Drottningen vid havets kant

Kanske att det finns något försonande i luften här ute i Saltsjöbaden? Kanske denna särartade miljö från en svunnen epok, med sitt drottninglika hotell beläget i en betagande vacker havsvik, fortfarande ger sunt perspektiv på dagsproblemen. Åtminstone är det trevligt att tro så. ”Saltsjöbadsanda” är ett samlande uttryck för viljan att respektera varandras värderingar och släppa på principer för att kunna mötas för allas bästa. Ingen dum idé som grund för vilken konferens som helst – respekt för varandra och mötas för allas bästa.

Grått, blått, svart, krusigt, svallande, storslaget, stilla. Det ser sällan likadant ut, men Grand Hotel Saltsjöbaden har alltid Östersjöns vatten som fond. Hotellet erbjuder 137 rum, 10 konferensrum, festvåning, restauranger på hög nivå, Grand Spa och ett gym med utsikt mot Hotellviken. Det anrika hotellet, drottninglikt majestätiskt sedan 1893, ligger bara tjugo minuter från Stockholms city för dig som åker bil. För dig som föredrar en lugn stund på tåget tar Saltsjöbanan en dryg halvtimme och stationen ligger bara en minut från hotellets entré.

Ett rum för just er
Vare sig ni väljer Frank Sinatra Suite, namngiven efter sångarens besök på hotellet 1953, eller ett dubbelrum, vill man att ni ska få en känsla för de höga ambitionerna. Alla rummen är smakfulla och klassiskt inredda och gästerna får njuta av välgörande badprodukter från Rituals. Superiorrummen har badkar och de flesta har balkong. Be gärna om hjälp att välja rätt sorts rum. Receptionen är bemannad 24 timmar om dygnet – det finns alltid någon på plats för att hjälpa er.

För att du är värd det
Ibland springer vardagen snabbt. Kanske för snabbt. Då behöver vi unna oss en stunds lugn och ro, tid för bara oss själva. Detta storslagna hotell ger dig chansen att vårda kropp och själ i ljuvlig miljö. Du checkar in, kanske med en partner eller en vän, och får nyckeln till en slags frihet. Tänk promenader längs stranden eller i skogen, yoga, massage, några timmar i Grand Spa. Tänk förstklassig middag. Tänk en natts sömn intill vågorna.

Ju mer vi rör på oss, desto friskare blir vi. Där är forskarna rörande överens och vi vet alla att rörelse både ökar välbefinnandet och kan ge oss ett längre liv. I vardagen är det svårt att få tiden att räcka till, men på Grand Hotel Saltsjöbaden finns alla möjligheter. Här finns skogen, en vik av Östersjön och poolen. Här finns golf. Här finns egna pass: Yin Yoga och Aqua Fitness. Efter träningen välkomnas du till Franska Matsalen med angränsande Verandan för middag under kristallkronorna, eller till Sea Front för en måltid vid vattnet. Kockarnas måltider smakar aldrig så gott som när du verkligen har förtjänat dem.

Smaksensationer vid Östersjön
Franska Matsalen, Verandan, Sea Front, Champagneterrassen. Grand Hotel Saltsjöbaden erbjuder restaurangmiljöer för alla smaker, alltid med kusten närvarande. Den prisade kocken, food and beverage manager Fredrik Malmstedt, ansvarar för alla menyer. Oavsett om man väljer att avnjuta måltiden i den tjusiga Franska Matsalen, där historiens vingslag är tydliga, eller i det mer moderna Sea Front, finns den trevliga personalen här för dig. Här prioriteras dina smaker högt – för Grand Hotel Saltsjöbaden är mat lika med kärlek.

Konferera Big & Beautiful
B&B kan betyda bed & breakfast men här syftar man snarare på förmågan att ta hand om större konferenser på ett smidigt och elegant vis. På Grand Hotel Saltsjöbaden finns de där sällsynta möjligheterna att ta hand om större möten utan att deltagarna känner sig infösta i en kongresshall. Upp till 250 personer ryms i biosittningen med utsikt över Hotellvikens vatten. All teknik, inklusive effektiv mörkläggning, finns tillgänglig. Effekten av att avhandla avgörande frågor i avskildhet och bryta av med en storslagen utsikt, är överlägsen.

Diskreta möten och stora konferenser
Så här kan det se ut: I ena delen av hotellet hålls ett informellt affärsmöte med ett fåtal deltagare i ett intimt rum med utsikt över marinan. I en annan del hålls en årsstämma med 250 sittande åhörare, allt är nedsläckt och storbildsskärmar visar staplade siffror. Samtidigt dukas middagen upp i Franska Matsalen. Fördrinken ligger på kylning på Champagneterrassen, varifrån man ser ända till Ingaröfjärdens öppning.

Det finns nio olika konferenssalar och konferensrum som kan möbleras och anpassas efter önskemål. Biosittning kan ersättas med gruppvis möblering. Whiteboards, blädderblock, projektionsduk, wifi… Allt som behövs finns. 

Katarina Romell tog vid årsskiftet över som vd på anläggningen, med sig har hon en framgångsrik hotellkarriär och senast som vd för f12-gruppen, där hon kvarstår som styrelseordförande. Vi passade på att ställa några frågor till Katarina.

Du har en fantastisk grund att jobba med!
– Ja, och det finns en fin historik som jag känner väl eftersom jag var anställd av familjen Wallenberg förra gången jag jobbade här. Det var K.A. Wallenberg som lät bygga det. Han hade undersökt många möjliga platser men eftersom solen sken oftast i Saltsjöbaden var det där det hamnade. Det påminde om ett lyxpensionat, man kom hit och bodde hela somrarna.

Vilka är gästerna i dag och vilka vill du ska komma i morgon?
– I dag har vi mest privatgäster, de kommer ofta hit på weekends och deras vistelser handlar mycket om mat och vin. Tanken är att vi också ska ha möten i lokalerna. Historiskt har det varit många stora internationella sådana här, fredsförhandlingar har hållits på hotellet under krigstider och statsöverhuvuden har haft konferenser i huset. Jag hoppas vi kan få hit både större och mindre möten. Där finns en stor potential att jobba med, vilket är roligt!

Flera namnkunniga kockar finns i köket, bland annat David Lundkvist, Årets kock 2018, kommer ni att fortsätta satsa på maten?
– Ja, köket är jättebra. Jag kommer inte ändra något där, David måste få laga sin egen mat, annars blir det som att kopiera hela tiden och det själsliga kommer inte med.

Hur viktigt är bra mat för att hotellen ska få gäster?
– Maten är central för både privatgäster och konferensgäster. Det är den de pratar om sen när de åker härifrån, det är ett samlingsämne. Det allra viktigaste är att ha bra mat över tid. Det är också det som är det svåra när man har en restaurang, det finns en bra kock och så sticker han. Egentligen handlar det mest om att ha en bra personalpolitik så att de anställda vill stanna länge.