SANKT MORITZ – Schweiz pärla

Du har säkert hört talas om Sankt Moritz, sett ett skidlopp eller läst om när någon av de europeiska kungafamiljerna har varit här och åkt skidor. Premium fick möjligheten att åka till Sankt Moritz för att bland annat besöka den årliga gourmet festivalen som i år dessutom firade 25-års jubileum.

Text Charlotte Carlsson & Camilla Almqvist Foto swiss-image.ch/ Andy Mettler / Christof Sonderegger

Vi börjar med att berätta om resan som faktiskt är en stor del av upplevelsen.  Swiss International Airlines flyger oss smidigt till Zurich, när du checkar in bagaget kan du få det skickat direkt till din slutdestination och faktiskt till och med hela vägen till hotellet du ska bo på. En mycket smidig lösning med tanke på att det är ett par byten med tåg innan man är framme i Sankt Moritz. 

Du hittar lätt från flyget till tågstationen via tydliga skyltar. Tågen är mycket bekväma med restaurangvagn, kontakter för laddning av dator eller telefon samt att det finns tysta zoner. Alla tre tågen vi åkte var otroligt punktliga och gick precis på minuten rätt tid. Första tåget är en cirka 10 minuters resa ut från flygplatsen, på tåget efter det åker man i cirka 1 timme och en kvart. Sista tåget åker man på i 2 timmar, dom timmarna gick otroligt fort med tanke på den fantastiska utsikten. 

Vi satte oss ner i den gamla fina restaurangvagnen där man nästan fick en känsla av Orientexpressen. Tåget slingrar sig upp i Alperna, genom tunnlar och över broar. Detta tåg åker på samma spår som den berömda Glaciärexpressen, spåret är Unesco skyddat, vid ett tillfälle åker man rakt in i en 90 gradig bergvägg, Landwasserviadukten. En fantastisk resa som vi gärna gör om.

Väl framme på slutdestinationen blir vi upphämtade av hotellets mycket trevliga chaufför som kör upp oss till hotellet som är det anrika berömda Badrutt´s Palace Hotel. Vi blir väldigt trevligt mottagna och blir visade till våra rum, utsikten är hänförande över den frusna sjön och Alperna runt dalen. Tiden är knapp till invigningen av St. Moritz Gourmet Festival Grand Julius Bär Opening som sker uppe på det fantastiska hotellet Kulm Hotel St. Moritz. Här ska alla de nio imponerande kockarna bjuda på smakprover av sin mat tillsammans med utvalda champagner och viner. Det är en samling av kockar som arbetar på restauranger med Michelinstjärnor och andra imponerande utmärkelser bland annat så är två av dem utsedda till världens bästa kvinnliga kockar. 

Här ser vi Reto Mathis med kockarna som var på plats i år för ännu en succéfestival.
Här ser vi Reto Mathis med kockarna som var på plats i år för ännu en succéfestival.

Efter invigningen pågår festivalen 2018 i nio dagar. Under dessa nio dagar har man möjlighet att boka bord på olika hotell i Sankt Moritz där de nio kockarna gästspelar. Vi har bord på Badrutt´s Palace, där den thailändska kocken Ian Kittichai huserar efterföljande kväll. Men innan dess har vi mycket annat att uppleva.

Vi vaknar upp och går ner till den helt fantastiska frukosten som serveras i den fina matsalen på hotellet. Det finns allt du kan tänka dig på buffén och för att ytterligare förstärka stämning är det en kvinna som spelar harpa live för oss och alla andra gäster. Vi ser fram emot att träffa vår guide som ska komma och hämta upp oss. Hon heter Susi och har hela sitt liv arbetat som guide och skidlärare här. Hon tar oss med på en promenad i den fina byn, Sankt Moritz, som ligger på cirka 1850 meter höjd. Med dess solvända placering nära den italienska gränsen är det ändå varmt och skönt trots kylan. Solen skiner och det känns så där härligt krispigt vintrigt och friskt. Det blir ett kulinariskt tema även här och hon tar med oss till två olika bagerier där vi får smaka både choklad och deras berömda nutcake. När det börjar bli dags för lunch tar Susi med oss i kabinbanan upp till Corviglia, en av de största skidområdena, här besöker vi restaurangen White Marmot Restaurant & Bar. Vi äter lunchen vid ett bord med utsikt över skidbackar och Alper, helt fantastiskt.

