Old Fashioned Week

Konceptet Old Fashioned Week skapades 2015 av Michael Landart, från baren Maria Loca i Paris, och Cyrille Hugon, från Paris Rhum Fest & tidningen Rumporter. De ville anordna ett event som hyllade en av de mest välkända drinkarna i världen, nämligen Old Fashioned. Idag har konceptet växt till att bli en global festival där mer än 1000 barer runt om i världen medverkar.

Som barbesökare kan man njuta av den traditionella drinken i nya, innovativa versioner och samtidigt ta del av spännande event och intressanta kampanjer. Festivalen pågår mellan den 1–10 november och i Stockholm deltar officiellt tre barer, Reisen Bar, Diplomat Bar och Bar Hommage, i firandet.

Maker’s Old Fashioned Weekend at Bar Hommage
Under första helgen (2-4 november) arrangeras Maker’s Old Fashioned Weekend på Bar Hommage. Old Fashioned-entusiaster och nyfikna kan då komma och prova olika varianter av cocktailen, lära sig mer om dess historia och lyssna på musik på vinyl som spelas av Anders Tillander och Miss E. Under söndagen anordnas dessutom en internationell bartendertävling. 

Helgens schema
Fredag 2 november: Missa inte nya, innovativa versioner av den välkända drinken. Musik spelas av Anders Tillander från klockan 21-01.

Lördag 3 november: Miss E spelar skivor mellan klockan 22-01. Kom förbi och testa olika varianter av den världsberömda cocktailen och hör mer om dess historia.
Söndag 4 november: Under söndagen, från klockan 18-22, hålls en internationell bartendertävling på Bar Hommage (The Bar Hommage Old Fashioned Invitational). Bartenders från London, Paris, Trondheim och Stockholm har bjudits in för att tävla om vem som gör den bästa versionen av Old Fashioned. De medverkande tävlar med 15 minuters mellanrum och måste under tävlingens gång välja sin egen musik för att skapa stämning, dem bedöms därmed inte bara på smak och komposition utan helheten.
Ola Carlson, barchef på Bar Hommage, berättar om eventet: 
”Som en del i hela aktiveringen kring Old Fashioned Week ville vi för våra gäster belysa Stockholms barvärld och Stockholm som cocktaildestination – och det med en internationell bartendertävling. Vi har bjudit in några av våra absoluta favoritbartenders som ska vara med och tävla om vem som kan blanda till den bästa versionen av en Old Fashioned. Vi ser det också som en möjlighet att samla människor och förlänga helgen med några timmars kalas.”

De tävlande är:
Chris Tanner, The Vault (behind the bookshelf), London
Emily Reynolds, Little Red Door, Paris
Hanna Oscarsson, Grand Hotel Cardierbaren, Stockholm
Jörgen Dons, RAUS Bar, Trondheim
Linus Morgan, TAP Room, Stockholm
Pierre-Marie Bisson, Milk n Honey, London
Yvonne Tran, Svartengrens, Stockholm

Drinkens historia
Enligt Robert Simonson, författare till boken Old Fashioned: The Story of the World’s First Classic Cocktail bestod en cocktail från allra första början av endast av sprit, socker, vatten och bitters. En Old Fashioned består i grunden av samma ingredienser, men spriten som blandades ner var Whiskey. I början gick därför drinken under namnet Whiskey Cocktail och dracks oftast som en uppiggare på morgonen. Drinken förändrades senare med något nya ingredienser och blev då istället en dryck man tog små klunkar av. 

Många personer och barer har under årens gång sagt sig ligga bakom det vi idag kallar för Old Fashioned. En av de mest välkända är Pendennis Club i Louisville där en bartender, någon gång mellan 1889 och 1895, sägs ha skapat det något fruktigare receptet till minne av en välkänd Bourbon destillator vid namn Colonel James E. Pepper. 

”Det har och kommer alltid att vara en bartenders drink, lika lätt som den kan tyckas vara att göra, lika svårt kan det vara att balansera på rätt sätt. Balansen mellan sprit, sötma, bitter och urvattning är det som avgör kvalitén på drinken”, säger Ola Carlson, barchef på Bar Hommage.

Njut av en klassisk Old Fashioned á la Bar Hommage

En Old Fashioned är många bartenders personliga favorit. Så här skapar du själv Bar Hommages klassiska variant för att fira Old Fashioned Week.

Du behöver: 
60 ml Maker’s Mark 
7,5 ml råsockerlag
3-4 skvättar Angostura

Gör så här:
1. Mät upp lika delar socker och vatten, rör ihop under uppvärmning tills
sockret har löst upp sig. Låt sedan råsockerlaget svalna
2. Rör ihop Maker’s Mark med råsockerlag, Angostura och is för att kyla ner
och vattna ur
3. Servera allt i ett kallt glas med is, toppa med en liten apelsinzest 

Nyhetsarkiv

Länkar

-

Senaste nyheter