Foto: Katriina Mäkinen
Foto: Katriina Mäkinen

Unna dig lyx i vardagen

Att besöka ett spa är perfekt för att höja mysfaktorn under en vardag eller en helg. Sommar som vinter, vårkant som höstmånader, det är alltid ljuvligt att pyssla om sig med en spaweekend.

Text Alexander Catalan

Att åka på spa är något som passar när som helst på året oavsett väder. Åk när du känner att du behöver en paus i vardagen, skämma bort dig en helg, göra något härligt ihop med den du tycker mest om eller bara vill komma ikapp med dig själv. 

Det finns inget skönare än att ta en hel dag för att inte bara unna sig härliga kroppsvårdande behandlingar utan också bara sitta och njuta i din badrock i en skön liggstol. Ta något friskt att dricka, äta en bit mat, basta, ta ett dopp i poolen, tvaga sig och smörja in sig med fina skönhetsprodukter. Låt alla sinnen stimuleras och stressa inte, du ska ha gott om tid och inga tider till måsten att passa.
 
Här har jag testat 3 olika spaanläggningar och deras behandlingar.

Oavsett vilket spa du väljer att besöka garanterar jag en fenomenal vistelse med lugn och ro där du kan ladda batterierna på nytt. I vår stressfyllda tillvaro är behovet av lugn och återhämtning större än någonsin. Hämta kraft och energi och unna din kropp njutning. 

YASURAGI - Det perfekta receptet på en välgörande helg från topp till tå

Ett förfinat Yasuargi öppnar nu upp dörrarna för dig som älskar lyx och avkoppling och behöver fylla på med ny kraft och energi. 
 
Yasuragi har under 20 års tid varit en plats dit människor kommer för att koppla av från vardagen och hämta ny energi. Stillhet, skönhet och harmoni har varit Yasuragis ledord ända sedan starten 1997. 
Efter den totala make over som skett så känns det som att komma till ett helt nytt ställe. De karga nordiska skogs- och havsmiljöerna i Stockholms skärgård möter den japanska kulturen i en lugn intim miljö. Konceptet är detsamma men man har förfinat och utvecklat det japanska arv man har att förvalta. 

Man börjar besöket med en introduktion till den japanska tvagningen. Efter den grundliga tvagningen finns det varma källor inne i tvagningsrummet. Här finns även torrbastu och sköna duschar. Sedan går man ut till den större ytan där man mötts av en stor gård som är inspirerad av japanska innegårdar. Här omgärdas innergården, som utgörs av ett varmbad med vatten på 34 till 36 grader, av huskroppar med ett kallbad, ett kolsyrebad och en ångbastu med salt. I anslutning finns även ett större sanarium med en temperatur på 65 till 80 grader och med utsikt mot den vackra tallskogen. Hela vistelsen blir en njutning där man hämtar ny kraft och energi. 

En av mina favoriter - sovbastun 
Tänk att efter några timmars bad och andra aktiviteter kunna ta sig en tupplur i sovbastun som håller cirka 43 grader och som har varma stenhällar för avskild vila. Värme och tystnaden i bastun främjar avslappning. 

Hada - modern hudvård 
Varför inte avsluta dagen med en avslappnande ansiktsbehandling med produkter anpassade efter din hudtyp. I behandlingen ingår även fotbad och lugnande ryggmassage samt att terapeuten skräddarsyr behandlingen efter dina specifika önskemål. Oavsett vad du har för hud så finns det produkter för dig. Hada är modern hudvård som är närproducerad, hållbar och funktionell med fokus på kvalitet. Storfavoriten i Hadas Serie är ansiktsvattnet Keshosui som sprayas på rengjord hud, både är uppiggande och återfuktande.   

DOWNTOWN CAMPER - THE NEST WELLNESS & RETREAT - En oas för ditt välbefinnande

På översta våningen med slående utsikt över Stockholms takåsar ligger THE NEST. Ett mycket trivsamt och avkopplande spa mitt i huvudstadens hjärta.
 
Här står gemenskap och välbefinnande i centrum
Du startar dagen med ett yogapass eller med att läsa en bok på terrassen. Blicka ut över poolkanten mot vackra Gamla stan och Riddarfjärden. 
Helt beroende på vad man har för behov. Vill man komma ner i varv, koppla av och njuta, träna eller bara hänga och drömma sig bort.

Tänk att ett stenkast från T-centralen oavsett väder kunna ta sig ett dopp i en uppvärmd pool som håller en temperatur på cirka 34 grader. Att sitta där och se ut över vackra Stockholm får i alla fall mig att drömma mig bort. 

