Thassos - grekernas egna semesterö

Glöm allt som har med massturism och överfyllda stränder att göra – Vings resmål Thassos skickar dig tillbaka i tiden, till det äkta genuina Grekland.

Text: Martia Artin Foto: Carlos Norlén, Carlos Cebrian, Matina Tsogas, Agneta Renebo


Fylld av förväntan stiger jag i land i Limenas hamn och ser mig nöjt omkring. Luften är varm och solen värmer mina bara axlar. Det känns som när jag som barn för första gången besökte det oexploaterade Kreta, men ändå annorlunda. Thassos är en idyllisk, grön och frodig ö i jämförelse med Kreta, som sedan länge varit en favorit bland oss nordbor och nästan är tjugo gånger så stor som Thassos. Jag är greklandsfrälst sedan många år tillbaka och har genom åren hunnit besöka ett otal av öarna. Därför njuter jag i stora drag när jag kan slå mig ner på Mesogeios Taverna där fårosten och oliverna smakar precis som de gjorde förr. Som jag har längtat tillbaka till det här genuina, gamla Grekland.

Limenas hamn ligger i Thassos stad som trots att den är öns största stad är väldigt liten och pittoresk. Staden smyckas av en amfiteater och mysiga kullerstensgränder med lokala tavernor och souvenirbutiker, som säljer allt från inlagda oliver i honungslag till traditionellt pressad olivolja. Bara ett par kilometer härifrån ligger Makryammos, en idyllisk plats vars stränder utan tvekan kan jämföras med stränderna i Karibien.
Jag reser vidare till omtalade Goldon Beach,  som ligger i en liten bukt på östkusten. Där jag möts av hänförande natur och azurblått hav. Det är nästan obeskrivligt vackert. Den glittrande sandstranden kantas av små inbjudande tavernor på rad. Min favorit är Krambousa, där fisken är dagsfärsk och all mat lagas från grunden. Vill du ha en äkta gourmetupplevelse ska du beställa bogiourtsi, som uttalas bojortsii och består av 4–5 olika grekiska ostar ugnsbakade i lerform, till förrätt och Krambousas fantastiskt goda fisksoppa till varmrätt. Googlar du orden genuina Grekland skulle träffarna mycket väl kunna handla om den här läckra lilla badorten. Därför känns det föga förvånande att många greker väljer att spendera sin semester på Golden Beach. 
Dagen därpå fortsätter jag min upptäcktsfärd och kör söderut till Limenaria och Potos, där öns bästa nattliv finns. Här trängs barer och nattklubbar med restauranger på den trevliga strandpromenaden. Gillar du goda drinkar och loungebarer som jag, kommer du att älska Potos.


I Potos finns också Vings Family Garden-hotell Alexandra Beach, som kanske är öns bästa familjehotell. Alexandra Beach erbjuder inte bara ett attraktivt läge direkt vid stranden, utan här finns också allt ifrån en organisk trädgård till en utomordentligt välutrustad spaavdelning och självklart mycket lek för de små. Är du barnfri som jag, rekommenderar jag istället något av Vings vuxenhotell i Skala Rachoni.. Här finns alla förutsättningar för en lugn och skön semester. På stranden i Skala Rachoni kan du ostört ligga och läsa eller njuta av en iskall öl, utan en granne i sikte.
Det finns många skäl att resa till Thassos. Här är priserna generellt lägre än på andra grekiska öar. En förrätt, varmrätt och en öl kostar inte mer än 15 euro per person, och maten är riktigt god. Under resan får jag inte ett överlagat souvlakispett, istället njuter jag av både moussaka och gjouvetsi och annat gott. Men det är inte bara maten som är bra här, sandstränderna och gästvänligheten lockar minst lika mycket.

Nyhetsarkiv

Länkar

-

Senaste nyheter

RES TILL THASSO

Ving erbjuder sex olika resmål, ett Family Garden för alla
barnfamiljer och mängder av små mysiga hotell på
stranden, varav flera ligger i topp på till exempel tripadvisor.

Thassos stad
Thassos stad

LÄR KÄNNA THASSOS

THASSOS STAD
Liten och mysig stad med många sköna platser att utforska för dig som gillar kultur och historia. Det finns även ett par stränder nära hamnen. Missa inte restaurangen Simi som serverar dagsfärsk fisk och skaldjur. Solnedgången vid stadens nordligaste punkt Karnagio Café, går inte heller av för hackor.

GOLDEN BEACH
Grekernas egen semesterfavorit. Golden Beach är en liten och lugn badort. Här finns Thassos längsta strand mellan byarna Skala Potamia och Skala Panagia. Strandpromenaden kantas av restauranger och tavernor.

SKALA RACHONI
Pittoresk liten by på västkusten, som passar dig som gillar att njuta av nuet i en avslappnad atmosfär och ligga ostört på stranden. I romantiska Skala Rachoni har Ving två hotell för vuxna.

LIMENARIA
Ligger på den södra sidan av ön och är Thassos näst största stad. Här är stranden flera kilometer lång och perfekt för dig som gillar att snorkla.

POTOS
Är granne med Limenaria. Här hittar du både öns bästa nattliv och bästa familjehotell. Potos är ett resmål som ständigt ökar i populäritet tack vare sina fina sandstränder, hotell och nöjen.