Kräftskiva & surströmming – starka traditioner på Tennstopet

Augusti är en månad som bjuder på två starka traditioner på Tennstopet. Den festliga kräftsäsongen börjar den 6 augusti och avslutas med storslagen kräftskiva 23-26 augusti. Och under en dag den 16 augusti serveras surströmming på klassiskt vis.

Tennstopets årliga kräftsäsong med svenska signalkräftor börjar 6 augusti och pågår till söndagen 26 augusti. Mellan 23-26 augusti ställer Tennstopet till med storslagen kräftskiva på deras uteservering. Självklart pyntas Tennstopet i klassisk kräftskivemanér med lampor och färgglada dekorationer. Bordsbokning sker redan nu för bord inomhus men på den populära uteserveringen med 100 platser är det drop in som gäller. Tennstopets kräftsäsong är inget som kräftfantasten vill missa.

– Traditionellt var det först den 7 augusti som kräftpremiären ägde rum, då var det fritt fram att äta och sälja kräftor. Vi har därför valt att lägga vår kräftpremiär i anslutning till det traditionella datumet, dagen innan den 6 augusti och augusti ut, säger Micke Schedin, Köksmästare på Tennstoppet

Meny Kräftskiva 6-26 augusti

Svenska signalkräftor 1/2 kg
Två sorters ost och bröd
Västerbottenpaj
595:- exkl. dryck

Paras bäst med Tennstopets egen snaps.

Den 16 augusti serveras surströmming på traditionellt sätt under en dag på Tennstopet. Traditionen har funnits med sedan 1972 och den är så populär bland Tennstopets gäster att det oftast blir fullbokad bara några timmar efter bokningssläppet.

– För de som inte är bekanta med denna norrländska delikatess, så är surströmming alltså strömming som konserverats genom jäsning. Jäsning av livsmedel är en mycket gammal konserveringsmetod som funnits i årtusenden. Den tvättade fisken saltas, läggs i öppna kar och får jäsa genom autolys, det vill säga genom egna enzymer, vilket tillsammans med bakterier frambringar den distinkta ”aromen”. Surströmming är den enda fisk som är svårare att äta än att fånga, säger Micke Schedin, Köksmästare på Tennstopet.

Meny Surströmming 16 augusti

Surströmming med klassiska tillbehör som mandelpotatis, tre sorters lök, tre sorters ost, gräddfil och tunnbröd
450:- exkl. dryck

Därtill tipsas om restaurangens egen snaps, Tennstopet Malört och Tennstopet Kryddbrännvin.

Nyhetsarkiv

Länkar

-

Senaste nyheter