Tulum – ett mexikanskt semesterparadis

Tulum är av många betraktat som ett mexikanskt semesterparadis, dit massturismen inte ännu har nått. Det är främst för stränderna och restaurangerna man reser till Tulum, men här finns så mycket mer, som en vacker natur, intressant historia och massor av aktiviteter!

Text: Christian Muda, Matochresebloggen.se Foto: Pressbilder

Staden ligger vid kusten, 90 minuter med bil från den populära mexikanska semesterorten Cancun på den mexikanska östkusten. 

Längs stränderna ligger exklusiva, mindre boutiquehotell på rad och det finns även flera allmänna delar av stranden som är lättillgängliga. En av dessa är Playa Paraiso - utsedd nyligen av Tripadvisor till Mexikos bästa strand. Den är öppen för allmänheten så alla kan njuta av den kritvita sanden och det kristallklara vattnet. 

Vill man ligga i en bekväm solstol finns flera strandklubbar vid Playa Paraiso, som Villa Pescadores eller El Paraiso beach Club, där man ofta dock behöver spendera en viss summa i restaurangen för att få access.

Mayaruiner

Mayakulturen i Centralamerika varade i flera tusen år och räknas som den mest avancerade av de amerikanska ursprungskulturerna. Tulum med omgivningar var en del av det forna Mayariket och det finns tydliga spår av än idag. Exempelvis i form av Mayaruiner vilka är populära sevärdheter. Mest känd är Chichen Itza, 2 timmars bilresa från Tulum, men det finns fler mindre runer på närmare håll.

Cenotes

Ett av de mest uppfriskande sakerna att göra i Tulum är att ta ett dopp i en "cenote" -en typ av underjordisk källa eller grotta utan tak, som bildats i den porösa kalkstenen. Det finns dussintals cenoter i Tulum-området att välja mellan, en av de mest populära är Cenote Dos Ojos som ligger strax norr om Tulum. 

Saker att göra kring Tulum - Riviera Maya

Området där mycket saker att göra finns (förutom strandhäng) kallas Riviera Maya och är kuststräckan mellan Cancun och Tulum. Här finns flera eko-arkeologiska parker vid havet vattnet där det går att snorkla och bada i över- och underjordiska floder, åka zipline och gumminring och ta del av mexikos kulturarv. De populäraste parkerna är Xcaret och Xelha som bägge ligger på Riviera Maya, mellan 20-60 minuter med bil från Tulum - perfekta dagsutflykter!

Restauranger i Tulum

Tulum har två “delar” - vid stranden och inne i stan. De exklusiva restaurangerna ligger i ofta i lyxhotell vid stranden, de flesta enklare restaurangerna inne i staden 

Här finns allt från enkel, genuin mexikansk street food såväl som fine-dining. Flera av Mexikos absolut bästa restauranger ligger i Tulum, där köpstarka turister ger nog med underlag för att locka till sig riktigt bra krögare. 

Fem restaurangtips i Tulum

Hartwood - Startad av två kockar från New York och ett av de mest hypade och restaurangerna i Tulum. Närodlat, ekologiskt och hållbart med en meny som är en mix av mexikanskt och amerikanskt, vilken tillagas över öppen eld.

Taboo Tulum - en av Tulums populäraste restauranger, som är öppet hela dagen - en elegant beach club vid stranden på dagen, fine-dining på kvällen. 

Kitchen Table - en restaurang ett stenkast från stranden, med riktig “jungelkänsla” - många pratar om vilken härlig atmosfär det är här. På lokala råvaror lagar man mat över öppen eld och man är här specialiserad på grillat - kött, fisk och skaldjur En av Tulums mest populära restauranger som även har ett bred cocktailmeny. 

The Mexican Experience - en mexikansk middag där man placeras vid ett långbord, med fria coctails och en femrättersmeny där tanken är att man förutom god mat och dryck ska träffa nya vänner. Perfekt för kompisgänget!

The Real Coconut - Favorit hos alla unga instagrammare då de har en servering vid stranden och har fokus på glutenfritt, sockerfritt och närodlat. Det perfekta stället att äta frukost eller en lunch i skuggan på!

Nyhetsarkiv

Länkar

-

Senaste nyheter