Ångkraftverk blir hotell

Varför åka långt för en helg av njutning och samvaro när allt finns så nära. När Västerås ångkraftverk blir hotell erbjuds både relax, mat i världsklass och actionbad i en historisk miljö.

Bilder: Anna Ledin Wirén och Steam Hotel

1917 stod ångkraftverket vid Mälaren klart som en av landets största energiproducenter. Nu 100 år senare färdigställs de sista av de 18 våningar höga hotellet som tagit avstamp i den anrika industrilokalen.
– Det är egentligen en bisarr idé och det hade onekligen varit enklare att riva ned och bygga nytt, men då hade vi gått miste om äktheten och själen. Vi har till exempel fått bilder från det gamla ångkraftverket och tänker låta dem smycka hela hotellet. Samtidigt har vi även fotograferat våra byggare i liknande miljöer med samma svartvita känsla. Legends of the past och heroes of the future kallar vi bilderna, säger Kai Pasma, vd för The Steam Hotel.

Västerås k-märkta ångkraftverk ska förvandlas till ett 18 våningar högt hotell som öppnar sina glasdörrar den 1 augusti. The Steam Hotel ligger 15 meter från Mälaren. Här byggs 227 rum i industriromantisk stil, restauranger och barer med internationella visioner, ett 800 kvadratmeter stort spa och Sveriges enda actionbad.

Västerås som idag är Sveriges femte största stad är historiskt en av våra mest intressanta med sina absoluta glansdagar under industrialiseringen. Staden ligger vid Mälarens norra strand och endast 55 minuter från Stockholm och Arlanda. Här grundades två av Europas största företag inom elektrifiering och kraftöverföring, Asea, dagens ABB och Svenska Metallverken, runt år 1900. Bolagen var båda två involverade i elektrifieringen av dåtidens Sverige. Ambitionen med det nya projektet är att behålla just det som Västerås och det gamla kraftverket har är präglat av, framförallt när det kommer till design och känsla. 

Trots storleken vill skaparna att hotellet ska ge en känslan av ett personligt boende där varje liten detalj är noga genomtänkt. Ångpannor, turbiner, och tegelväggar står kvar som vackra lån från förr. Den råa känslan som bara en industribyggnad kan ge ska bevaras och ge utrymme för att ta fram hotellets karaktäristiska stil. Mycket har återanvänts och fått helt nya funktioner. Till exempel kommer det gamla skyttevärnet på ångkraftverkets tak att förvandlas till bar i restaurangen på våning 18. Kai Pasma medger att det inte alltid har varit enkelt att hitta lösningar för att kombinera byggnadens historia med allt som ska rymmas i ett supermodernt hotell. 

De 227 hotellrummen håller på att förvandlas i en skön industri-romantisk stil där råa material som sten, metall och betong mjukas upp med trä, glas och textilier. De gamla tegelväggarna återfinns som en detalj även i hotellrummen och i flera rum får även de robusta stålbjälkar finnas kvar. Våning nummer sju är speciellt avsatt för att samla kraft. Här finns ett stort ångspa, inomhuspool, vinterträdgård och takterrass med utomhuspool. Vi får veta att man med kreativitetens kraft hittat nya funktioner för kraftverkets gamla pannor och instrument. Två pannor används till att driva spisarna i köken, medan några av de gamla ångturbinerna kommer driva ångspaet.

Bakom storsatsningen står ESS Group, visionärerna bakom succéer som Falkenberg Strandbad, Hotel Pigalle, Hotel Bellora och Ystad Saltsjöbad. Tanken är att skapa en oförglömlig och oförutsägbar upplevelse i en historisk miljö med milsvid utsikt över Mälaren. 
– Min drömgäst är en gäst som vill ha mer än bara en säng för natten, någon som vill att det ska hända saker. Det ska till exempel kunna vara en rundpingistävling i lobbyn en vardagkväll 21:30, en tid då man vanligtvis ligger på rummet och ser på tv eller tar en öl i baren, säger han.
  The Steam Hotel stoltserar inte bara med restauranger och spa. Här ryms även landets första actionbad, en adrenalinkick utöver det vanliga. För den som söker någonting aningen lugnare finns klätterväggar, aqua cinema och relaxavdelning. Och på tal om rundpingis i lobbyn vill Kai Pasma gärna slå ett slag för konferenspingis.
– Vi har gjort egna pingisbord som enkelt förvandlas till konferensbord och som följer samma känsla som ångkraftverket. Pingis är fruktansvärt kul och det blir ett naturligt sätt för folk att umgås och göra någonting annat. Vårat motto är att om vi ska göra någonting ska vi göra det helt annorlunda än man gjort det tidigare. Vare sig det gäller bemanning, utsmyckning av hotellet eller någonting annat så ska allting bidra till att ge gästen en minnesvärd upplevelse.  

Restaurang
Hotellet bjuder upp med två restauranger. Ett steak house med en slående utsikt mot Mälaren och hamnen. Här vill man bjuda på en fräsch matupplevelse för hela familjen. I samma matsal serveras även frukosten. Stjärnan då är ägget i alla dess former. Vad sägs om klassiska äggrätter så som Ägg Benedict, Florentine och innovativa omeletter. Den andra restaurangen bjuder både på mat och utsikt, placerad högst upp på 18:e våningen. Här inspireras man av streetfood, en matkultur med bred repertoar från världens alla hörn. Konceptet bygger på mellanrätter, perfekta för att dela och prova många smaker i en avslappnad miljö till pulserande musik.

Möten
Västerås är en plats känd för att ha en stark möteskultur. Här är visionen att göra saker annorlunda. De senaste åren har skaparna bakom Steam Hotel gjort precis detta med bland annat Ystad Saltsjöbad och Falkenberg Strandbad. Två destinationer som under ett flertal gånger utsetts till både Sveriges och Europas ledande mötesanläggningar. Möteslokalerna är skapade i modern design och varierade storlek med den senaste tekniken. Den största lokalen har en kapacitet för upp till 550 personer.

Spa
Ångkraftverket från 1917 förvandlas inte bara till ett spektakulärt hotell utan förgylls även med ett spa i absolut världsklass. Naturliga material som sten, trä och metall ger ett genomgående lugn som ökar välbehaget. Spaet ligger på sjunde våningen och är 800 kvadratmeter stort. Här hittar du bland annat en utomhus pool som är öppen året runt och ett stort ångspa som en hyllning till verkets historia.

Actionbad
Vill du höja adrenalinnivåerna lite extra kommer hotellet innehålla Sveriges enda actionbad. Actionbadet ligger över hela åtta våningar och har något för alla. Rutschbanor där ni kan tävla sida vid sida. Rutschbana som kallas Black River är en mörk ström som pumpar ut 1000 liter vatten i minuten och med våldsam kraft för dig neråt i vindlande gångar. Banan som heter Inside Out, med en fallhöjd på 12 meter är inte heller den något för veklingar. Något lugnare är anläggningens klätterväggar och aqua cinema. 

Nyhetsarkiv

Länkar

-

Senaste nyheter