I kvinnans tjänst

Kvinnor precis som män är intresserade av att bära mekaniska ur runt sina handleder. Idag är det inte längre bara dyra väskor och skor som räknas som betydande accessoarer. Intresset för mekaniska damklockor har ökat de senaste åren. Just mekaniska ur berättar ofta en historia, för det är ju hur uret är konstruerat som fäller avgörandet när man väljer att investera i en klocka som ska hålla en livstid. IWC har tagit fasta på trenden och storsatsar i år på flera dammodeller med sin Da Vinci-kollektion.

IWC har sedan starten producerat damklockor, från början fokuserade de på snygga och dekorativa fickur som passade dåtidens kvinnor. På 1920-talet var det just kvinnorna som populariserade armbandsuret, det blev naturligt att bära en funktionell klocka runt handleden. 1959 lanserade IWC sitt första automatiska armbandsur för kvinnor. Och i år under den stora klockmässan i Geneve presenterade varumärket sin stora satsning på just damklockor i och med återlanseringen av deras klockfamilj Da Vinci. Många kanske förknippar IWC Schaffhausen med manliga klockor, men årets satsning på Da Vinci är ett sätt att utvidga sortimentet av exceptionella mekaniska damklockor som passar dagens starka och individuella kvinnor.

Redan 1985 presenterade IWC Da Vinci Perpetual Calendar under klockmässan i Basel. Konstruktionen som innehöll en evighetskalender blev en succé och framgången lät inte vänta på sig. IWC:s urmakare Kurt Klaus lät utveckla en helt nykonstruerad mekanisk kalendermodul som är programmerad att fungera till år 2499 utan några behov av manuella justeringar. När IWC döpte sin klocka som skulle bli en sådan succé hämtade de inspiration från Leonardo da Vinci, förmodligen den viktigaste vetenskapsmannen och konstnären under renässansen. De ansåg att han förkroppsligade symbiosen av teknik och skönhet med perfektion.

– Med den nya Da Vinci-kollektionen har vi haft kvinnorna i fokus då de står för en betydande andel av det klockintresse som finns ute i handeln. Här i Schaffhausen, har vi tillverkat klockor för kvinnor sedan starten och i det avseendet är vi fortfarande trogna vårt arv, säger Franziska Gsell, marknadschef på IWC Schaffhausen.

Dagens Da Vinci är en uppgraderad variant av modellerna från 1980-talet med den runda tilltalande boetten som finns med eller utan diamanter. Modellerna Da Vinci Automatic 36 och Da Vinci Automatic Moon Phase 36 är skräddarsydda för kvinnor och den större modellen Da Vinci Tourbillon Retrograde Cronograph är en hyllning till urmakerikonsten. På alla ur i storlek 36 mm har IWC graverat in ett mönster som kallas Flower of Life på bakboetterna, mönstret användes flitigt av Leonardo da Vinci och ska i detta fall representera hans eviga sökande efter matematiska regler för skönhet och dess proportioner.

– Vi tänkte länge och väl när vi beslutade om formen på den nya Da Vinci. Till slut kom vi fram till slutsatsen att en modern tolkning av den runda formen som vi etablerade på 80-talet skulle vara mest i linje med IWC:s övergripande portfölj. Till den runda formen beslöt vi oss för att använda oss av arabiska siffror och smala lansettformade visare för att uppnå perfekt designresultat, säger Christian Knoop, kreativchef på IWC Schaffhausen.

Da Vinci Automatic 36 och Da Vinci Automatic Moon Fas 36 är båda mindre, tunnare och har en mer feminin design än sina föregångare. Modellerna finns i olika utföranden både med boetter i rostfritt stål eller 18 karats guld, allt beroende på vilken look och vilken budget man som köpare har. Uren har krokoläderarmband från italienska Santoni i hallon, brons, mörkbrunt och midnattsblå som är speciellt framtagna just för IWC. För att uppnå nyanserade graderingar av färgerna på läderarmbanden, har ytan polerats med en mängd olika krämer tills den fått önskad ton och en perfekt glans. Resultatet blir att varje armband har sin unika patina och individuell färgnyans. Da Vinci-klockorna finns hos utvalda IWC återförsäljare i Sverige och runt om i världen. Det billigaste uret kostar 56 000 kronor och den dyraste modellen kostar 1 097 000 kronor allt beroende på material, komplikationer på uret och med eller utan diamanter.