Skidresa till Serbien

Serbien är beläget på Balkanhalvön och ligger i korsningen mellan centrala, östra och södra Europa. Serbien är ett land som är helt kustlöst och består framförallt av bergiga landskap i södra delen av landet.

Att Serbien har flera skidorter är ännu inte så känt i Skandinavien. De har dessutom väldigt prisvärda skidorter. Varje år presenterar Forex ett skidindex, en lista på årets billigaste skidorter i världen. Förra året hamnade Kopaonik på fjärde plats av världens billigaste skidorter. Priserna  generellt i Serbien ligger på mindre än hälften av Sveriges. Hit kan man alltså resa både billigt och leva billigt. Man får dessutom mer lyx för pengarna.

Kopaonik – kanske Balkans bästa och en av de mest prisvärda skidorterna i världen

Kopaonik är en av Balkans största och mest prisvärda skidorter som ligger i västra Serbien. Skidorten är den största i Serbien. Skidsäsongen i Kopaonik sträcker sig faktiskt från början av december till slutet av april, man har därmed en relativt lång skidsäsong.

Jag hade inte särskilt höga förväntningar innan vår skidresa till Serbien, men efter att ha tillbringat fyra fantastiska dagar i skidorten Kopaonik var hela familjen helt överens om att skidorten definitivt överträffade våra förväntningar. Kanske var det också det vackra väder med strålande sol och lagom kyla som gjorde sitt.

Kopaoniks skidsystem är lagom stort med ett 20-tal liftar och cirka 55 km nedfarter uppdelade på flera pister. Majoriteten av backarna är blå eller röda och passar därför en barnfamilj väldigt bra, men även medelbra skidåkarna som vill uppleva ett nytt land och en ny skidort.

Man kommer som högst 2017 meter upp och avnjuter då härliga skidbackar med enormt vacker utsikt över de Serbiska bergen. Att få känslan att man glider ner på skidorna ovan molnen var mäktigt.

Kopaonik är en medelstor skidort med ett flertal hotell, restauranger, små affärer kring ett litet torg och en ”skidpromenad” med flera restauranger och barer där man har fin utsikt utöver skidbackarna, de erbjuder även After Ski.

Bo på
Ett trevligt och bra boende är Grand Hotel & Spa Kopaonik, som är ett lyxigt hotell med Ski in Ski out till skidbackarna och även med ett trevligt spa.

Hur reser man till Kopaonik?
Den enklaste och snabbaste vägen från Sverige är att flyga till Niš. Till Niš kan man flyga både från Stockholm-Skavsta och Malmö. Flygresan från Stockholm ligger på cirka 3 timmar, från Malmö cirka 2 timmar. Därefter tar det cirka 2 timmar att ta sig till Kopaonik beroende på väder och väglag. Man kan även flyga till Belgrad, Serbiens huvudstad och ta sig med transport cirka 4 timmar till Kopaonik.

Stara Planina
Stara Planina är det största berget i södra Serbien. Det ligger på gränsen till grannlandet Bulgarien.  Här finns även en annan av Serbiens populära skidorter med samma namn Stara Planina.  Skidsäsongen här sträcker sig dock bara från strax innan jul till början av mars, lite beroende på snöförhållandena. Här har man därmed en kortare skidsäsong. Det finns drygt 13 kilometer skidbackar, mesta dels blåa och några röda backar. Det är med andra ord en mindre och mer familjär skidort.

Resort Stara Planina Hotel Spa
Resort Stara Planina Hotel Spa är ett fyrstjärnigt lyxhotell som ligger uppe på 1479 meters höjd i hjärtat av den relativt nya skidorten och i närheten av den första och enda kabinliften som finns i Serbien. Hotellet har öppet året om och har olika aktiviteter beroende på säsong. Främst är det dock ett populärt hotell under vintersäsongen, då det är nära till skidbackarna härifrån. Men även ett härligt hotell att resa till under sommaren för utomhusaktiviteter. Hotellet erbjuder 146 moderna lägenheter eller rum. För de yngsta besökarna har de även ett 150 kvm stort lekrum. Bor man på hotellet minst 7 nätter under vintersäsongen erbjuder de även gratis skidskola för barn  4 -10 år.


Restaurang Balkan
Resort Stara Planina Hotel har två olika restauranger. De rekommenderar att boka med deras all inklusive light paket när man bor på hotellet. Då startar du dagen med en god hälsosam frukost, en lättare lunch ingår också, sedan en middag med deras lokala rätter men även med ett urval av internationell mat. Lokal dryck till maten är inkluderat i light paketet.


Restaurang  Gondola
Vill man hellre äta på en a la carte restaurang så finns även restaurang Gondola som erbjuder en annan meny för middag, även drycker och snacks under dagtid. Reser man hit under sommaren får man även avnjuta en vacker solnedgång ute på deras terrass.

Spa
Banja, är det serbiska ordet för SPA det är något som är väl inarbetat hos det serbiska folket. Att åka hela familjen på en veckas SPA-vistelse är inget ovanligt och därmed har de i Serbien satsat på många fina SPA resorts.

Stara Planina Spa är ett stort wellness center på 1000 kvm med både spa, wellnessavdelning och ett fitnesscenter.  Här finns en inomhuspool med en avkopplade relaxdel som har panoramautsikt. Här kan man ligga i poolen och se ut över den vackra naturen eller ett vackert vinterlandskap under vintersäsongen. De har även flera olika sorters bastus som finsk sauna, turkisk hamam, jacuzzi och duschar med massage strålar. Vill man lyxa till det med behandlingar finns ett urval av olika sorters massage, ansiktsbehandlingar eller kroppsbehandlingar.


Hur reser man till Stara Planina?
Den enklaste och snabbaste vägen från Sverige är att flyga till Niš. Till Niš kan man flyga från Stockholm-Skavsta och även från Malmö Airport.  Niš är Serbiens tredje största metropol och en av de äldsta städerna på Balkanhalvön. Man kan även flyga till Belgrad, Serbiens huvudstad och ta sig med transport cirka 4 timmar till Kopaonik.

Restid
Flygresan ligger på cirka 3 timmar från Stockholm och cirka 2 timmar  från Malmö. Därefter tar det cirka 1,5 timme att ta sig från Niš till Stara Planina, beroende på väder och väglag.

Tidsskillnad
Ingen.

Språk
Serbiska, men de talar även engelska i turistorterna.  

Valuta
Serbisk Dinar (SDR) Enligt Forex index 2017 är Serbiens Valuta Index 37. Alltså mycket billigare och prisvärdare än i Sverige. På Forex lista klassas det som världens 8:e billigaste land.

Nyhetsarkiv

Länkar

-

Senaste nyheter