Restaurang ART

På Döbelnsgatan bakom porten till något som mest bara ser ut att vara lite gatukonst eller gömmer sig en av Stockholms nya, lite hemligare restauranger. En smårättskrog med namnet Art.

Text: Annelie Englund Foto: Camilla Almqvist & Jonas Hansen

Hela idéen är såklart avsiktligt med inspiration från New York. Innanför första dörren kommer du in i ett galleri på 30 kvadrat. Med ytterligare en dörr rakt fram, men den här låst. Istället blir du uppmanad att trycka på en stor röd knapp och en skylt med uppmaning ”Help is on the way”. Sen får vi kliva in, bakom oss lämnar vi den skarpt upplysta gallerimiljön för dova färger och dunkel belysning. En stor bar, soffor med höga ryggar och runda bord. Konsten finns kvar på väggar och draperar taket, allt är till salu.
– Först var jag inne på att gömma entrén bakom en kebabkiosk, sedan en skoaffär eller en barberarsalong, men så träffade jag konstnären Kattis Palmnäs och vi gillade båda idén med galleri och krog. Det ska finnas kul grejer att titta på när man är här, säger krögaren Roy Bråthen.

Roy är inte ny på Stockholms restaurangscen, tidigare har han bland annat drivit krogen STHLM Tapas, och fortsätter alltså med smårättstänket även på Art men med inspiration ifrån hela världens kök.
– Jag älskar det sociala spelet vid bordet. Fine dining och ala carte är skittråkigt. Jag älskar att plocka med smårätter. Men jag vill inte låsa mig till ett land utan jag vill experimentera och utgå ifrån många olika råvaror och tillagningssätt.

Från menyn väljer vi ut lite av varje. Menyn är uppdelad i vegetariskt, fisk och kött. Kalla rätter blandade med varma och bli inte förvånad om den klassiska förrätt - varmrätts ordningen inte följs. Här är det bara desserterna som har en bestämd plats på slutet. Rätterna kommer allt eftersom de är klara. Vi testar rostad spetskål med västerbottensostkräm, rostad blomkål med tryffel och rökt cheddarost. Som följs av lax- och avokadotaco, fläskkroketter och långbakad slaktarbiff för att nämna några. Blomkålen blir en favorit i min gom medan tacon och slaktarbiffen faller andra mer i smaken. Vi blir rekommenderade att äta mellan tre till fem rätter. Med efterrätten som äppelpajstaco blir vi proppmätta. Och priserna ligger på 74 till 84 kronor per rätt.

Maten är jättegod, men kanske inte riktigt den där herrejösses smakexplosionen. Men helheten, entrén, stämningen i restaurangen och maten är väl värt ett besök och jag kommer nog tillbaka. 

Nyhetsarkiv

Länkar

-

Senaste nyheter

Omdöme

1 2 3 4

Kök: Internationellt. 
Prisklass: Mellan.  
Vegetariskt: 1/3 av menyn.
Telefon: 08–599 996 46
Hemsida: restaurangart.se
Adress: Döbelnsgatan 45
113 52, Stockholm