Krabi – lätt att förälska sig i

Krabi är med sin storslagna natur en av de vackraste regionerna i Thailand. Det är lätt att förälska sig i denna vackra destination som ofta ligger högt upp på listan över världens drömresemål.

Text: Jessica Berghult Foto: Pressbilder

Det är få ställen i världen där du kan få så många olika upplevelser på ett och samma ställe som just Krabi. Denna tropiska pärla vid Andaman havet i södra Thailand har både enorma kalkstensformationer, mangroveträsk och branta klippor som sträcka sig mot himlen likt sagolika sockertoppsberg. 

Många turister söker sig till Krabi för den dramatiska naturen. Men även om den grönskande naturen är både spektakulär och äventyrlig, så har soldyrkaren minst lika mycket att välja på i form av flertalet vackra stränder med finkornig sand. 
Ja, Krabi är verkligen en paradisisk dröm för många.

Primalai Resort and spa
Primalai Resort och spa erbjuder ett luxuöst boende i en lugn och naturskön miljö med rogivande inverkan på själen. 

Denna natursköna resort ligger på ön Koh Lanta, den mest kända ön i Krabis skärgård. Här kan varje gästs individuella behov tillgodoses. Oavsett om det handlar om maximal integritet, njuta av stranden och havets vågor, gå trivsamma promenader bland lummig tropisk grönska på de vackert anlagda stigarna runt ön, njuta av spektakulära solnedgångar eller bara slappna av och låta sig skämmas bort av oklanderlig och personlig service. 

Turism
Turismen har ökat kraftigt under senare år, vilket självklart har påverkat naturen och framförallt vattenbristen på Krabi. Det är svårt att förstå att Krabi med sina prunkande regnskogsområden och många floder lider av vattenbrist men turismen är en törstig industri och för att den ska leva vidare måste konsumtionen minska. Semesterbekvämligheterna och drömmen om ett hållbart och fortsatt grönt Thailand hänger inte alltid ihop om inte hotellen tar sitt ansvar. 

Noll-avfall-program 
Primalai Resort och spa har ett gediget hållbarhetsprogram där de samarbetar med lokala myndigheter för att bibehålla den vackra naturen på Krabi. Förutom att de arbetar aktivt med att minska vattenkonsumptionen, ta tillvara på regnvattnet och även återanvända regnvattnet så samarbetar resorten även med 15 skolor där de utbildar eleverna att separera sitt avfall, inklusive lära sig om återvinningsinitiativ. Resorten har även ett femårigt miljömål med minskad elförbrukningen på 15 %, vattenanvändning på 10 procent och avfall på 5 procent. 

Pimalai Resorts och spas bevarandeinsatser är inte bara synliga på land; resorten hjälper också till att bevara havet som omger Koh Lanta med ett korallförökningsarbete som innefattar marinbiologer. Resortens medarbetare deltar även regelbundet i strandstädningar på stranden.

Ägaren till Pimalai, Anurat Tiyaphorn, driver sina egna frukt- och grönsaksodlingar och tror starkt på ekologisk produktion. Hans övergripande mål är att uppnå nollavfall på Koh Lanta inom 10 år.

Hållbarhet på flera sätt
Hållbar turism kan se ut på flera olika sätt. Det kan både innefatta hållbarhetsarbete på plats, som på hotell, resort och skolor. Men det kan även handla om att resa mer hållbart. Flera flygbolag arbetar idag aktivt med att minska utsläppen och bidrar på så sätt till en mer hållbar luftfart. Norwegians dreamliner är ett sådant miljöanpassat plan och har lägre utsläpp än branschgenomsnittet. Väljer man premiumkabin får man både mer benutrymme, gratis mat och dryck, bra filmutbud och fast track. Genom att välja ett hållbarare flygalternativ blir även flygresan mer miljövänlig.

Nyhetsarkiv

Länkar

-

Senaste nyheter