Almeria – en sydspansk pärla

Almeria, i sydöstra Spanien, är en av researragören Vings nyheter till sommaren 2017. Välkommen till Andalusiens sydöstra hörn, där man tvättar getost i rödvin, spelar in filmer med Clint Eastwood och badar vid kilometerlånga stränder.

Text: Björn Une Bild: Viktor Wedell och Anna Hagberg

Det är 35 grader varmt och jag traskar omkring i provinshuvudstaden Almeria med blandade känslor. I stort sett varenda affär, vartenda museum, och till och med den tusenåriga moriska borgen Alcazaba högt uppe på klippan har stängt för siesta, vilket innebär att jag måste fördriva ett par timmar innan jag kan se det jag kom hit för att se. Men i Almeria är siestan helig. Turisterna får vänta. Jag har full respekt för att man vill sova bort dagens varmaste timmar. Och jag uppskattar att det är spanjorerna som sätter takten i Almeria, inte turisterna. Men det är opraktiskt, om man är en turist. Jag slår mig ner på ett café och beställer in en kall öl medan jag betraktar det folkliv som håller sig på benen trots hettan. 

Några timmar senare har det blivit några grader svalare. Jag står högt uppe på Alcazabas murar och fyller kameran med utsikten över staden. Rätt nedanför mig ligger den lite luggslitna stadsdelen La Chanca, vars färgglada hus kräver noggrann inställning av kameran för att verkligen komma till sin rätt. Lite längre bort dåsar den robusta katedralen från 1500-talet i solgasset, och ännu längre bort skymtar trädallén längs Av. Federico Garcia Lorca, i övergången från stadens äldre kvarter till de nyare stadsdelarna som förlorar sig långt bort i soldiset. Utsikten och den svalkande brisen gör det lätt att dröja kvar en stund, och solen har börjat gå ner innan jag traskar längs de slitna stentrapporna ner mot staden för att leta reda på en jamoneria, alltså en spansk delikatessbutik. 35 euro senare väntar jag på bussen tillbaka till Roquetas de Mar. Påsen i min hand är behagligt tung av spansk skinka i olika varianter, en Rioja, getost tvättad i rödvin och lite annat smått och gott, som sardiner och några korvar.  

Roquetas de Mar är en badort med en lång strand och en kort historia. Precis som så många andra orter längs den spanska sydkusten byggde man hotell längs den milslånga stranden när chartern tog fart under 60- och 70-talen, men eftersom Almeria ligger lite vid sidan av allfarvägarna gick det aldrig överstyr. Det känns fortfarande ganska småskaligt och intimt, i alla fall jämfört med till exempel Malaga eller Marbella. Längs med strandpromenaden turas låga bungalows och blomstrande trädgårdar om med lite högre hotell, och de försäljare som lagt upp sina varor till beskådan lämnar dig i fred om du inte är intresserad. Det hotell där jag bor – Zoraida- är ett av de största i området med sina 800 rum, men det dröjer inte många kvällar innan damen som lägger upp nystekt svärdfisk i hotellrestaurangen ger mig ett extra leende eftersom vi känner igen varandra. Jag känner mig både välkommen och lite grann omhändertagen. 

Stranden i Roquetas de Mar går inte att motstå. Innan solen gått upp går jag ner till havet, där jag sitter en stund och ser solen sakta höja sig upp över horisonten. Långt borta är en man ute och rastar hunden, vågorna skvalpar lojt i strandkanten och ett litet stycke ut har tärnorna spanat in ett stim med småfisk som de dyker efter med gälla skrik. Havet är ljummet och jag blir liggande en lång stund innan jag lite motvilligt kliver upp och går tillbaka till hotellet för att äta frukost. Trots att stranden var i det närmaste folktom har poollivet kommit igång, och badvakternas visselpipor skär genom luften när de med energiska gester håller ordning på badande barn som blivit lite för entusiastiska av vattenlandets alla möjligheter. 

