Exklusiva champagnelanseringar från Maison Mumm

I april lanserar champagnehuset Maison Mumm en serie med begränsad upplaga under namnet RSRV. RSRV ger med fyra olika champagner - Blanc de Blancs, Blanc de Noirs, Cuvée 4,5 samt Rosé Foujita – ett uttryck för Maison Mumm’s vinexpertis.

Namnet RSRV, som står för Reserved, är en referens till den märkning som Mumms Cellar Master Didier Mariotti använder sig av när han väljer ut de bästa druvorna från skörden och de bästa vinerna under lagring i källaren. De fyra champangerna är en hyllning till husets mångåriga vinexpertis. Seriens exklusivitet förstärks av flaskans design som, likt Mumms bästa cuveés, kännetecknas av en rundare form och längre, smalare hals, vilket utvecklar aromer och bidrar till att vinet åldras under perfekta förhållanden.

Kort om sortimentet:
RSRV Blanc de Blancs, 2012 - en frisk och elegant Champagne tillverkad av 100% Chardonnay från de kalkrika kullarna Côte du Blancs. Detta tillför mineralitet till inslagen av citrus, färska blommor och frukter.
RSRV Blanc de Noirs, 2008 - ett kraftfullt vin producerat uteslutande på Pinot Noir med doft av vanilj, torkad frukt och mandel.
RSRV Cuvée 4,5 - en livlig och fräsch champagne med inslag av citrus och fruktiga aromer. Namnet 4,5 härstammar från att vinet lagrats fyra år i källare och tillverkats av fem Grands Crus.
RSRV Rosé Foujita - en sensuell Rosé med smak av brioche, vanilj och mogna röda bär. Kan med fördel avnjutas under hela måltiden.

Rosé Foujita är en druvblandning från sex Grands Crus gårdar, skapad av Didier Mariotti, Cellar Master på Maison Mumm. Denna cuvée har framtagits som en hyllning till Husets vän: konstnären Léonard Foujita.

Blandningen består av Chardonnay från Cramant och Avize (30%) och Pinot Noir från Aÿ, Bouzy & Verzenay. Grand Crus röda druvor från Ambonnay som blandas i tillför kraft, mjuk fruktighet och rika aromer. Dessa 6 Grands Crus pressas separat för att blandas ihop medan reservvin (30%) tillsätts. Vinet lagras sedan i 4 år på ekfat, vilket ger det vanilj- och smördegstoner.

Vinets gnistrande och intensiva laxrosa färg reflekteras i de små pärlande bubblorna. Doften är intensiv med inslag av brioche, vanilj samt mogna bär och jordgubbar. Smaken är nyanserad med intensiv avslutning fylld med aromer av röda bär.

Rosé Foujitas kan med fördel serveras till all typ av mat. Från grillat rött kött och marinerad lax med tranbär till krämiga bärdesserter. Det är ett av de få Rosé-vin som kan avnjutas under hela måltiden.

"Rosé Foujita är ett elegant rosévin med en välbalanserad smakpalett. Med toner av röda frukter och subtila aromer av blodapelsin kommer denna champagne att förgylla dina mest förtroliga stunder." - Didier Mariotti

Pris 495 SEK

RSRV CUVÉE 4.5
Champagnen är en hyllning till Maison Mumms prestigefyllda vingårdar från fem Champagnebyar rankade Grands Crus: Verzenay, Bouzy, Aÿ, Avize & Cramant. Namnet Cuvée 4,5 härstammar från att vinet lagrats fyra år i källare och tillverkats av fem Grands Crus.

Didier Mariotti, Maison Mumms Cellar Master, skapade en unik blandning av Chardonnay (40%) och Pinot Noir (60%), för Cuvée 4,5.

Sprudlande mineralisk Pinot Noir från Verzenay tillför generösa och fruktiga aromer medan Pinot Noir från vingårdarna Aÿ & Bouzy, belägna i söderläge, står för kraft och karaktär. Chardonnay från Cramant bjuder på delikata och syrliga citrustoner, balanserade av den välutvecklade Chardonnay från Avize.

Druvorna pressas separat innan de blandas under tillsättning av reservviner (20%) och lagras sedan i fyra år.

Doften är frisk med syrliga aromer från kanderade citrusfrukter och inslag av honung, följt av delikata vita blommor och vanilj. Smaken är generös och nyanserad, avslutningen är vackert kvardröjande och skapar en känsla av välbehag.

RSRV Cuvée 4.5 är ett elegant och komplext vin som passar perfekt till skaldjur och fisk, men även till vitt kött och vissa fräscha ostar.

"Cuvée 4,5 är kvintessensen av Maison Mumms fem historiska vingårdar. Detta sofistikerade vin avslöjar en elegant fräschör i kombination med en strukturerad och balanserad komplexitet. ” - Didier Mariotti

Pris 495 SEK

Blanc de Noirs, VINTAGE 2008
Denna cuvée produceras uteslutande på Pinot Noir från Verzenay, den första vingård som förvärvades av Georges Hermann Mumm år 1840 och som är belägen i en av de 17 byarna i Champagneregionen rankad som en Grand Cru.

Blanc de Noirs produceras i begränsade mängder, när skörden bedöms vara exceptionell, som den var 2008. Vinet är gjort av en enda skörd av Pinot Noir (100%). Den perfekta skörden tillsammans med tydlig mineralitet i jordmånen ger en kraftig och elegant Pinot Noir. Den lagras i källare i minst sex år för att utveckla struktur och rika aromer.

Doften är aningen rökig med toner av torkad frukt, hasselnötter, kaffe och vanilj. Smaken är komplex med en intensiv avslutning.

Blanc de Noirs serveras gärna till en mogen Comté-ost, torkad frukt eller rostade mandlar. Den passar även utmärkt både till en lätt skaldjursförrätt, saltinbakad fisk såväl som vitt kött.
Blanc de Noirs är en av de sällsynta cuvéerna som bör serveras vid mellan 10 ° C och 12 ° C.

"RSRV Blanc de Noirs 2008 är en kraftfull cuvée med framträdande Pinot Noirs karaktär.Tydliga brioche och rostade aromer skapar en sällsynt smakupplevelse med en intensiv, kvardröjande avslutning.” - Didier Mariotti

Pris 625 SEK

RSRV Blanc de Blancs görs uteslutande på Chardonnay druvor (100%) från Cramant. Vingården, som varit i Maison Mumms ägor sedan 1882, är belägen i hjärtat av Côte des Blancs med idealiska väderförhållanden och en jordmån rik på krita, vilket ger de delikata och lätta Chardonnay-vinerna en exceptionell fräschör.

År 2012 orsakade dåliga väderförhållanden en nedgång i champagneproduktionen i stort men den sena sommaren gav en sen skörd med mogna, friska druvor.

RSRV Blanc de Blancs 2012 doftar vita blommor, citron, färsk frukt med inslag av krita. Smaken är elegant, med mjuk mineralitet och intensiv avslutning som antyder att vinet kommer att åldras väl.

RSRV Blanc de Blancs 2012 passar perfekt som aperitif. Huset själva rekommenderar den till fisk, skaldjur, ostron och hummer serverad tillsammans med vårens primörer.

"Cramant betyder ’berg av krita’ och mineraliteten i jordmånen ger Blanc de Blancs en fin fräschör. Denna champagne är perfekt för dem som söker den renhet i smaken som är så svår att uppnå. Dess fräscha smak tillsammans med lätta och delikata bubblor ger en omedelbar njutning.” – Didier Mariotti

Nyhetsarkiv

Länkar

-

Senaste nyheter