Foto: Björn Tesch
Foto: Björn Tesch

Rosor på menyn till Alla hjärtans dag

Den 14 februari firas Alla hjärtans dag – en dag då vi hyllar kärleken lite extra. Många väljer att överraska sina nära och kära med ett knippe röda rosor eller en middag i kärlekens tecken. Så varför inte kombinera de båda och inkludera rosorna i menyn dagen till ära. Hendrick ́s Gin, en premiumgin gjord på bland annat röda rosenblad och gurka, har tillsammans med kokboksförfattaren Eleonora von Essen tagit fram en trerättersmeny att inspireras av.

Att ge bort en bukett röda rosor är för många en självklar kärleksförklaring – inte minst på alla hjärtans dag. Men rosor kan även fungera som smaksättare i både mat och dryck. Ett exempel är Hendrick ́s Gin, som får sin unika smak av bland annat röda rosenblad och gurka. Dess komplexa karaktär gör att den även fungerar utmärkt att använda i matlagning.

Så varför inte göra middagen ännu mer romantisk och ge rosorna en given roll – även som smaksättare i maten? Här delar kokboksförfattaren Eleonora von Essen med sig av sina bästa recept, specialkomponerade för kärlekens dag.

– Hendrick ́s Gin är förstås god i många drinkar men den är även tacksam att använda i matlagning, vilket alla kanske inte vet. Den har en tydlig karaktär av rosor och gurka som förhöjer smakerna i en mängd olika typer av rätter, och på Alla hjärtans dag passar ju just inslaget av rosor extra bra, säger Eleonora von Essen.

Eleonoras Alla hjärtans dag-meny med rosor

Aperitif – Hendrick's och Tonic

6 cl Hendrick’s Gin
12 cl Tonic Water
Gurkskivor
Is

Fyll ett glas med is. Häll i Hendrick’s Gin och Tonic samt dekorera med gurkskivor.

Förrätt - Ostron med gurka-, chili- och ginvinägrett

Ett dussin Ostron
Gurka-, chili- och ginvinägrett
1⁄2 gurka
1 grön chili
1 schalottenlök
1⁄2 dl olivolja
1 1⁄2 msk vitvinsvinäger
1 msk pressad citron
1 msk Hendrick’s Gin
1 nypa socker

Skala gurkan, dela den på längden, skär bort kärnhuset och tärna fint. Kärna ur och finhacka chilin. Skala och finhacka schalottenlöken. Lägg allt i en burk tillsammans med resten av ingredienserna, sätt på locket och skaka kraftigt. Ställ att dra i kylen i 10 minuter och skaka igen innan användning. Öppna ostronen och lägg upp dem på ett fint fat. Skeda över lite dressing och servera direkt.

Huvudrätt - Gingravad lax med avokadokräm, sallad, päron och rostade hasselnötter

1 kg lax, mittbiten
2 msk Hendrick’s Gin
1⁄2 dl salt
1⁄2 dl strösocker
1 tsk svartpeppar, grovt stött
12 enbär, grovt stötta
1 dl fint hackad dill

Till servering, för två
2 stora nävar krispig sallad
1 päron, skivat
1⁄2 dl hasselnötter, rostade och grovt hackade
några droppar olivolja
fint hackad gräslök

Avokadokräm
1 avokado
1⁄2 dl färskost
1 tsk pressad citron

Dela laxen i två jämnstora bitar. Smörj in dem med Hendrick ́s Gin. Blanda salt, socker, peppar och enbär och klappa in blandningen i laxbitarnas köttsidor. Strö dillen över den ena sidan och lägg den andra ovanpå så köttsidorna ligger mot varandra. Lägg laxen i dubbla plastpåsar, förslut och låt grava i kylen i 2 dygn. Vänd ett par gånger under tiden. Skiva tunt med vass kniv.

Mixa ihop avokadoköttet med färskost och citron till en slät kräm, smaka av med salt och peppar. Lägg upp laxen tillsammans med sallad, skivat päron och lite hasselnötter och droppa över lite god olivolja. Toppa med lite gräslök. Klicka eller spritsa ut lite kräm på tallriken och servera.

Efterrätt - Cheesecake i glas med GT-gelé 4 personer

300 g naturell färskost
3 dl gräddfil
3 msk florsocker
1 1⁄2 tsk fint rivet citronskal
8 digestivekex
4 citronskivor
GT-gelé
3 gelatinblad
1⁄2 dl pressad citron 2 msk socker
1⁄2 dl Hendrick’s Gin 11⁄4 dl tonic

Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter. Plasta in en liten form med kanter. Koka upp citronsaften tillsammans med sockret och ta av från värmen. Krama ur gelatinbladen och vispa ner dem i citronsaften. Rör i Hendrick ́s Gin samt tonic och häll blandningen i formen. Låt stelna i kyl i minst en timme. Lyft ur gelén ur formen och skär den i tärningar.

Vispa ihop cream cheese, gräddfil, florsocker och citronskal. Krossa kexen och fördela hälften i fyra glas. Klicka eller spritsa i hälften av ostkrämen. Lägg ett lager kexsmulor ovanpå och ös på med den sista krämen. Sätt i en citronskiva och toppa med gelétärningar.