Invisalign – tandställning för vuxna som inte syns

Sneda tänder och ett ojämnt leende är vanligare än man tror. Många vuxna lider i tysthet och undviker att le och skratta. Nu finns det äntligen en genomskinlig tandställning som flyttar tänderna utan att den syns. 

Det är väldigt få människor som föds med perfekta tandrader. Det är desto vanligare med ojämnheter, bettfel och gluggar. Invisalign är en serie plastskenor som riktar upp tänderna utan att det syns. De är nästintill osynliga och tillverkas efter en avgjutning av tänderna på patienten som ska genomgå behandlingen.

Det går väldigt fort att få det bett man önskar och många upplever inga som helst problem eller nackdelar utan lever på som vanligt med sina Invisalign skenor i munnen, säger Maria Gibsand, legitimerad tandläkare och implantologist på mirala.se. Maria är även specialiserad inom estetisk tandvård. 

Invisalign-metoden innefattar genomskinliga skenor som du använder för att flytta tänderna, både dag och natt. De är formgjutna efter just dina tänder och syns knappt. Materialet är slitsam termoplast, vilket är helt ofarligt och godkänt för medicinskt bruk. 

– Jag börjar med att röntga, fota och ta avtryck på dina tänder. Därefter analyseras avtrycken och du kommer få se en 3D-modell av hur slutresultatet kommer bli. Skenorna som sedan framställs flyttar tänderna till en ny position. En behandling tar vanligtvis 2-5 månader och du byter skenor en gång per vecka, säger Maria Gibsand.

Tandreglering är inte enbart estetiskt. Det är även bra för munhälsan. Att rätta till sneda tänder ger dig nämligen en bättre tuggfunktion och minskar slitaget på dina tänder. Tänderna blir lättare att rengöra vilket bidrar till bättre munhälsa. På så vis kan invisalign hjälpa dig att få både en vackrare och friskare mun. 

Med hjälp av invisalign flyttas dina tänders position långsamt till ett nytt läge, vilket gör att du kan få ett vackert leende utan att formen på tänderna behöver ändras. Efter avslutad behandling får du en ”retainer” som enbart används på natten och gör att slutresultatet varar livet ut, säger Maria Gibsand.

Vilka regleringsproblem kan lösas med Invisalign?
Trångställda tänder
Gluggar mellan tänder
Korsbett
Överbett

Nyhetsarkiv

Länkar

-

Senaste nyheter

Invisalign

De genomskinliga skenorna som behandlingen består av är nästan osynliga vilket gör att de knappt syns. Dessutom kan du ta ut tandställningen, exempelvis när du äter eller går på ett viktigt möte.