När vi kommer tillbaka till hotellet är det dags för chokladprovning, Chocolate Cult. Det är ett oändligt utbud av choklad i alla dess former som bjuds från buffén. Vi får även träffa Chef Pátissier Stefan Gerber som presenterade utbudet på bordet. Vi får smaka på otroligt goda och vackra chokladkreationer.

Efter vår upplevelserika dag har vi ett par timmar över och hinner då njuta av den spektakulära bad- och spaanläggningen som ligger längst ner i hotellet. Här finns allt du kan önska, en vanlig bassäng att simma i, en utepool som håller 40 grader, samt mindre jacuzzis inne. Det finns även flera olika basturs, med aromaterapi, salt och ångbastu. I isrummet kan du gå in och kyla ner dig om du fått för mycket värme. Även här är utsikten helt otroligt vacker, med sjön utanför och de vackra Alperna nu i skymningsljus.

Hur konstigt den än kan låta så börjar vi nu bli hungriga igen, vårt bord är bokat och vi ska nu få avnjuta en sex rätters middag signerad Ian Kittichai. Ian är från Bangkok i Thailand och maten är således inspirerad därifrån. Till vardags arbetar han på Issaya Siamese Club i Bangkok och är alltså här på besök för att medverka i årets St Moritz Gourmet Festival.

St Moritz Gourmet Festival började för 25 år sedan tack vare en lokal krögare vid namn Reto Mathis. Han bestämde sig för att göra något nytt och spännande. Han startade festivalen och den har sedan dess varit en succé i slutet av januari varje år. Vanligtvis är cirka nio kockar inbjudna, varav de flesta har stjärnor i Guide Michelin, många av de är även kända i branschen. I år 2018 hade festivalen cirka 4500 gourmetintresserade besökare på plats som blev bortskämda med kockarnas fantastiska mat.

Nästa dag är det dags för oss att åka hem och det är med visst vemod vi checkar ut från hotellet, här skulle man helst vilja stanna längre och njuta av allt som Sankt Moritz har att erbjuda. En tröst är den fina tågresan som nu ligger framför oss. Vi tackar Schweiz för den här gången och hoppas att vi snart får möjlighet att åka tillbaka till detta härliga land.

Nyhetsarkiv

Länkar

-

Senaste nyheter

Medverkande kockar i St. Moritz Gourmet Festival 2018

Ian Kittichai
Issaya Siamese Club, Bangkok (TH)

Nick Bril
The Jane, Antwerpen (BE)

Jörg Sackmann
Restaurant Schlossberg, 
Baiersbronn (DE)

Ana Roš
Restaurant Hiša Franko, Kobarid (SI)

Tanja Grandits
Restaurant Stucki, Basel (CH)

Jacob Jan Boerma
Restaurant De Leest, Vaassen (NL)

Dominique Crenn
Restaurant Atelier Crenn, 
San Francisco (US)

Eelke Plasmeijer och Ray Adriansyah
Locavore, Ubud (Bali, ID)

Julien Royer
Odette, Singapur (SG)

Sankt Moritz

Zürich är den största staden i Schweiz, inräknat förorter bor här över 1,3 miljoner människor. Staden ligger vackert vid Zürichsjön och floden Limmat. 

I Schweiz har inte mindre än fyra officiella språk som talas där; nämligen tyska, franska, italienska och det smått säregna språket rätoromanska.

Sankt Moritz är en välkänd vintersportort som har stått värd för olympiska vinterspelen två gånger (1928 och 1948) och alpina skid-VM fyra gånger (1934, 1974, 2003 och 2017).