The Strand

I början av september slog portarna upp för restaurangen The Strand i det anrika Radisson Blu Strand Hotel som ligger på Nybrokajen i Stockholm. Hotellet ritades av arkitekten Ludwig Peterson till de Olympiska spelen som huvudstaden stod värd för 1912.

Genom åren har hotellet varit en omtalad träffpunkt och stammishak för kända ansikten som Greta Garbo och Ingrid Bergman. Nu satsar man för att återigen få lite mer stjärnstatus och man har en förhoppning om att hotellet ska få lite mer livsstilsstämpel. Under 2018 ska hela hotellet fått sig ett ansiktslyft och först ut tillsammans med bland annat lobbyn är restaurangen The Strand, som leds av restaurangchefen Gaspar Roa.

Inför nyöppningen är vi på plats och får testa delar av menyn och inspektera miljön. Vi börjar på taket av hotellet där vi får se de odlingslådor som producerar delar av innehållet till menyn. Här odlar man både grönsaker och kryddor. Vi får även testa två alkoholfriadrinkar, där man har som tanke att stora delar av drinkmenyn ska vara valbara – med eller utan alkohol.

Nere i restaurangen möts vi av ett otroligt lugn. Bakom designen står Wingårdhs arkitekter och man berättar att tanken är att tillvarata och förstärka byggnadens ursprungliga karaktär. Och låta det nya vara tydliga tillägg mot det ursprungliga. På så sätt har man skapat en lugn middagsmiljö som likväl passar för en kvällsdrink.

Maten då, till förrätt får vi smaka en Kammussla med torkade tomater, krämigt ägg, stora kapris och schalottenlökdressing. Som är lätt, smakrik och fräsch. Till huvudrätt bjuds vi på Renfilé med selleripuré och kantareller – himmelskt, mört, smaken har djup utan att lägga sig som ett lock. Till efterrätt får vi sen testa Crème brûlée med sorbet och färska bär. Här måste man hejda sig för att njuta av de man ser. För efterrätten är galet vacker. Sorben är helmatt i en djuprosa hallonnyans och det är nästan synd att sätta skeden i den. Men smaken gör det värt de. Gaspar Roa berättar att man har samarbetat med konditorn Daniel Roos kring dessertmenyn. Det verkar vara ett lyckodrag. Det märks även när vi får in ett tallrikstorn för att få se vad som bjuds om man kommer för restaurangens Afternoon Tea. Här pratar vi nämligen inte gurksmörgåssnittar utan små läckra bakverk.

Nästa gång ska jag försöka pricka in jazzbrunchen eller deras ”After One” som är just Afternoon Tea på The Strands egna vis.     

Nyhetsarkiv

Länkar

-

Senaste nyheter

The Strand

Kök: Svenskt brasseri.
Prisklass: Mellan.
Vegetariskt: Ja det finns.
Adress: Nybrokajen 9.
Telefon: 08-506 640 44.