vara.