Hull – Nordöstra Englands bäst bevarade hemlighet

Resorna till Manchester har ökat bland svenskarna sedan Zlatans övergång till Manchester United. Vi vill därför tipsa om en ny uppstickare som inte ligger så långt därifrån. 

Ingen annanstans i Storbritannien får man tag i en Pattie Butty eller Chips Spice. Härifrån kommer också popgruppen The Housemartins och FatBoy Slim. Denna tidigare Hansastad som under många år var beroende av sin fiskeindustri sadlar nu om. Kuststaden Kingston upon Hull, även kallad Hull, är från och med i år Storbritanniens kulturhuvudstad 2017. 

FAMILJÄRT, HIPPT & PRISVÄRT
Enklast tar ni er hit med flyg till Manchester och därifrån med TransPennine Express (en tvåtimmars tågresa). Priserna i Hull är en tredjedel av vad man får betala för mat, dryck och boende jämfört med i London. I och med utmärkelsen till kulturhuvudstad 2017 satsar man nu stort. Hela staden, som till ytan kan jämföras med Malmö, är i total omvandling. Här etableras i rasande fart nya butiker, barer, restauranger, caféer och mikrobryggerier. Mest spännande är det hippa kvarteret Fruit Market som ligger alldeles intill marinan. Restauranger och pubar hittar ni också längs med marinan. Vi kan varmt rekommendera 1884 Dock Street Kitchen, en fine dining restaurang, som just nu är den restaurang som det mest pratas om i Hull. Deras andra restaurang 1884 Wine & Tapas Bar erbjuder något lite annorlunda, men har samma höga standard som den prisbelönta 1884 Dock Street Kitchen. 
– Ja, man behöver inte gå så långt i Hull för att få en fantastisk kväll, säger Paul Schofield som är guide på TourHull.com.

KONST, KULTUR & HUMANITET
Staden som nu dränks i konst, kultur och olika evenemang har också mycket historia. Det var här som det Engelska inbördeskriget startade. Starka personligheter som den brittiska poeten Larkin var verksam här från 1955 till sin död. Stoltast är de nog över Hulls mest berömda person William Wilberforce, politiker och filantrop, som ledde rörelsen för att avskaffa slaveriet 1807. Raoul Wallenbergs namn är ingraverat på en vägg i Mandela Garden, där han tillsammans med andra hedras för sina humanitära insatser. En annan mycket omtalad händelse är Spenser Tunicks installation den 9 juli förra året, då 3200 invånare i Hull klev ut från sina hem spritt språngande nakna för att bli målade i blå eller grön färg.  

HAJAR, SVÄRDFISKAR OCH MYCKET MER…
Hull är också ett perfekt resmål för barnfamiljer. Här finns ett bra utbud för barn och fina museer som har gratis inträde. På Streetlife Museum of Transport tillåts man att gå ombord på de utställda transportmedlen, såsom gamla tiders spårvagnar, bussar, postbilar med mera. Storfavoriten för alla barn är nog attraktionen The Deep, världens enda submarium, vars arkitektur är som en klippa som stiger upp ur havet. I akvariets tank, som är 10 meter djup och rymmer 4,5 miljoner liter vatten, huserar 3500 fiskar med bland annat hajar, svärdfiskar och Västindiska spjutrockor. Barnen har här möjlighet att få klappa en sjöstjärna. 

När barnen fått sitt så rekommenderas en dagsutflykt till Beverley, som ligger 13 minuter bort med tåg från Hull. Beverley är en urtypisk engelsk pluttig by med en marknad på söndagar och en massa lyxiga och mysiga butiker för shopping. 

Läs mer om vad som är på gång här:
www.visithullandeastyorkshire.com
hull2017.co.uk
 

Nyhetsarkiv

Länkar

-

Senaste nyheter