Bastu = Återhämtning
Koppla av i den varma bastun, formad som ett fantastiskt fågelbo. Hjälp dig själv att hämta ny energi för att skapa en behaglig balans i livet. THE NEST WELLNESS & RETREAT ger dig en upplevelse för både kropp och själ, så njut av skön avkoppling och inspirerande träning och vacker miljö. Avsluta bastun med de nerkylda handdukarna som ligger utanför bastun, svep över ansiktet och dekolletage för att uppnå en friskare känsla. 
 
Gör det själv
Något som jag fastnade för var att man kunde köpa sig en gör-det-själv-behandling. Ett mycket trevligt sätt att umgås. Man sitter tillsammans och gör en make over på sig själv med lyxiga produkter. Medan man låter produkterna verka så kan man passa på att njuta av den mycket generösa buffen som serveras. Vilken lyx att unna sig det medan man njuter av sin egna behandling. 

NORDIC SPA & FITNESS - Varmt och lyxigt

I anslutning till det anrika Grand Hotel besökte jag Nordic Spa & Fitness. Ett lyxigt spa där interiören känns varm och avslappnande och varje sten och ljussken tycks anspela på den nordiska naturen. Jag förvånas över hur rofylld man känner sig redan när man kliver in och lämnar den omkringliggande storstadsstressen bakom sig. Jag får också känslan av att den gedigna interiören är skapad för att varken sticka ut eller stjäla ditt fokus, vilket ger sinnet möjlighet att få verklig avkoppling och ro. 
 
Här finns ett stort utbud av behandlingar för hela kroppen, ett fullutrustat Fitness Center med majestätisk utsikt där kroppen kan få svettas tillsammans med några av de främsta personliga tränarna i landet. I det tjusiga omklädningsrummet kan man sätta sig i bastun för att sedan väcka kroppen till liv genom att doppa sig i den kalla poolen. För den mindre hårdhudade finns en stor pool med 32-gradigt vatten där man kan simma i lugn och ro samt en jacuzzi. Jacuzzin är stor nog för flera personer att sitta eller ligga i. 

Som ni vet är jag en förespråkare för att ta väl hand hyn, Nordic Spa & Fitness verkar hålla med mig i denna fråga. Deras behandlingar för ansikte och kropp varierar från utrensande detoxbehandlingar till kinesiska massagetekniker. Att unna sig själv omvårdnad, ta hand om sin hud och kropp samt att få koppla av i en skön miljö utan att behöva lämna storstadspulsen är för mig det som gör Nordic SPA & Fitness till en ny favoritplats.
 
Dags för en lyxig omstart
Snart är våren här och jag kände att jag ville ge min kropp en rejäl omstart. För att lämna vintern bakom mig valde jag att testa Nordic Restart som får hela kroppen att vakna till liv. En lyxig behandling som verkligen sätter igång kroppens cirkulation. Vi inleder med att kraftigt torrborsta hela kroppen, detta för att ta bort döda hudceller. Sängen är perfekt uppvärmd så man håller en jämn och fin temperatur över hela kroppen. Efter detta följer en poröppnande örtinpackning som även lugnar och ger huden lyster. Under tiden som inpackningen verkar får jag en rogivande massage av skalpen. Efter behandlingen erbjuds en lugn stund i en privat ångbastu innan den avslutande massagen av dekolletage, nacke, händer och fötter. En perfekt behandling för dig som reser mycket eller bara önskar väcka din energi på nytt.

Nyhetsarkiv

Länkar

-

Senaste nyheter

Tips att tänka på

Svida om till badrock
När du kommer får du oftast byta om till badrock och tofflor som du får på plats. Det är praktiskt när du går mellan behandlingarna. 
 
Boka behandling innan besöket
Det finns allt från massage till olika signaturbehandlingar. Det finns olika typer av ansiktsbehandlingar som kan vara rengörande eller kanske lugnande, manikyrer, pedikyrer och olika former av bad. Läs på om utbudet innan du besöker ett nytt spa, ofta behöver du boka dina behandlingar i förväg för att vara säker på att få den du önskar.

Drick mycket vatten
Det är väldigt viktigt att du håller en bra vätskebalans när du är på spa. Många behandlingar verkar vätskedrivande och du behöver fylla på med vätska. Det är också ett sätt att hjälpa kroppen att bli av med slaggprodukter som rensas ut när du får behandlingar och när du tränar.