Paris – även kallat ljusets stad

Staden är belägen vid floden Seine, där går broarna över och det är härligt att både ta både en båttur på Seine eller strosa längs floden eller över broarna. Från magnifika Paris stolthet Eiffeltornet till Notre-Damekatedralen och Moulin Rouge konkurrerar skönhet av olika slag i det omgivande landskapet med slott, högslätter, skogar och dalar.

Louvren

Sagolika Louvren är nog nästan lika känt numera som Eiffeltornet.  Det är svårt att hitta tillräckliga ord för att beskriva Louvren,  som är ett av världens mest berömda konstmuséer.  Dessutom kan det storslagna palatset mitt i Paris skryta med en lång historia redan innan det blev konstmuseum.  Du kan ströva helt på egen hand eller med guidning av olika slag. Muséet har en multimedieguide för både vuxna och barn.  Det sägs att det krävs minst 3 intensiva dagar om du vill besöka hela Louvren och verkligen se allt.

Eiffeltornet

Paris mest kände sevärdhet är deras omtalade – Järndamen (la dame de fer) –  som fransmännen kärleksfullt kallar Eiffeltornet. Det  är utan tvekan Frankrikes första dam. Från sin plats vid  Jardins du Trocadéro,  sträcker hon sig som en paradmatta framför tornet.  Eiffeltornet invigdes år 1889 och  är en symbol för hela Frankrike och ett verkligt landmärke i Paris. Det är mäkta imponerande varje gång man flyger över Paris och man verkligen ser Eiffeltornet från så hög höjd. En restaurang som inte bör missas när man är där är  58 Tour Eiifel Restaurant som är en relativt ny gourmet restaurang på första våningen i Eiffeltornet som serverar både lunch och middag.

Versaille

Har man tid att åka strax utanför Paris bör man besöka Slottet i Versailles – nationalparken Versailles. Slottet och den fantastisk vackra trädgården imponerar. Sedan 1979 är slottet och den tillhörande parken med på Unescos världsarvslista. I de franska trädgårdarna i Versailles slottspark hålls sommartid en spektakulär vattenfestival kallad Les Grandes Eaux Musicales där fontänerna spelar till klassisk musik som man verkligen inte får missa. Jag minns den än idag hur vackert det var när jag var där. Slottet bjuder även på en enorm historia från 1600-talet.

Fondation Louis Vuitton

Isberget, ”Glasmolnet” – det skeppsformade konstmuséet Fondation Louis Vuitton i Bois de Boulogne i Paris kallas det – kärt barn har många namn sägs det. Man kan tro att man hamnat mitt i en science fictionfilm när man ser det här häpnadsväckande bygget i glas och stål, när man får känslan att det svävar ovan marken. Konstmuséet är ligger  i en av Paris vackraste trädgårdar (Jardin d’Acclimatation) mitt i Bois de Boulogne och är känd för att vara mer nyskapande, miljövänligare, mer levande och mer öppet än något annat kulturellt monument i Paris. För den konstintresserade är detta verkligen ett måste. Jag har aldrig varit på Fondation Louis Vuitton, men skulle gärna besöka det vid nästa Paris resa.

Disneyland Paris firar 25 år

I år firar Disneyland Paris 25 år. Firandet gick  av stapeln redan den 26 mars 2017 och Disneyland Paris erbjuder  ett omfattande program för att fira 25 år som nöjespark. Många spännande nyheter sätter guldkant på år 2017. Man kommer bland annat att kunna stiga ombord på Star Tours.  Denna nya version bjuder på en resa mellan galaxerna: en storslagen, nyskapande och händelserik resa helt i 3D. Man  kommer att korsa en mängd platser i Star Wars-galaxen och får interagera med sagans hjältar. Med en Star Wars älskande son låter detta som ett måste för vår familj. Varje dag under 2017 kommer Musse Pigg även  att presentera sin nya show: Grattis, Disneyland Paris.  Detta måste vara barnens dröm.

Halloween på Disneyland Paris

Från och med 1 oktober 2017 kommer Disneyland Park att ge dig rysningar med två speciella upplevelser: Halloween, med den förväntat återkomsten av de berömda Disney Villainsna och ”Goofy’s Skeletoon Street Party”, en färgstark ny händelse på Frontierland i parken där skelett och Långben kommer att festa tillsammans.
Frontierland kommer också vara full av spöken och pumpor – vilket gör den till den perfekta platsen att fira Halloween i år. Och om man gillar häxor, kommer man att älska Disneyland Paris. Detta låter verkligen som the Place to be på Halloween.

Nyhetsarkiv

Länkar

-

Senaste nyheter