London

Bryssel, Paris, Berlin och Prag får ursäkta men London är i mångt och mycket Europas kulturella huvudstad. Ingen annanstans i Europa hittar du samma variation och utbud som här. London har verkligen något för alla!

Text Jessica Berghult Bilder Pressbilder

Med risk för att romantisera vågar jag påstå att London är det perfekta kulturella weekendresemålet. Det kan bero på att det bara ligger ett par timmars flygresa bort och att det är enkelt att ta sig dit. Men det kan också bero på att jag fullständigt älskar fish & chips, att kolla fotboll på en klassisk pub, se en musikal i West End eller njuta av utsikten från London Eye eller St. Pauls Cathedral. London är helt klart en av världens främsta kulturella destinationer.

En weekendresa kommer inte räcka för att uppleva allt vad det kulturella London har att erbjuda men här får du några av mina absoluta guldkorn. 

Tate Britain – tate.org.uk Tate Britain – tate.org.uk

3 Museum
London är en riktig godbit för alla som älskar att gå på museum. Det finns hundratals att välja mellan och många är gratis, så det kommer inte att kosta dig ett öre att se allt de har att erbjuda.

Tate Modern 
Tate Modern är ett av de största museerna för modern konst i världen. En imponerande och pampig byggnad som ligger granne med floden Themsen. Här kan du med lätthet spendera en hel dag, - eller en hel vecka också för den delen. När man tror att man är klar så hittar man alltid en ny utställning, en ny avdelning, en ny våning…

Tate Britain
Älskar du konst är detta museet för dig. Tate Britain ingår i Tate-gruppen (tillsammans med Tate Modern, Tate Liverpool, Tate St Ives) och är mest känt för sin stora landskapsmålerisamling, bland annat William Turner. Här är det lätt att låta timmarna springa iväg

National Portrait Gallery 
Behöver fötterna vila kan jag rekommendera en lunch i den vackra restaurangen, Portrait restaurant, som ligger ovanpå museet och är berömd för bland annat sin utsikt som sträcker sig från Nelson's Column på Trafalgar Square ända ner till Whitehall till Parlamentets hus och London Eye. Npg.org.uk

openairtheatre.com
openairtheatre.com

3 Teater och musikal
Levande uppträde i form av teater och musikaler har alltid varit en populär destination bland Londons alla attraktioner. Enligt mig är en Londonresa inte komplett utan minst ett besök på en musikal- eller teaterscen. 

Open air Theatre
Regent’s Park Open Air Theatre är en av Londons dolda juveler. Både scen och auditorium är under bar himmel. Då vädret inte tillåter föreställningar året runt så är det främst från juni till mitten av september som det går att boka biljetter. Gör dig redo för en helt magisk naturupplevelse med marken som scen och himlen som tak. 

The Globe
Idag står Shakespears teater  “The Globe Theatre” på Themsens västra strand och är en återuppbyggd kopia av ursprungsbyggnaden som brann ner 1613. Här sätts Shakespeares mest berömda skådespel upp under sommarhalvåret, från april till oktober. Under vintern kan du istället se pjäser på Sam Wanamaker Playhouse som ligger I direct anslutning till The Globe. Shakespearesglobe.com

West End
West End, som ligger nära Piccadilly Cirkus och Soho, är Londons hetaste teaterdistrikt. Det är hit du ska ta dig om du planerar att se en musikal. Här finns över 50 olika teatrar som visar över 200 föreställningar varje dag. Många teatrar ligger i pampiga byggnader med magnifika salonger, röda sammetsstolar och vackra detaljer. En sevärd nyhet är Come from away som handlar om en liten stad som välkomnar världen.

Olivierr.com
Olivierr.com
Banh Bao Brothers Banh Bao Brothers

3 Restauranger
På Londons restauranger kan du njuta av street food, klassiska afternoon teas och innovativa matupplevelser du aldrig varit med om tidigare.

Swan 
Swan, Shakespeares Globe ligger i hjärtat av Bankside, bara ett stenkast från London Bridge och med fantastisk utsikt över Themsen och St Paul's Cathedral. Här kan du frossa i eleganta bakelser, små kanapéer och säsongsbetonade cocktails. Självklart med råvaror från lokala leverantörer. Dröm dig bort till Shakespeares era och beställ in ”midsommarnattste” med inspiration från karaktärerna i teaterstycket - ärtblommor från Oberons kärleksdräkt och mullbär från kärleksträdet. 

Spring Restaurant
Somerset House är en pampig 1800-talsbyggnad och en måstedestination om du gillar vacker arkitektur med höga valv, kolonner och kristallkronor. Denna ikoniska byggnad inhyser Spring restaurang som ligger i New Wing, som varit stängd för allmänheten i 150 år. Spring restaurant har en gedigen vinlista och serverar säsongsmenyer som växlar dagligen. Prova gärna en av husets lunchcocktails, du kommer inte ångra dig. 

Banh Bao Brothers
Bánh bao är en modern vietnamesisk restaurang som serverar street food på en av de coolaste platserna i London – Leake St Tunnels (arches), en lång graffitifylld tunne där konstnärerna står på rad med sina sprayburkar. Här kan du förutom att äta Banh Boa - den vietnamesiska versionen av kinesiska dumplings, boka in dig på en grafittikurs och få lära dig grunderna i grafittimålning. Svårare än man tror och garanterat en upplevelse för livet. Upplev en dag utöver det vanliga och prova på Madame Bays hemliga vietnamesiska recept samtidigt som du taggar din egen grafittimålning. 

Nyhetsarkiv

Länkar

-

Senaste nyheter