Grytor

När jag berättade för mina vänner att jag tänkte skriva en bok om grytor utbrast nästan alla: ”Åh vad mysigt, jag älskar grytor!” Och det är nog just mys de flesta av oss tänker på när det kommer till grytor. Värme, mys och mustig mat en ruggig höstkväll. Inget fel i det, men jag vågar nog påstå att en gryta passar att servera året runt! Det här är de inledande orden i Monika Ahlbergs nya kokbok "Grytor med tillbehör" som precis kommit ut i handeln. Här bjuder vi på några av godbitarna som du hittar bland många härliga recept i boken.

Räkgryta indienne

Scampi Indienne är ju en känd gryta. Detta skulle kunna kallas vardagsvarianten, och den är minst lika god!

Nyhetsarkiv

Länkar

-

Senaste nyheter

200 g färska champinjoner
1 bit purjolök (ca 20 cm)
2 paprikor, gärna i olika färger
75 g smör till grytan
2 msk curry
1/2 tsk cayennepeppar
2 tsk paprikapulver
2–3 vitlöksklyftor
4 msk tomatpuré
2 dl vispgrädde
1 burk créme fraiche (2 dl)
1 dl torrt vitt vin
2 tsk soja
Salt och nymalen svartpeppar
1–2 msk konjak (kan uteslutas)
1 kg r.kor med skal (ca 400 g skalade)

Till servering
Ris
Grönsallad

Koka riset enligt anvisning på förpackningen. Skiva champinjonerna och strimla purjolöken. Skölj, dela, kärna ur och skär paprikan i bitar, ca 1 x 1 cm. Hetta
upp smöret i en gryta. Tillsätt curry, cayennepeppar och paprikapulver. Rör om och låt fräsa på inte alltför hög värme i 2 minuter. Tillsätt champinjoner, purjolök och paprika. Pressa ner vitlöksklyftorna och rör om. Fräs ytterligare 2–3 minuter. Tillsätt tomatpuré, grädde, créme fraiche och vitt vin. Låt koka sakta i 3–4 minuter. Smaka av med soja, salt och peppar samt eventuellt konjak. Skala räkorna och lägg ner
dem i grytan. Servera räkgrytan med riset och en grönsallad!

Renskavsgryta med champinjoner och röd steklök

Det här är en fantastiskt god vild rätt! Renskav, röd steklök och champinjoner förenas i en ljuvlig gryta som jag serverar med matvete och rårörda lingon.

1 nät små röda steklökar (250 g)
100 g färska champinjoner, gärna små
50 g smör till grytan
2 paket fryst renskav (á 240 g), halvtinade
50 g smör till pannan
2 msk vetemjöl
3 dl vatten
2 msk viltfond eller kantarellfond
2 dl vispgrädde
2 msk röd eller svart vinbärsgelé
Salt och nymalen svartpeppar
1 förpackning färska sockerärter (150 g)
Rårörda lingon
4 dl lingon
1–1 1/2 dl strösocker

Till servering
Matvete eller ris

Börja med att råröra lingonen.
Lägg bär och socker i en skål. Rör tills sockret löst sig. Det brukar ta ca 10 minuter. Ställ åt sidan. Koka matvete eller ris enligt anvisning på förpackningen. Koka steklökarna i vatten i 5 minuter. Häll av och skölj i kallt vatten. Skala lökarna och ställ åt sidan. Hetta upp smör i en gryta och fräs champinjonerna hela om de är små, halvera dem annars. Ställ åt sidan. Hetta upp smör i en stekpanna och fräs den halvtinade renskaven. Dela den efterhand som den lossnar och lägg över i grytan. Pudra över vetemjöl och frys 1 minut. Rör om. Häll på vatten, fond och grädde. Koka upp och låt sjuda samman i 1–2 minuter. Smaka av med gelé, salt och nymalen svartpeppar. Strimla sockerärterna och lägg i grytan tillsammans med
steklökarna. Rör om och servera den vilda grytan med riset eller matvetet och de rårörda lingonen.