Sri Lanka

Sri Lanka är en stor ö som ligger söder om Indien. En destination som vi varit sugna på länge och som flera av våra vänner rekommenderat varmt. Här hittar man mycket av det som vi är ute efter när vi reser - fantastiska stränder, intressant mat, vacker natur och massor att se och göra.

Text: Christian Muda, Matochresebloggen.se  Foto: Pressbilder

Efter terrorattentaten i landet i april 2019 fick Sri Lanka en nedgång i turismen, men sedan juni 2019 finns inte längre någon avrådan från att åka till landet och det är nu säkrare än någonsin att resa runt i Sri Lanka, med bland annat utökade säkerhetskontroller på alla större hotell och flygplatser. 

Priserna är nu också extra låga då man satsar mycket för att få tillbaka alla turister, så i somras bestämde vi oss för att åka hit.

Flyget från Stockholm gick över London där vi hoppade på ett direktflyg med Sri Lankan Airways. 10 timmar senare landade vi på Colombos flygplats och där mötte vår chaufför - som vi hade bokat i förväg - upp på flygplatsen. Nu väntade nio dagars rundresa på Sri Lanka - så spännande!

Rundresa i Sri Lanka med egen chaufför
Vårt första stopp var Kandy, landets näst största stad. En typisk asiatisk stad, med ett myller av människor, små affärer, restauranger och det pampiga “Temple of the tooth”. Efter en heldag i stan var det underbart att åka en kvart upp till ett hotell i bergen med en evighetspool och det totala lugnet.

Vår resa fortsatte med att ta det som kallas världens vackraste tågresa - från Kandy till Nuwara Ellya. I sakta fart tuffade tåget fram genom fantastisk natur med tät skog, teplantager och små byar. Fascinerande! 

Vi fortsatte med bil på slingriga vägar upp till bergen till teplantagerna i Nuwara Ellya. Här gjorde vi studiebesök i en stor tefabrik och bodde på ett boutiquehotell som byggts i en gammal tefabrik. Vi tog långa morgonpromenader i teodlingarna, besökte små byar och njöt av lugnet som råder här. Man kan förstå att många turister dras hit och stannar flera dagar bara för att läsa och ta olika ayurveda-behandlngar. 

Men, vi ville vidare och körde vidare till Passikudah bay på östkusten, som påminde om Koh Lanta i Thaliand där vi varit flera gånger. Klart varmare här vid kusten än i bergen. Stora, kritvita stränder och varmt kristallklart vatten. Här bodde vi på ett lite större hotell med 90 rum. Alla i fina bungalows med utsikt antingen mot stranden eller mot den stora poolen i mitten. Detta var rena paradiset och tre dagar här var i minsta laget, vi hade velat stanna en vecka.

Sigiriya - landets forna centrum
Efter några dagar med sol och bad körde vi inåt landet igen, till Sigiriya. Detta var på 500-talet landets huvudstad och här finns flera Unesco världsarv, som den pampiga Lejonklippan och Polonnaruwa som är en av de mest besökta arkeologiska relikplatserna i landet. Dessutom finns här flera naturreservat där man kan åka på safaris, elefanter är det djur man garanterat få se stora flockar av. 

Här bodde vi på ett Aliya - ett hotell som hade en stor pool med utsikt över Lion Rock, underbart ställe att landa på efter en dag med utflykter och massa nya intryck.

Efter nio dagar, med massor av upplevelser reste vi hemåt igen, men med ett stort sug att åka tillbaka och se mer - kanske redan i vinter och utforska södra Sri Lanka som lär ha ännu vackrare stränder, om det nu är möjligt!

Boutiquehotell – Tea & Experience factory
Boutiquehotell – Tea & Experience factory

Tre härliga hotell på Sri Lanka

Hotell i Sigiriya med pool och utsikt över Lion Rock – Aliya Resort & Spa
Sigiriya med omgivningar är ett givet stopp om man gör en långresa på Sri Lanka, då man här hittar den gamla staden Polonnaruwa, pampiga Lion Rock som man kan bestiga och även flera nationalparker med Safaris. Vi åkte hit efter tre lata dagar vid Passikudah bay på Östkusten och här runt Sigiriya var det klart mer äventyr! Från kusten hit är det en fin bred väg så jämfört med dagarna uppe i bergen var denna resa väldigt avslappnad och knappt två timmar. Här bodde vi bo fina Aliya Resort, med en stor evighetspool och stora bungalows.

Hotell på Sri Lankas östkust – Maalu Maalu Resort & Spa
Det första hotellet som byggdes på Passikudah bay var Maalu Maalu Resort & Spa, som fortfarande är det populäraste stället att bo på. Hotellet ligger precis vid stranden och har en stor tempererad pool som är hjärtat i anläggningen, som alla bungalows är byggda runt. Det finns massor av solstolar både runt poolen och vid stranden. Ett riktigt härligt hotell vi verkligen kan rekommendera,

Botuiquehotell i bergen på Sri Lanka i en gammal tefabrik – Tea & Experience factory
Högt uppe i bergen ett par timmars bilkörning från Nuwara Eliya (dit vi tog tåget från Kandy) ligger boutiquehotellet Tea & Experience factory. Det är en gammal tefabrik som stått övergiven i över 20 år. Nyligen fick det en ny ägare som gjort om fabriken till ett boutiquehotellet. men sparat delar av maskinerna och satt igång tillverkningen igen. Ett riktigt snyggt hotell, perfekt för att utforska teodlingarna, där man även kan göra sitt eget te!

Fakta inför resan till Sri Lanka

Väder på Sri Lanka
Många svenskar åker till Sri Lanka på vintern, men landet har klimatzoner som gör att det finns områden med bra väder året om. Under den svenska vintern har södra och västra kusterna av Sri Lanka bäst väder, medan det under den svenska sommaren är östkusten som har perfekt väder. Inåt landet, uppe i bergen är det mer jämnt klimat, med svalare temperaturer som liknar de vi har en fin sommardag i sverige. 

Maten på Sri Lanka
Man kan äta västerländsk mat på alla finare hotell, men det är den lankesiska maten som är den riktigt goda. Smakrika curries där kokosmjölk är basen, med fisk, skaldjur eller grönsaker. “Hopper” är en rätt som äts både morgon och kväll - ett ägg som steks i ett tunt pannkaksskal – supergott. 

Det finns vin att köpa på alla hotell, dock bara importerat. Lokalt producerar man bland annat egen “whisky” och den goda ölen Lion beer som är riktigt god. 

Boka resa och chaufför
Vill man resa bekvämt rekommenderas att anlita en resebyrå som tar hand om allt från att boka en bra chaufför till biljetter på plats som tågbiljetter.

Res hit med reguljärflyg: Minst en mellanlandning, t ex med Sri Lankan Airways över London.
Huvudstad: Sri Jayawardenapura (strax utanför Colombo som är den största staden) 
Valuta: lankesisk rupie. 
Invånare: 19 886 000
Visum: Gratis för svenska medborgare sedan 1 aug 2019.
Tidszon: 3,5 timmar efter Sverige

Nyhetsarkiv

Länkar

-

Senaste nyheter