Vorarlberg – ett skidparadis i Österrikiska Alperna

I Österrike finns mängder av ställen med storslagen skidåkning att välja på och det finns verkligen något för alla. Det finns skidorter som passar ung som gammal och nybörjaren såväl som den erfarne skidåkaren. Premium Magazine har tittat närmare på Vorarlberg och även besökt ett par trevliga orter i regionen. 

Text: Lina Sjölund, liniztravel.com Foto: Pressbilder

Vorarlberg är ett populärt skidområde, som ligger i västra Österrike och gränsar närmast till Schweiz, Lichtenstein och Tyskland. Enklast att ta sig till Vorarlberg är att flyga till antingen Zürich i Schweiz eller till München i Tyskland och sedan ta bilen eller tåget till respektive skidort. 

Vorarlberg har ett 30-tal skidområden och allra stört är Arlberg, där den alpina vintersporten en gång föddes. Området kan skryta med 1000 km pister. Arlberg omfattar de fem skidorterna St. Anton, St. Christoph, Stuben, Lech och Zürs, det är världens femte största skidområde och det största sammanhängande skidområdet i Österrike.

Brandnertal
Brandnertal är en mindre familjevänlig skidort som ligger i Vorarlberg. Själva byn Brand är en mysig mindre alpby som ligger på 1037 m ö h med bara 1000 invånare. Ungefär mitt i den lilla byn ligger Dorfbahn Brandnertal, en kabinlift som tar skidåkare upp till högre höjder, liftsystemet och ett större urval av skidbackar.
Brandnertals skidsystem har närmare 65 km pister, 2 gondolliftar och 14 andra liftar, utspridda i de olika skidbackarna. De flesta pisterna är röda och blå, det finns även ett par svarta backar. Brands skidsystem hänger ihop med Bürserbergs skidbackar. Man kan både åka skidor mellan de två skidsystemen eller åka en större gondollift. 
Man kommer som högst upp på 2000 m ö h till Glattjoch och därifrån går det flera backar hela vägen ner till byn Brand. Alla backarna var öppna under tiden vi var där i mars och det var riktigt härlig Manchester åkning på förmiddagarna.
Brandnertal är ett mysigt skidområde med lagom många backar som passar såväl nybörjaren som den erfarne skidåkarna som vill njuta av härlig skidåkning i Alperna. 
När vi besökte skidorten var det heller inte mycket folk eller långa köer, vilket gör hela upplevelsen bättre, man slipper stå i långa liftköer och att trängas i backarna. Vi njöt av fantastiskt väder med klarblå himmel, strålande sol och härlig manchesteråkning i nypistade backar. En sådan dag får man verkligen mersmak av skidåkningen och vill aldrig lämna backarna. Alperna när det är som allra bäst.
Liftkort och priser
Vi åkte skidor i tre dagar och köpte då tre dagars liftkort som kostade 145 Euro för vuxna och 83 Euro för barn. Detta är priser i högsäsong. De är billigare i lågsäsong.

Alpenhotel Zimba
Ett trevligt boende i Brand är Alpenhotel Zimba, hotellet ligger nära skidbackarna och har även har ett mysigt spa där man kan koppla av efter skidåkningen. Spat har en uppvärmd pool med magisk utsikt över Alperna. Man kan även boka massagebehandlingar vissa dagar i veckan, eller bara ligga och njuta av lugnet och de vackra vyerna i en skön säng. 
Här bor man med halvpension och erbjuds då frukost, en enklare eftermiddagsbuffé med tilltugg och middag. Varje kväll serverar de en fem rätters middag som börjar med en salladsbuffé med efterföljande soppa, sedan en varmrätt, där man kunde välja på tre olika rätter, sist men inte minst en dessertbuffé med olika sorters ostar och kex. Maten var helt suverän.

Restaurang Frööd i Brand
Uppe på 1680 m ö h ligger den omtalade restaurangen Frööd. Det märks att den är populär, då det knappt går att få ett bord inomhus kring lunchtid. Ett hett tips är att boka bord innan. Restaurant Frööd erbjuder även en magisk utsikt i Bürserberg/Brandneretal. Frööds läge är verkligen perfekt och passar fint till både lunch, after ski och middag. Restaurangen har en stor uteservering som är härlig att sitta på när det är sol. De har en relativt bred meny för att vara en lunchrestaurang i skidbacken. Här kunde man välja mellan alltifrån soppor och sallader till österrikiska specialiteter, hamburgare och grillade rätter. 

Kleinwalsertal – möjligheten att åka skidor i två länder samma dag
Skidområdet i Kleinwalsertal ligger också i västra Österrike men nära gränsen till Tyskland. Skidåkningen börjar redan nere i byns centrum och sträcker sig ända upp till 2200 m ö h. Det positiva med skidorten är att från Kleinwalsertal är det lätt att åka över till Oberstdorf i Tyskland. Så med andra ord kan man åka skidor i två länder på en och samma dag. Helt klart en häftig upplevelse. 
I Kleinwalertal finns det 130 km härliga skidbackar att susa ner för, 50 km längdskidspår och 50 km vandringsleder i olika svårighetsnivåer som gör din semester till en riktig vinterdröm. Det är verkligen en härlig ort för vintersportentusiaster. Både i fjällstugorna i skidbackarna och på restauranger i dalen kan man avnjuta goda lokala specialiteter. 
Själva området Kleinwalsertal har cirka 5000 invånare och dalen är uppdelad i 4 byar, dessa är Riezlern, Hirschegg, Mittelberg och Baad. Kleinwalsertal sträcker sig över ett område på 97 km². Området är cirka 15 km lång och cirka 6,5 km brett, vilket innebär att det är ett relativt stort skidområde. 

 Sonnenburg Genuss- & Aktivhotel
Ett fint boende i Kleinwalsertal är Sonnenburg Genuss- & Aktivhotel. Det ligger på den soliga sidan av Kleinwalsertal, i Riezlerns lugna del av byn som heter Schwende. Hotellet är mysigt med en fin arkitektur. Här finner man lugnet och harmonin då det är omgivet av naturen och erbjuder en gudomlig utsikt över bergen. 
Hotellet har även en ny wellness avdelning med en relax och härlig utsikt över Alperna. Här tackar man inte nej till att koppla av efter en heldag i skidbackarna. Hotellet erbjuder en bra halvpension med frukost och middag med färska, regionala och säsongsbetonade produkter som är så närodlade som möjligt. De menar att de är bland Österrikes bästa och erbjuder ett brett urval även för vegetarianer och veganer.

Att resa till Österrike och Vorarlberg;
Vi flög med Swiss direkt från Stockholm till Zürich, som är den närmaste flygplatsen. Det tar cirka 1,5 h med bil från flygplatsen till Brand. Man kan även åka tåg och buss från Zürich till Brand. Näst närmaste flygplatsen är München, dit kan man flyga med exempelvis Norwegian eller SAS. Till Kleinwalsertal är München närmaste flygplatsen. 
Tidsskillnad; Ingen
Språk; Österrikisk tyska, men på de flesta hotellen, spa, restauranger pratar de engelska.
Valuta;  Euro. Aningen billigare än i Sverige. 

Skrivet av; Lina Sjölund. Flygvärdinna, reseskribent och resebloggare. Kika gärna in på hennes blogg www.liniztravel.com eller @liniztravel på instagram för ännu mer resinspiration. 

Nyhetsarkiv

Länkar

-

Senaste nyheter