Efter frukost serveras spaghettiwestern. En knapp timme i bil längs vägen som leder rätt upp i bergen tar mig till Oasys Mini Hollywood. I dag är det ett slags temapark, men på sextio- och sjuttiotalen var det en av de mest populära inspelningsplatserna för just spaghettiwesterns.  ”För en handfull dollar”-trilogin med Clint Eastwood och ”Once upon a time in the West” med Claudia Cardinale är bara några exempel på klassiker som spelades in här. Området norr om Almeria –Las Tabernas- är nämligen Europas enda äkta öken, och här byggde man upp en komplett westernstad, med saloon, begravningsentreprenör, ponnyexpress och massor av damm. Två gånger om dagen, klockan tolv och klockan fem, rider banditerna in i staden och blir skjutna av sheriffen i en halsbrytande föreställning med stuntmän, hästar och massor av pang-pang. 

Åker man österut från Almeria kommer man snart fram till El Toyo, ett ännu yngre resmål än Roquetas de Mar, med bara ett tiotal år på nacken. Men trots sin relativa ungdom är El Toyo ett perfekt resmål om man vill koppla av på hotellet, bre ut sig på stranden och kanske spela sina arton på banan som ligger mer eller mindre vägg i vägg med hotellen. Att man sedan kan hoppa på bussen och vara inne i Almeria på mindre än en halvtimme är ett stort plus. Inom cykelavstånd ligger också naturreservatet Cabo de Gata, med ett dussintal små stränder, fågelrika saltsjöar, vandringsleder och små byar som verkar gjorda för en lunch i skuggan av bougainvillea. På vägen tillbaka till Roquetas de Mar stannar jag till vid vägkanten för att gå ut och beundra ökenlandskapet; torrt, tidlöst och fullständigt orört. Det är nästan så jag kan höra de spanska gitarrerna och en häst som gnäggar på avstånd, innan Clintan långsamt rider in i synfältet.  

Det blir så småningom dags att packa väskan och åka tillbaka till ett regnigt och småruggigt Sverige. I bagaget har jag skinka, en flaska vin, getost och reseminnen som definitivt drar åt det ljusa hållet. Det finns liksom ingenting att kritisera i Almeria. Turisterna har inte tagit över, priserna är rimliga, stränderna är både rymliga och rena, och det finns massor att göra som omväxling till stranden. Jag har en känsla av att jag kommer tillbaka hit, tillsammans med familjen.

Nyhetsarkiv

Länkar

-

Senaste nyheter

FAKTA

Ving flyger till Almeria från Stockholm, Göteborg och Köpenhamn under tiden maj-oktober. Flygtiden är ca 3,5 timmar från Stockholm. Transfertid från flygplatsen till Roquetas de Mar är ca en timme, till Aguadulce ca 45 minuter och till El Toyo ca 20 minuter. 

Priserna i Almeria är generellt lägre än på till exempel Mallorca. En utmärkt middag med tapas och vin är inte svår att hitta för 20 euro per person. Buss från El Toyo och Aguadulce in till Almeria kostar drygt en euro, och från Roquetas de Mar knappt 2 euro. De flesta snabbköp, även de mindre, har en manuell disk där fem euro räcker till en picknicklunch.

ALMERIA-TIPS

Almeria
Almeria, provinshuvudstaden, med en härlig saluhall, en imponerande fästning med strålande utsikt över staden, och äldre kvarter med mysiga gränder och spännande restauranger.

Oasys Mini Hollywood
Oasys Mini Hollywood – före detta inspelningsplats för en rad filmklassiker, men numera en charmig temapark med massor av gott humör.

Alhambra och Generalife
Alhambra och Generalife, morernas palats och lustträdgårdar vid staden Granada. Överväldigande vackert, detaljrikt och enormt stort.

Sierra Nevada
Sierra Nevada – bergskedjan som löper parallellt med Andalusiens kust och når upp till 3478 meter över havet. En dagsutflykt bjuder på klar bergsluft, vackra byar och magnifika vyer.

Vings rundresa i Andalusien
Läget i Andalusien, i Spaniens sydöstra hörn, ger ett härligt varmt klimat och massor av spännande utflyktsmöjligheter. För dig som vill få ut maximalt av besöket presenterar Ving en spännande rundresa i området. Den veckolånga rundresan tar dig bland annat till Alhambra, Sevilla, Sierra Nevada och mycket mer.