TAKO

Den 7 oktober slog portarna upp för ”fusionrestaurangen” TAKO på Birger Jarlsgatan 29 i Stockholm. Lokalen har många år på nacken som uppskattad nattklubb. Nu har man dock lagt ner oändligt många timmar på att skapa en annorlunda restaurang som inte finns i Stockholm sen tidigare.

Den lågmälda porten till restaurangen som endast är markerad med en diskret skylt
leder dig in och ner till en oas á la Alice i underlandet. Det känns spännande och man möts av en härlig miljö, man kan tro att det ska kännas instängt under mark men det gör det absolut inte. Det porlar vatten från små vattenfall och belysningen gör att det känns varmt och ombonat.

Inför öppningen är vi på plats och får testa delar av menyn, både mat och dryck. Den otroligt trevliga personalen guidar oss igenom en meny som bjuder på smaker och texturer som inte hör till vanligheterna för min gom i alla fall. Det vi får börja med är sushi i olika former, spicy tuna och smoked char är ett par av smakerna vi fick prova. Den rätt som mest bitit sig fast i mitt minne är signaturrätten Wagyu Entrecote, den fullkomligt smälte i munnen och jag längtar tillbaka bara för den skull. Till dessert serveras en passionsfrukt sorbet som serveras i sitt eget skal, en fräsch och god avslutning på en fantastisk måltid. Till varje ny rätt serveras det utvald dryck, otroligt gott!

Vi får berättat för oss att TAKO kommer att ha ”late night dining” torsdag-lördag, då är köket öppet ända till kl 01.00 övriga dagar stänger köket kl 23.30. Det behövs i Stockholm, kvalitativ mat både för att äta på plats och take away långt in på nattkröken. Det öppna sushiköket omges av sittplatser där gästerna kan beskåda
sushikockarnas finess på nära håll. Matsalen erbjuder plats för 180 sittande gäster och den totala kapaciteten uppgår till 300 personer. Det finns alltså generösa ytor för mingel i cocktailbaren.

TAKO, som betyder bläckfisk eller drake på japanska, är något i ett slag för sig både
vad gäller upplevelsen och utformning. Alla delar av restaurangen, med undantag
för stolar och armaturer, är specialritade av arkitektbyrån Tengbom medan Oscar Liedgren Studio står för den grafiska designen.

Jag har redan rekommenderat TAKO till flera vänner som sökt något nytt spännande ställe att gå ut och äta gott på. Nästa gång jag själv planerar restaurangbesök kommer jag absolut besöka TAKO igen.

Nyhetsarkiv

Länkar

-

Senaste nyheter

TAKO

Kök: Asiatiskt
Adress: Birger Jarlsgatan 29
Boka bord: www.restaurangtako.se

Öppettider:
Lunch: månd-fred 11.30-14
Kväll: månd-tisd 17.30-00,
onsd 17.30-01, torsd-lörd 17.30-02