Superfoods

I dag pratas det mycket om matens betydelse för både hälsan och för vår miljo, och kanske hör du till dem som skulle vilja leva lite nyttigare för att få lite mer energi i vardagen. Men hur gör man då? Hur kommer man igång? Svaret är enkelt. För att få en förbättrad hälsa behöver nyttigare mat smyga sig på i vardagen. Det är de små valen du gör varje dag som har betydelse i det stora hela. Med den här boken vill jag visa att det inte alls behöver vara svårt eller tidskrävande att äta nyttigt. Här får du recept som är så enkla att du fixar dem på bara fem eller tio minuter.

Zoodles med godaste tomatsåsen

Nudlar utan kolhydrater har blivit poppis. Zucchini är ett gott alternativ till de vanliga nudlarna - helst med en löjligt god tomatsås. Du behöver en grönsakssvarv för att göra nudlar men det går lika bra att ta en rotfruktsskalare och göra "remsor" (tagliatelle) av den.
För att få lite mer tuggmotstånd är det gott att varva zucchini med morot, palsternacka eller rättika. Det är också gott att blanda zucchininudlar med kelpnudlar.
Boost! Kelpnudlar innehåller ytterst få kolhydrater och kalorier men är rika på jod, något som är viktigt för vår hormonbalans.

2 portioner
2 zucchini eller 1 pkt kelpnudlar

Godaste tomatsåsen:
3/4 dl soltorkade tomater
2 tomater
2 tsk balsamvinäger
1/2 - 1 msk olivolja
några nypor rosmarin
1 dl pumpakärnor

Börja med att blötlägga de soltorkade tomaterna i 1-8 timmar. Använd grönsakssvarven för att göra nudlar av zucchinin, eller gör "tagliatelle" med hjälp av en rotfruktsskalare. Om du använder kelpnudlar, skölj dem i en trådsil, lägg i en skål och klipp itu dem med en sax. Skär tomaterna i större bitar. Kör dem i mixer eller matberedaren tillsammans med allt förutom pumpakärnorna. Tillsätt pumpakärnorna och mixa en kort stund. Vänd samman med nudlarna.

Fikonbowl

Fikon, färska eller torkade, är fullproppade med nyttigheter. Torkade fikon har en mer koncentrerad sötma och en högre sockerhalt, men trots det är torkade fikon ett otroligt mycket bättre alternativ än vanligt socker och godis. Du får fibrer, mineraler och vitaminer på köpet! Genom blötläggningen mjuknar de torkade fikonen och en stor del av det socker som bildats i torkningen försvinner ut i blötläggninsvattnet. Torkningsprocessen ökar hållbarheten för det känsliga färska fikonet. Torkade fikon ger dig järn - ett superviktigt mineral som hjälper kroppen att transportera syre och som kvinnor och tjejer ofta har brist på. Plus mineralerna kalcium, fosfor och magnesium som bygger starka ben.

2 portioner
6 torkade fikon (mjuka eller blötlagda)
1 avokado
1 äpple
1 dl blåbär, frysta
1 tsk linfröolja eller udo's choice-olja
2 cm ingefära
3 dl vatten (eller blötläggningsvattnet från fikonen)

Topping
2 msk hampafrön
1 msk bipollen
2 färska fikon

Blötlägg fikonen i cirka 8 timmar. Skala avokadon och ta bort kärnan. Skär äpplet i bitar. Mixa samman alla ingredienser till en len kräm och häll upp i två skålar. Toppa med hampafrön, bipollen och fikonet skuret i bitar.

Enklaste raw-brownien

När du har testat det här receptet kommer du att undra hur det kan vara så enkelt att göra något så gott! Den här raw-brownien konkurrerar lätt ut den vanliga versionen av brownie, både när det gäller nyttigheter och smak.

CA 10 ST
2 + 1 dl valnötter
10 dadlar
3 msk raw kakaopulver
en nypa salt

Kör 2 dl valnötter fint i en matberedare. Kärna ur dadlarna. Tillsätt övriga ingredienser (utom den sista decilitern valnötter) och kör tills det blivit en deg. Vänd ner valnötterna. Tryck ut i en liten form eller forma till en fyrkant och skär i mindre fyrkanter. Förvara i kylskåpet.

RAW-BROWNIE DE LUXE
• Lägg degen i en form och häll över chokladsås. Ställ in i kylen tills chokladen har stelnat.
• Vill du göra en kärleksmums utesluter du de extra valnötterna och tillsätter 1 tsk vaniljpulver och 1 matsked kokosolja i stället. Tryck ut smeten i en liten form, häll över chokladsåsen och strö kokosflingor över. Ställ in i kylen tills chokladen har stelnat.

Nyhetsarkiv

Länkar

-

Senaste nyheter

SUPERFOOD BOOST

För 12 år sedan blev jag förälskad i raw food. Då klev jag in i min kusins kök i Kalifornien och möttes av 40 kilo apelsiner på köksbänken, solmogna tomater och nyplockade avokador. Jag visste knappt vad raw food var och innebar. Kunde man verkligen leva på bara frukt, grönsaker, nötter och frön? Den frågan besvarades ganska snabbt - jo det kan man. Och det är dessutom rena supermaten - en hälsoboost. Mat som medicin, direkt från naturen. Min egna hälsa fick ett uppsving - jag som trott att jag mådde bra fick uppleva hur det kändes att verkligen må bra. Borta var blodsockerbluesen, vätskan i kroppen och den bullriga och gasiga magen. Men det var inte bara den kroppsliga hälsan som blev bättre - hela jag kände mig så mycket gladare!
- Erica Palmcrantz Aziz

Författare: Erica Palmcrantz Aziz
Förlag: Bonnier Fakta
Utgivning: Mars 2017
Fotograf: Bianca Brandon-Cox